Posted On March 27, 2013 By In Arhiva With 623 Views

Istoria catifelei

Cuvântul catifea provine din limba turcă: “kadife” și neogreacă: “katifes“. Aceasta ne poate aduce foarte aproape de originea acestui material din care se fabrică pantaloni, bluze, gulere și în general îmbrăcăminte de catifea. Cercetătorii consideră că acest material prețios provine din vechea Persie, mai exact dintr-un oraș numit Kathifet. Este singura menționare istorico-geografică care ar putea explica originea catifelei. Sunt singurele documente care atestă originea și o mare influență în acest text este și asemănarea de nume.

Despre catifea

foto autotex.files.wordpress.com

Se știe că Drumul Mătăsii e foarte renumit în istoria Evului Mediu. Se spună că pe vremea aceea și în acele locuri catifeaua era realizată exclusiv din mătase. Aceasta era foarte apreciată de negustori motiv pentru care valoarea catifelei era pe măsură. Ținta o reprezentau cei cu bani, aristocrații. Ţesătura era caracterizată de prezenţa unor fibre foarte dese, mai scurte de un milimetru, perpendiculare pe suprafața țesăturii. De aici senzaţia extrem de plăcută la atingere.

Catifeaua mai este numită și țesătura reginelor. A ajuns în Europa în Evul Mediu, pe la 1500, frecvent pe Drumul Mătăsii și a devenit rapid un simbol al nobilității. Regii, împărații și în general majoritatea aristocraților plăteau bani grei pentru acest material prețios pe care îl doreau în garderobă. Bancherii, comercianţii și vânzătorii din oraşele italiene de la vremea aceea au devenit foarte înstăriţi în urma negoțului cu acest material unic. Asta pentru motivul că materialele preţioase erau consi­derate adevarate produse de lux, iar catifeaua a reuşit să stârnească un real boom economic.

Cel mai mare producător de catifea era Cairo. Materialul intră în Europa în jurul anului 1200 prin Italia, prin orașe ca Genova, Veneţia, Florența. Aici era centrul comercial din Europa de unde pleca toată cantitatea de catifea pe care continentul o primea.

În prezent, catifeaua se găsește într-o multitudine de culori, de la negru la bej și se fabrică din materiale mai accesibile ca odinioară: din mătase, lână, poliester sau bumbac. În orice variantă, materialul îşi păstrează nota de eleganţă. Formează o ținută clasică fascinantă ce poate fi cameleonică și sare imediat din tipare, se integrează în ținute nonconformiste, atrage priviri. Catifeaua este un material expresiv și sofisticat, care se asortează greu, dar exprimă o adevărată clasă în stil și în absolut orice outift. Este foarte utilizată de marile case de modă pentru diverse asortări.

La momentul actual se fabrică gulere, rochii, fuste, sacouri și cam orice tip de îmbrăcăminte de catifea. Marii producători de haine mixează catifeaua cu mătasea și lâna. În prezent prețul catifelei a scăzut drastic, fiind accesibil marii majorități a populației. Asta din cauza faptului că acest material se poate fabrica acum din fibre de lână, bumbac, ajungându-se până la fibre sintetice.

Catifeaua este folosită în mai multe domenii, chiar și la decorarea interioarelor locuințelor, dar și a interioarelor unor mijloace de transport cum ar fi mașinile.

Catifeaua are o istorie care se întinde pe mii de ani și a izbutit să străbată timpul și să se menţină în cadrul pieselor vestimentare datorită stilului şi rafinamentului, indiferent de epocă, pentru că este un material nobil.

One Response

  1. Pingback: Rochiile de seara – cartile de vizita ale femeilor elegante - Stefan Birica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *