1111

Posted On August 18, 2016 By In Istorie With 869 Views

Inelul cu camee al lui Negru Voda

Inel nr.1.Inel de aur cu diametru de 15 mm, greutate 9,12 gr.

1111

Verigă cu secţiunea trapezoidală lărgită către montură, turnată odată cu chatonul. Pe latura exterioară a verigii inscripţie în limba latină cu majuscule gotice. La începutul inscripţiei o cruce Lancré, cuvintele despărţite de câte o rozetă. Celelalte două laturi exterioare oblice ornamentate cu romburi niellate. De o parte şi de alta a monturii câte un câmp trapezoidal cu o floare înscrisă într-o stea cu opt colţuri. Într-o parte o mică inscripţie: AL-MA. Chatonul oval cu margine lată şi o şănţuire accentuată, poartă o piatră antică (rubin?), azi ciobită, pe care este gravat un bust de bărbat cu cunună de lauri. Marginea monturii decorată cu ornamente vegetale niellate. Inscripţie în limba latină: IESUS AUTEM TRANSIENS PER MEDI (UM ILORUM IBAT)

 

Uni cercetatori au emis ipoteza ca aceste inele de factura occidentala ar fi fost realizate de catre mestesugarii sasi din orasul Bistrita; alti ca sunt facute in occident si primite cadou de voievodul fagarasan.

Inscriptia „† Iesus autem, transiens per medi[um illorum, ibat]”, este versetul 4:30 din Evanghelia lui Luca : „† Iar Iisus, trecând prin mijlocul lor, s-a dus”.

Textul complet din Evanghelia lui Luca (capitol 4) la care se face referire este:

“27.Şi mulţi leproşi erau în Israel în zilele proorocului Elisei, dar nici unul dintre ei nu s-a curăţat, decât Neeman Sirianul.

28.Şi toţi, în sinagogă, auzind acestea, s-au umplut de mânie.

29.Şi sculându-se, L-au scos afară din cetate şi L-au dus pe sprânceana muntelui, pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce în prăpastie;

30.Iar El, trecând prin mijlocul lor, S-a dus.

31.Şi S-a coborât la Capernaum, cetate a Galileii… “

Interpretarea textului este: Isus a trecut prin lumea adunata ignorand rautatile oamenilor.

Acelasi mesaj este si in capitolul 8 din Evanghelia lui Ioan:

“59.Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit şi a ieşit din templu şi, trecând prin mijlocul lor, S-a dus.”

Inelul avand o camee (piatra semipretioasa) cu simbolizarea unui cap de femeie (conform si parerii arheologului Virgil Draghiceanu) este un inel talisman, posibil, primit in dar de Radu Negru Voda de la Doamna Marghita. Mesajul inelului este ocrotirea persoanei care-l poarta de rautatile oamenilor si a necazurilor vietii.

Inscriptia AL-MA a fost interpretata de catre Vilgil Draghiceanu ca fiind initialele mesterului bijutier care a facut acest inel: Alexander Magister.

In contrariul acestei afirmatii venim cu specificarea ca insemnele bijutierului, care a facut inelul nu se pun atat de evidente pe un inel regal, la vedere, ci ca marca in interiorul verigii, fata nevazuta.

Textul de pe inel, oarecum ilizibil poate fi mai repede inteles ca AL-VA, iar specific lui este faptul ca este scris cu caractere drepte fata de inscriptia religioasa latina de pe veriga care are un caracter de scriere gotic.

Consideram ca acest inscris AL-VA a fost ulterior adaugat pe inel in momentul mortii domnitorului.

Cuvantul ALVA in limba maghiara inseamna: “dormind” – gerunziu de “a dormi”. In constiinta umana  in momentul in care un om moare se spune despre el ca “trece la cele vesnice” sau “doarme somnul vesnic”.

Inelul a fost asezat pe degetul domnitorului decedat pentru a-l feri pe acesta si in moarte de rau, prin ocrotire dumnezeeasca: “Psalm 23:4. Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.”

222

Fragment din lucrarea in curs de editare: Întemeierea Ţării Româneşti.Radu Negru Vodă, între legendă, mit şi adevăr, autori Cornel Bîrsan, Cristian Moșneanu si Adrian Anghel.

 

 

 

About

Petronius

Uneori visător, alteori pragmatic , încrezator dar și mizantop… amestec de eter și substanţă. De origine din ţara lui Foaie-verde și din neamul lui Fat-Frumos. Fiu de ţăran cu ȋnaintaşi eroi, iubitor de tot ce este frumos , chiar si a lucrurilor imperfecte căci acestea işi păstrează mai mult strălucirea rămânând aşa decât atunci când sunt desăvârșite. Nihil Sine Deo- convingere intimă.

2 Responses

  1. Buna ziua,
    Interesanta lucrare!!! Interesante puncte de vedere / reflectii.
    Se poate vedea bogatia ei, dar si IMPORTANTA unui asemenea obiect, bine cizelat pentru acea vreme, cu calitati ce intrec lucrarile in serie.
    Numai Bine.

  2. Iti face cinste pasiunea ta pentru istorie. Multumesc pentru consecventa ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *