Posted On December 29, 2014 By In Tehnologie With 2613 Views

Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1938

ball-pen

 

Laszlo Biro inventează un nou pix

Cu gândul că într-o bună zi fabricarea acestuia va fi ieftină și că toată lumea îl va putea folosi, jurnalistul maghiar Laszlo Biro inventează pixul. Pixul lui Biro folosește un gen de cerneală cu uscare rapidă, pe care inventatorul a văzut-o pentru prima dată în orașul său natal, Budapesta. Cerneala iese din pix printr-o biluță de metal, și scrie la fel de fin ca cel mai performant stilou.

Privire în trecut: Agentul de asigurări și inventatorul american Lewis Edson Waterman a inventat primul stilou în 1884. Modelul lui Waterman folosea acțiunea capilară în care cerneala iese atunci când penița este apăsată pe hârtie, pentru a păstra astfel curgerea omogenă a cernelii de la rezervor la peniță. Deși are succes, unii consideră că umplerea stiloului lui Waterman  este destul de incomodă. Astfel, la începutul secolului XX, producătorii de stilouri au modificat modelul lui Waterman, adăugând un tub de cauciuc care se presa sau și mai comod, o tijă metalică se trăgea pentru a absorbi cerneala în stilou.

Cel mai mare transatlantic

Cel mai mare transatlantic de lux din lume botezat Elizabeth, după regina lui George VI a fost lansat la 27 septembrie. Vasul este unul dintre cele două(celălalt fiind Queen Marry) construit pentru linia Cunard pentru a oferi un serviciu transatlantic săptămânal, format din două vase. Au fost realizate 7000 de teste preliminare înainte de a se proiecta. Acesta are peste 300 de metri lungime și era echipat cu accesorii de lux la șantierul naval Clyde.

Mai multă lumină, mai puțini volți

Lămpile fluorescente încep să devină accesibile în anul 1938 în Statele Unite, oferind o alternativă la un voltaj redus iluminării cu gaz. Ele produc de aproximativ patru ori mai multă lumină. O lampă fluorescentă constră într-un tub de aproximativ 60 cm lungime, care are un filament. El este acoperit în interior cu fosfor și umplut cu vapori de mercur. Astfel, se emite o lumină invizibilă ultravioletă pe fondul unei descărcări electrice. Fosforul devine fluorescent, adică transformă lumina ultravioletă într-una mai albă, ”vizibilă”. Compania General Electric produce acest tip de lămpi.

scuba1

 

Ciudățenie descoperită în Africa

Marjorie Courtenay-Latimer, îngrijitoarea unui mic muzeu din portul East London, Africa de Sud, a descoperit un uimitor ”pește fosilă” în captura unor pescari localnici care își întinseseră plasele în apropiere  de gura râului Chalumna. Peștele, având aproximativ 5 metri lungime și o culoare albastru închis cu pete albe, se numește Coelacanth și aparține unui grup de pești care se credea că au dispărut în urmă cu milioane de ani. Descoperirea sa a fost considerată drept cea mai importantă descoperire zoologică a secolului. Peștii Coelacanth erau locuitori obișnuiți ai oceanelor în perioada cuprinsă între erele devonianși jurasic.

Creșterea nivelului dioxidului de carbon

Oamenii de știință au detectat în 1938 o creștere a nivelului dioxidului de carbon din atmosferă. Ei considerau că acest lucru este rezultatul creșterii nivelului de arderi de combustibil fosil, în industrie și în transporturi. Când combustibilii fosili sunt arși, dioxidul de carbon este unul din gazele rezultate alături de funingine, fum, monoxid de carbon și alțo poluanți. Acești combustibili sunt folosiți în fabrici, care se înmulțiseră în ultimii 50 de ani. Dar oamenii de știință consideră că principala cauză a creșterii dioxidului de carbon este automobilul: din 1915, automobilele au devenit mai accesibile, ajungând să dețină supremația șoselelor.

Tags : , , , , ,

About

Isa Belle

"Scriitorul are o fire perfecţionistă, dedicat sufletului uman ca o felie de pâine unsă cu unt şi miere."

One Response

  1. Un serial reusit. Bv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *