Posted On May 24, 2015 By In Tehnologie With 2701 Views

Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1940

 

2902232380_88e96dee32

 

Penicilina combate microbii

Doi cercetatori de la Universitatea Oxford, Howard Florey si Ernst Chain, au izolat si purificat de la o anumita specie de mucegai, o substanta care avea sa devina peste ceva timp un medicament extrem de folositor. Medicamentul numit “penicilina” poate distruge microorganismele infectioase din corp. Descoperirea lui Florey si Chain este rezultatul unei investigatii pe care ei au inceput-o cu un an inainte asupra substantelor antibacteriene care apar in mod natural. Ei au descoperit in scurt timp experimentele lui Alexander Fleming privind penicilina si aceasta a dus la fabricarea la scara redusa a medicamentului.

Bomba atomica e cu un pas mai aproape

Fizicienii din Statele Unite realizeaza in 1940 o detaliere a mecanicii “fisiunii” nucleare-schimbarea atomilor de uraniu pentru a degaja energie printr-o reactie in lant. Cu ceva timp in urma, John Roy Dunning de la Universitatea Columbia a demonstrat ca din cei doi izotopi principali ai uraniului, forma rara (numita U235) este mult mai fisionabila decat forma mai comuna, U238. Aceasta a urmat lucrarii teoretice a renumitului fizician atomist, Niels Bohr. Urmatorul pas spre obtinerea energiei atomice-sau o bomba “atomica” este gasirea unei metode de “imbogatire” a uraniului natural pentru a-i mari continutul de U235.

Pictura rupestra din Paleolitic

Picturi rupestre

Un grup de tineri francezi descopera in 1940 una din cele mai impresionante etalari de arta preistorica gasita vreodata, in padurea Lascaux langa Motignac, in sud-vestul Frantei. Pesterile de calcar includ o caverna principala avand o latime de 20 m si o inaltime de 5 m, ascunzand unele galerii abrupte, exceptional decorate, cu figuri gravate si pictate. Arheologii considera ca asezarea dateaza din ultima era glaciara, intre 15.000 si 13.000 i.Hr. In total exista 600 de animale pictate si simboluri preistorice si 1500 de gravuri. Artistii erei glaciare au pictat mai ales in nuante de rosu, galben, negru si maro, folosind mangal si pigmenti minerali. Cele mai remarcabile picturi sunt cele a patru bivoli uriasi avand 5 m lungime, alte animale mai includ caprioare rosii, cai si cerbi, dintre care unii par a trece inot un rau. Antropologii au sugerat ca pesterile au fost folosite ca loc de practicare a ritualurilor magice.

Prima usa automata din lume

Un restaurant din New York decide sa-si instaleze primele usi automate. Cand o persoana se apropie de aceasta, corpul sau este detectat de o celula fotoelectrica. Circuitul celulei este conectat la un motor care deschide usile destul de mult pentru ca o persoana sa poata trece de ele. Apoi usile se inchid din nou. Mecanismul a captat atentia oamenilor, acestia oprindu-se pentru a vedea cum acestea se deschid pur si simplu.

Crearea de elemente artificiale

Savantii din Italia si Statele Unite au descoperit ca se pot crea de acum inainte elemente chimice neobisnuite prin bombardarea atomilor elementelor cunoscute, cu particule subatomice foarte energice. In acest an fizicienii Philip Abelson si Edwin McMillan creeaza neptuniu de metal(numar atomic 93) prin bombardarea uraniului 238 cu neutroni produsi de un ciclotron(accelerator de particule). Aceasta urmeaza sintezei din 1937 a altui metal, tehnetiu(numar atomic 43) realizata de cercetatorii italieni Emilio Segre si Carlo Perrier. Ei l-au obtinut prin bombardarea unei mostre de molibdenit cu deutroni(particule constand dintr-o combinatie de un proton si neutroni). Tehnetiul a fost primul nou element creat si a fost denumit dupa grecescul “technikos”-artificial. Noile “elemente” par sa existe ca izotopi radioactivi instabili si cu viata scurta.

Tags : , , , ,

About

Isa Belle

"Scriitorul are o fire perfecţionistă, dedicat sufletului uman ca o felie de pâine unsă cu unt şi miere."

4 Responses

  1. Ma bucur ca ai reluat publiocarea episoadelor. Asa ceva caut pentru a citi. Se aduna ceva in arhiva seriei. Bravo.

  2. Ma bucur sa vad ca “saga” continua. Reusita serie.

  3. Pacat ca s-au pierdut primele episoade. O arhiva cu greutate.

  4. Like! O serie interesanta si usor de memorat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *