Posted On November 27, 2016 By In Ciorne With 455 Views

DESPRE AMANŢII LEGALI

Moto:
“Pasiunea intelectuală este superioară senzualităţii.”
citat celebru din Leonardo da Vinci

Cu mulţi ani în urmă un profesor (nu ştiu dacă era mare profesor sau nu, deoarece în timp am înţeles că nu toţi cei care afişează siguranţă şi suficienţă au şi fundament pentru acestea) spunea că nu trebuie să plătim tribut înaintaşilor. Opera lor este parte a unei epoci demult apuse, de aceea noi trebuie sa fim creativi, inventivi fără a trage cu ochiul la ceea ce s-a spus sau s-a creat déjà. Drumul nostru trebuie să fie un pionierat. Studentă, tînără şi cu mintea vraişte, la vremea aceea, urmam orbeşte cursorul activat de oamenii pe care-i admiram. Gândeam pe-atunci că poate nici în zece vieţi nu voi ajunge să am acumulările şi capacitatea lor de analiză şi sinteză.
Acum când valurile timpului au trecut peste mine, unele mângâindu-mă cu blândeţe, altele izbindu-mă de stânci, am înţeles că adevărul poate avea mai multe valenţe. Totul depinde de perspectivă şi conul de lumină. Da, poate că nu trebuie să plătim tribut înaintaşilor, dar suntem datori să le acordăm atenţie şi respect pentru ceea ce au creat. De la atenţie şi respect până la dragoste nu-i decât un pas.
Leonardo da Vinci scria în jurnalul său, acum aproximativ cinci secole: “Cu cât cunoşti mai mult, cu atât iubeşti mai mult.” Însă pentru a cunoaşte ai nevoie de răbdare şi dorinţă, cele două ingrediente care stârnesc pasiuni nebănuite. Arta şi ştiinţa sunt ca orgasmul: le simţi, le trăieşti, nu le comentezi. Orice comentariu, în acest sens, înseamnă doar coroziune, iar acesta este apanajul criticilor, care sunt şi ei oameni cu patimile lor.
Cu toate acestea am totuşi de făcut o mărturisire, pe care poate că ar trebui s-o facă, fie şi numai în faţa oglinzii, milioane de oameni: categoric cei mai grozavi amanţi sunt artiştii şi oamenii de ştiinţă. Sunt un panaceu pentru trup şi suflet şi nici nu sunt ilegali. Chiar dacă nu vin cu flori şi şampanie la întâlnire, îţi mângâie mintea şi sufletul cu frumuseţe şi cuvinte alese. Dacă ai curajul să te abandonezi în braţele virile ale operei lor, cu certitudine vei trece dincolo de orizonturi, iar serile nu vor mai fi pustii şi deprimante.
Ce poate fi mai plăcut, ce traire mai intensă poţi avea, care să o depăşească pe aceea a momentului în care visezi pe acordurile muzicii lui Beethoven, Mozart, Chopin, Debussy……?
Se pot echivala cu ceva imaginile generatoare de pesimism, pâna la depresie, create de cuvintele lui Orwell, Huxley, Cioran…..?
De unde oare ţi-ar mai veni curajul să cobori în cele mai întunecate unghere ale sinelui, dacă n-ai accepta, din când în când, să-ţi petreci o seară cu Jung sau Freud, sau….?
Cum ai putea înţelege de unde vine, unde se află şi unde vrea să ajungă omul cu setea lui de libertate fără s-asculţi uneori şoaptele lui Socrate, Platon, Confucius, Mill, Fromm…..?
………………………………………………………………………………………………
Cu certitudine, ei sunt cei mai frumoşi şi mai virili amanţi. Sunt cei care nu te vor respinge niciodată pentru fizicul sau pentru ideile tale. Sunt amanţii care pot vindeca de boala singuratăţii orice femeie, fără ca aceasta să încalce vreo cutumă sau vreo lege scrisă.

2 Responses

  1. Cautam operatori calculator pentru promovarea unui proiect extraordinar. Se lucreaza de acasa full time sau part-time.
    Pentru detalii trimiteti acum CV-ul la adresa de email: m_mary_2016@yahoo.com

  2. Citat: „nu toţi cei care afişează siguranţă şi suficienţă au şi fundament pentru acestea”

    Logic.
    Pe de altă parte, nici cei care au fundament nu afișează totdeauna siguranță și suficiență. (E cu dus-întors.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *