Posted On June 28, 2011 By In Mari români With 637 Views

Să ne cinstim românii – episodul 5: Mina Minovici

Ştim cu toţii (sper eu) că un institut din România se numeşte “Mina Minovici”. Dar cine este acest personaj, pe care mulţi îl consideră de gen feminin. Dar nu e asa. E român, şi ne mândrim cu el.

Pe 30 aprilie 1858, la Brăila, se naşte în familia aromânilor Minovici copilul care va primi numele de Mina.Tatăl său moare când Mina era foarte tanar şi datorită acestui fapt îşi întrerupe studiile gimnaziale şi se înscrie la Şcoala Superioară de Farmacie din Brăila.Aici a făcut practica farmaceutică timp de trei ani, după care, în 1878 a obţinut certificatul de asistent în farmacie.

Mina Minovici a plecat să studieze la Paris cu reputaţi profesori, deoarece Carol Davila l-a propus pentru doctorat. Astfel s-a specializat în toxicologie şi a obţinut doctoratul, cu teza “Studiu medico-legal despre moartea subită în urma loviturilor primite în abdomen şi în laringe".

În anul 1892 Mina Minovici se întoarce în ţară şi înfiinează institutul care mai târziu îi va purta numele. Clădirea în care funcţiona a fost demolată în 1986. În 1989 a fost redeschis institutul într-o altă clădire.

În anul 1933, la vârsta de 75 de ani încetează din viaţă Mina Minovici. A lasat şi un testament din care ultima parte a rămas ca un cuvânt de dincolo de moarte: “Oriunde voi muri, corpul meu să fie adus la Institutul Medico-Legal, unde voi fi depus în capelă. Serviciul religios se va face de un singur preot. Nu se va face nici un doliu. Nici un discurs. Nici o floare.”

Dar măcar recunosţiinta faţă de ce înseamnă numele lui pentru România să-i fie adusă în zilele noastre.

 

Tags : ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *