Posted On July 16, 2016 By In Literatură - recenzie With 707 Views

Părere de cititor – Dinspre rădăcini, de Valentin TUDOR

Părere de cititor – Dinspre rădăcini, de Valentin TUDORAplecarea atenţiei mele asupra acestei plachete de versuri, necesită o explicaţie. Este o întoarcere sentimentală către prima carte cu dedicaţie şi autograf intrată în familia mea în anul 1979, când eu nici nu îndrăzneam să visez că, peste ani, aş putea să păşesc pe meleagul scrisului. Era perioada acumulărilor, în care citeam mult. Mi-a plăcut consideraţia lui Laurenţiu Ulici, care arată că autorul versurilor este „Poetul cu o structură solară în care trecerea timpului a instaurat treptat şi discret o reţea de nostalgii blânde….”. M-am regăsit pe aceeaşi lungime de undă cu trăirile poetului şi am păstrat această carte.

Cartea de versuri Dinspre rădăcini, semnată de Valentin Tudor (Tamaş), tipărită la Editura Facla în anul 1978, cuprinde în paginile sale 46 de titluri de poezie, în care cel mai puternic sentiment este acela de conştientizare a emoţiilor, un fel de intelectualizare a lor, fapt ce conduce neabătut la evoluţia spirituală a poetului: „Pe ploaie fug de lumina stropilor / Coborîţi din neuitata verticală / Înspre sfîrşitul caldului senin / Culegînd culorile curcubeului. (Stropi de ploaie, pag. 8). Încercând a face o comparaţie între felul în care se scrie astăzi, uneori într-o cheie ermetică şi versurile lui Valentin Tudor constat că acestea au o candoare specială, care conduce la o receptare delicată a mesajelor poetului prin înrudirile sale elementare cu natura„Început de toamnă în amiaz / Peste galben ruginiu străpuns, / Duce taina mea de aşteptări / Dincolo de oricare răspuns” (Fugi de străluciri, pag 10), cu ţinutul natal „Drumul neparcurs de călător / Mă aduce-n crângul cunoscut” (Idem),cu sentimentul de iubire „Iubirii nu-i cunoaştem asfinţitul – E cea mai dulce sare a vieţii;” (Dulce sare a vieţii, pag.16), cu dorul de iubită „Te mai păstrez – lumină-n braţul stâng,…” (Plouă, pag. 11), cu toate dorurile ce par adormite în culcuşul timpului, dar se redeşteaptă odată cu venirea primăverii „Când ajung cireşii-n floare / Naşte jocul de lumină, / Peste doruri, dorul doare…” (Cireşii-n floare, pag. 46).

Valentin Tudor creează o poezie îmbrăcată în dantela nostalgiilor romantice prin care poetul doreşte să treacă dincolo de acel „Pod de fier, pod de piatră” (Pod, pag.31) al vremurilor, ascultând tăcerile ce trec nepăsătoare, în timp ce „Peste albastra lor plutire / Numai timpul stă la pândă, / Plânge apoi de fericire, / moartea plânge de flămândă.” (Plutiri albastre, pag.30). O poezie în care întunericul uitărilor „Adâncul nostru atâtea cicatrici / Suportă, cu fineţe, le reţine. (Muguri, pag. 49) este limpezit de „Izvorul de lumină, izvorul de tăceri, / În mine fluviul mâine, are izvorul ieri.” (Lampa, pag.26) şi împleteşte încă, peste ani, şnurul proaspăt, ca un mărţişor, al naturii în care amintirea erotismului rămâne vie: „Şi va apare-n orizont de aşteptări, femeia / Cu inima deschisă-n ochi senini. / Atunci nu voi mai şti că mi-a fost foame / De dragoste, şi de culori, şi de lumini.” (De dragoste, pag.41).

Să păstrăm îndemnul acestui poet care se consideră „…creangă în stejarul de lîngă pîrîu” din poezia omonimă de la pagina 17 şi care este hotărât să rămână „…pe drumul holdelor terestru…” (Cum brazii, pag. 18). Îndemnul său este categoric şi definitiv: „Nu închideţi niciodată ferestrele / Înspre amintiri! / Întoarceţi casa cu ferestrele / Spre soare…”(Peste corabia cu vise, pag. 40). Căci, ce ar fi prezentul fiecăruia dintre noi, fără dulceaţa amintirilor? Sunt bucuroasă pentru faptul că, după aproape 40 de ani, am retrăit această amintire rătăcită prin colbul timpului!

Tags : , , , ,

3 Responses

  1. „Poetul cu o structură solară în care trecerea timpului a instaurat treptat şi discret o reţea de nostalgii blânde….”.

    Frumos spus. Multumiri pentru recomandare, imi lipseste titlul din lista de lectura. am sa o caut.

  2. V-o recomand cu multă căldură! Veţi fi înţeles , desigur, că am făcut referire la prima ediţie din care am exenplificat păstrâmd ortografia acelor ani. Spor la citit!

  3. O placere sa va citesc, pe dvs si cartile din seria Parerilor de avizi de lectura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *