Nu o să-ți vină să crezi câte beneficii are terapia Bowen!

Terapia Bowen are beneficii atestate pentru dureri, tulburări digestive, probleme respiratorii și leziuni sportive.

Terapia Bowen este o terapie blândă, non-invazivă, care se efectuează prin mișcări ușoare de rulare a pielii peste mușchi și tendoane.

Aceasta încurajează sistemele de vindecare ale organismului să rezolve disfuncțiile și să restabilească echilibrul în întregul corp.

Echilibrarea corpului înseamnă readucerea lui la ritmurile sale naturale.

Corpul și mintea lucrează bine împreună atunci când acest echilibrul general este stabilit.

Mulți sportivi cunoscuți folosesc Terapia Bowen

Terapia Bowen este utilizată pe scară largă de către sportivi deoarece este extrem de eficientă în prevenirea leziunilor sportive și tratamentul afecțiunilor musculo-scheletice. 

Aceasta poate oferi o ameliorare imediată pentru multe leziuni sportive, cum ar fi epicondilita laterală, umărul înghețat, hernia inghinală, leziuni la genunchi și glezne, dureri pelvine și leziuni repetitive. 

Leziunile acute răspund rapid la tratament și pot necesita până la trei ședințe. Leziunile cronice necesită, de obicei, mai multe ședințe de tratament pentru un rezultat vizibil.

Terapia Bowen poate fi folosită înainte de exercițiile zilnice, antrenamente, competiții atletice și evenimente sportive. 

Chiar și în zilele care urmează după un antrenament intens, terapia Bowen poate ajuta corpul să se relaxeze din nou, calmând sistemul nervos. Ajută, de asemenea, și la vindecarea durerii reziduale.

Cu echilibrul restabilit, orice sportiv experimentează o rezistență mai mare, mai puține răni, o concentrare sporită și un control asupra răspunsurilor naturale la stres ale corpului lor, rezultând o performanță îmbunătățită.

Cum funcționează terapia Bowen?

Terapia Bowen are efecte asupra organismul în primul rând prin intermediul sistemului nervos.

Este o tehnică de eliberare a tensiunii mușchilor, care echilibrează și stimulează fluxurile de energie, rezultând un sentiment profund de relaxare.

Prin masajul Bowen, corpului i se trimite un mesaj subtil că urgența s-a încheiat și acum este momentul să inițieze vindecarea. 

Altfel spus, tratamentul Bowen resetează organismul dându-i voie să se vindece singur. 

După fiecare serie de 2 până la 8 mișcări de masaj Bowen, există o pauză importantă de aproximativ 2 minute pentru a permite organismului să răspundă la informațiile primite de la receptorii nervoși.

În timpul acestei pauze corpul începe să facă schimbări, de aceea este foarte importantă. 

Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de terapie Bowen?

În timpul unei ședințe de terapie Bowen, medicul te va întreba despre istoricul tău medical despre motivul vizitei. 

După care, va veni cu un plan de tratament personalizat, la care corpul tău va răspunde bine și îl va asimila fără suprasolicitare. 

Terapia se realizează pe segmente de mișcări, permițându-ți să te relaxezi și să le integrezi pe fiecare înainte de a trece la următoarea. 

Presiunea folosită este aproape întotdeauna mai mică decât te-ai aștepta. Mișcările sunt atât de blânde încât se întâmplă foarte frecvent ca oamenii să adoarmă în timpul unei ședințe. 

Este important să te asiguri că, în timpul unei ședinței, îi spui medicului despre orice senzație de disconfort pe care o simți.

Ce beneficii are terapia Bowen?

Există o serie de afecțiuni pentru care masajul Bowen este de ajutor. Este de remarcat și faptul că, datorită naturii terapiei, tehnica Bowen poate fi utilizată de persoane de toate vârstele.

Chiar dacă oamenii aleg să folosească terapia Bowen pentru mai multe afecțiuni, trebuie precizat că doar pentru unele dintre acestea există studii concludente, care atestă științific aceste beneficii.

Durerile, tulburările digestive, problemele respiratorii și leziunile sportive sunt câteva dintre beneficiile atestate ale terapiei Bowen. [1], [2], [3], [4]

Iată pentru ce afecțiuni mai folosesc oamenii terapia Bowen:

  • Alergii
  • Probleme de spate și dureri
  • Probleme ale vezicii urinare
  • Probleme digestive
  • Oboseală
  • Flexibilitate
  • Probleme cu picioarele
  • Umar inghetat
  • Tulburări gastrointestinale 
  • Tensiune arterială crescută
  • Dureri de cap 
  • Probleme la genunchi și șold
  • Probleme menstruale
  • Probleme de mobilitate
  • Dureri de gat
  • Probleme respiratorii 
  • Stres.

Unii oameni cred, de asemenea, că terapia Bowen poate ajuta în reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Există și câteva studii care susțin că acest beneficiu este real. [5]

Studii

  1. Bowenwork for Migraine Relief: a Case Report – [NCBI]
  2. Using the Bowen Technique to Address Complex and Common Conditions – [GoogleScholar]
  3. Bowen technique–its use in work related injuries – [PubMed]
  4. Effect of nurse-led, goal-directed lung physiotherapy on prognosis of patients with sepsis caused by Acinetobacter baumannii pulmonary infection – [PubMed]
  5. Using Bowen technique in a health service workplace to improve the physical and mental wellbeing of staff – [SemanticScholar]