Posted On January 2, 2015 By In Tehnologie With 2775 Views

Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1939

 

nylon_news_f

 

DuPont începe comercializarea nylonului

Nylonul a putut fi văzut pentru prima oară la Târgul Mondial din anul 1939 de la New York. Gigantul chimic DuPont a și început să-l comercializeze. Obținut pentru prima oară în urmă cu cinci ani de o echipă de cercetători condusă de Wallace Carothers, nylonul este realizat printr-o reacție între un acid și o amină. Variind componenții reacției este imposibilă schimbarea proprietăților fibrei, dintr-un material dur într-un material moale.

Privire în trecut: Născut în 1986 în Iowa, Dr. Wallace Carothers și-a câștigat reputația mondială ca omul care a inventat nylonul. În 1928 el a fost angajat să conducă o echipă de la laboratorul de cercetări DuPont, care experimenta obținerea de avantaje materiale artificiale. În anii 1930 mătasea era tot mai rară, iar DuPont dorea inventarea unui alternativ sintetic. În cele din urmă, echipa lui Carothers a realizat nylonul, care era mai rezistent și mai ieftin decât mătasea.

Primul avion cu reacție

Primul avion pus în mișcare de un motor cu reacție, a decolat la 24 august din Germania, pilotat fiind de căpitanul Erich Warsitz. În timpul unui zbor efectuat trei zile mai târziu, avionul a atins o viteză de 640 km/h. Avionul era He 178 și a fost construit de compania germană Heinkel, care a folosit motorul cu turbină cu gaz ”cu reacție” HeS 3, inventat de către cercetătorul german în vârstă de 25 de ani, Dr. Hans von Ohain. Avionul avea aripi de lemn scurtate și groase și un fuselaj metalic asemeni unui butoi. Reprezentanți ai armatei germane i-au urmărit primul zbor.

Polyethylene foam_111-500x500

 Producerea la scară largă a polietilenei

Cu doi ani în urmă, doi cercetători au fost aproape uciși atunci când experimentul lor a sărit în aer. În 1939 însă, compania de chimicale ICI lansează polietilena, plasticul care se formase în urma exploziei. Primele experimente presupuneau supunerea gazului de etilenă la 20.000 de atmosfere și încălzirea ei la 170 grade Celsius. După explozie, liderii proiectului, Dr. Michael Perrin a trebuit să continue aceste experimente în secret. Din fericire, echipa sa a reușit să recreeze experimentul fără deznodământul exploziv de la început. Deschizând reactorul, cercetătorii au fost întâmpinați de o ploaie de zăpadă de plastic. Savanții au început cercetarea proprietăților noului material, observând că este un excelent izolator electric, care însă se topește rapid dacă este ținut lângă foc. De vreme ce polietilena poate fi folosită la orice, s-ar putea să se cerceteze aplicațiile ei militare.

Descoperirea fisiunii nucleare

Lise Meitner a anunțat că au fost schimbate nuclee atomice ale elementului radioactiv uraniu, iar acestea degajă energie și neutroni liberi. Descoperirea, pe care Meitner o numește ”fisiune nucleară”, se bazează pe experimentele chimiștilor Otto Hahn și Fritz Strassman. Cu câteva luni înainte, Hahn i-a trimis lui Meitner ultimele date ale experimentelor lor, care demonstrau că unul dintre produsele rezultate prin bombardarea uraniului era o formă radioactivă a unui element mult mai ușor, bariul. Meitner a realizat că atomii de uraniu fuseseră scindați și împreună cu nepotul ei Otto Frisch, ea a descris caracteristicile fizice ale scindării, calculând energia degajată.

Proiectarea primului elicopter pentru producția de masă

Proiectantul de avioane de origine rusă Igor Sikorsky a realizat primul elicopter practic cu o elice pentru United Aircraft, VS-300. Acesta are un corp din oțel, cu o carlingă deschisă și o elice portantă cu trei lame, fiind pus în mișcare de un motor Lycoming de 65 de cai putere. După zborul inaugural la 14 septembrie, în timpul căruia a fost readus la sol cu o frânghie lungă, Sikorsky a realizat că mai are încă nevoie de multă muncă pentru ca aparatul lui să devină practic și și-a reînceput munca prin revizuirea designului și a comenzilor acestuia.

Tags : , , , ,

About

Isa Belle

"Scriitorul are o fire perfecţionistă, dedicat sufletului uman ca o felie de pâine unsă cu unt şi miere."

3 Responses

  1. Semn de carte cu revenire pe intregul serial. Multumiri si An Nou bun si spornic sa avem!

  2. Bravo! Un serial care face istoririe.

  3. Interesant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *