Posted On December 28, 2014 By In Tehnologie With 2835 Views

Marile descoperiri ale secolului XX – Fotografia în culori

Fotografia în culori are aproape aceeași vârstă ca fotografia însăși. Dar primele tehnici de colorare erau incomode și greu de folosit – mulți ani de zile oamenii au pictat pur și simplu peste fotografiile alb-negru cu cerneală colorată. De-a lungul anilor au fost invetate multe procedee de colorare, dar nici unul nu a avut succes cu adevărat. O companie a recurs chiar la retușarea manuală a fotografiilor pentru a îmbunătăți acuratețea culorilor, dar deseori nu a făcut decât să agraveze lucrurile. Fotografia de calitate a apărut în cele din urmă în anii 1940.

Tartan_Ribbon

Prima fotografie în culori

Imagine filtrată

În 1861, savantul britanic James Maxwell a reglat trei imagini separate a unei panglici ecosez. Fiecare a fost fotografiată cu un filtru roșu, verde sau albastru. Când imaginile au fost proiectate prin același filtru, s-au combinat pentru a forma prima fotografie în culori.

Procedee de colorare ieftine

În anii 1950, fotografia în culori a început să ia locul celei alb-negru, devenind cea mai populară formă de instantaneu. Noile filme în culori Kodachrome, Agfacolor și Kodacolor puteau fi folosite la aparate de fotografiat obișnuite și, spre deosebire de vechile procedee de colorare, ele nu presupuneau cunoștințe speciale din partea fotografului. Filmul trebuia dat spre procesare, dar costurile totale nu mai erau ridicate. Fotografia ăn culori era acum accesibilă omului de rând.

5644568958_1ab6e1b7c0

 

Filmul pentru fotografiile color

Filmul color este format din trei straturi de material foto-sensibil(emulsii). Stratul galben este sensibil doar la lumina violetă, albastră și cian, stratul purpuriu la lumina galbenă, verde și cian, iar stratul cian la lumina roșie, portocalie și galbenă. Când lumina atinge stratul corespunzător, ea determină o transformare chimică a micilor particule ale unei sări de argint din emulsie. La developarea filmului culorile sunt eliberate în vecinătatea particulelor afectate, creând o imagine negativă sau inversă. Apoi argintul este spălat și îndepărtat. Hârtia colorată foto-sensibilă este expusă. Când cele trei straturi se combină, ele formează o imagine în culori.

Blog_Paper_Toy_Polaroid_One_Step_pic

Imagini instantanee și revoluția digitală

Mecanismul aparatelor cu developare proprie conține straturi de material foto-sensibil și chimicale necesare care determină răspândirea vopselei. Aceste chimicale și vopsele se adună înspre suprafață, unde un strat separat de chimicale stopează procesul de colorare. Suprafața este acoperită cu un plastic, pentru a proteja imaginea și a sigila chimicalele în interior.

Astfel, câțiva ani mai târziu producția aparatelor de fotografiat digitale va elimina elementul nereușit al unei fotografii. Lumina care intră în aparat ajunge pe un ecran sensibil la aceasta, iar imaginea obținută este transformată în informație digitală ce poate fi stocată în memoria aparatului. Deoarece nu sunt folosite chimicalele, o imagine nedorită poate fi pur și simplu ștearsă din memorie și înlocuită cu alta.

Tags : , , ,

About

Isa Belle

"Scriitorul are o fire perfecţionistă, dedicat sufletului uman ca o felie de pâine unsă cu unt şi miere."

2 Responses

  1. Aparitii episodice, pentru gustul meu, dar si cand o faci este o enciclopedie tehnica. Asa ceva imi place sa citesc.

  2. Isa Belle

    Multumesc mult pentru aprecieri. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *