Posted On January 8, 2016 By In Turism With 1489 Views

Gara Pucioasa

În ciclul “Clădiri seculare uitate de toți”, inaugurat de subsemnatul aici pe ScrieLiber,  am decis, pentru astăzi să supun atenției domniilor voastre o nouă gară înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România și anume gară din stațiunea dâmbovițeană Pucioasa.
Gara oraşului-staţiune  Pucioasa se află amplasată relativ central (10’ de mers pe jos), distanță de centru orașului Pucioasă. Se află pe (cum altfel), pe stradă Gării la numărul 1. importanța gării pentru această localitate a făcut ca două artere importante din oraș să-i poarte numele, strada Gării cea pe care se află clădirea și … bulevardul Gării care începe (practic) din fața gării și continuă până aproape de Muzeul de Etnografie și Folclor de aici. Gara Pucioasa
Istoria gării din Pucioasa începe undeva în secolul al XIX-lea, mai exact în anul 1894 când pe linia Târgoviște – Pietrosita este construită actuală clădire. Trecută de-a lungul a două războaie mondiale și a mai multe cutremure clădirea a necesitat o amplă lucrare de consolidare și restaurare, lucrările întinse pe mai mulți ani, au alimentat zvonurile (sau poate că nu iese fum fără foc), cum că aceasta ar urma să fie modificată și transformată în cazinou, asta în ciuda faptului că așa cum am spus deja clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România, având codul DB-II-m-B-17665. Dar totul este bine când se termină cu bine și clădirea a fost restaurată, cam aiurea (umplută cu termopane), iar ca penibilul restaurării să fie total, la momentul finalizării lucrărilor, pe linia Târgoviște – Pietrosita nu circula niciun fel de tren de călători.

Iată însă că la ceva timp de la finalizarea restaurării o companie privată a început să opereze curse regulate pe acest tronson de cale ferată, iar succesul de care s-a bucurat i-a determinat pe diriguitorii companiei feroviare de stat să reintroduca și ei curse feroviare astfel că acum animația a revenit în gara Pucioasa. DSCN0148  Totuși, dacă e să mă întrebați pe mine, gara are câteva minusuri flagrante și anume lipsă unei case de bilete (pentru ambele companii ce operează), o hartă informativă a stațiunii în sala de așteptare și un superb ceas Paul Garnier de secol al XIX-lea, complet nefuncțional pe peronul gării.

Ce-am înțeles de la unii localnici că odată cu îndesirea curselor feroviare pe relația Târgoviște – Pietrosita conducătorii autobuzelor și microbuzelor ce efectuau curse regulate pe aceiași relație, au început să fie mult mai atenți cu nevoile și confortul călătorilor lor (deci concurența face să se poată !). Aşa că subsemnatul încheie aici acest nou periplu feroviar, lăsându-vă şi dumneavoastră invitaţia ca împreună să începem să admirăm respectăm şi să promovăm aceste clădiri seculare, unele capodopere arhitectonice şi să ne bucurăm cu toţii de ele. Ce ziceţi se mai bagă cineva !?!? :)

DSCN0094

Tags : , , , , ,

Un călător incurabil, pasionat de scris şi fascinat de tot ceea ce este frumos în România, aşa cum bine se poate vedea şi pe http://www.articolepractic.blogspot.com şi pentru cei interesaţi un blogger cu tradiţie în mediul virtual. Lucruri ce se pot verifica foarte uşor online !!!

4 Responses

  1. Se aduna ceva episoade. Incitanta initiativa.

  2. Aşa este şi cel maimult mă bucură numărul vizualizărilor şi cel al feedback-urilor, semn că lumea chiar îşi doreşte un astfel de … “serial feroviar” :) şi eu (nu că mă laud!) am făcut zrci de mii de kilometri cu trenul (fără nici o exagerare) şi-am umblat prin gări nenumărate, cer doar puţin timp să le inventariez şi PROMIT că va fi un adevărat turneu feroviar aici !!!!

    Şi NU, NU am lucrat, NU lucrez şi cred că NU voi lucra la vreo companie feroviară !!! :P

  3. Ce bine ca scrie cineva despre Pucioasa mea draga! Am suferit teribil cand dupa mai mult de 100 ani de cand exista gara din Pucioasa,cineva a hotarat sa desfiinteze trenurile. Cei care vineau in statiune au avut de suferit(de obicei vin oameni invarsta). Veniti la Pucioasa,acum aveti tren. Doua perechi de la Bucuresti si mai multe intre Targoviste si Pucioasa. Si Pucioasa va ofera cateva surprize placute de cand avem un primar nou si foarte tanar.

  4. Aşa este Magda, eu am fost în decembrie 2015 (tren direct de la şi către Pucioasa)şi am fost fascinat de staţiune, dar dacă acum e şi mai şi … :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *