Posted On July 16, 2011 By In Mari români With 612 Views

Să ne cinstim românii – episodul 7: Victor Babeș

Auzim numele unei străzi sau al unei instituţii: Victor Babeş. A fost un mare român. Asta ştim. Dar ce anume l-a făcut să fie aşa de mare român? Cine a fost, de fapt, Victor Babeş?

Pe 4 iulie 1854, la Viena, se naşte Victor Babeş, fiul bănăţeanului Vicenţiu Babeş, mama sa fiind austriacă. În tinereţe se simte atras de muzică, însă renunţă în cele din urmă la aceasta şi studiază medicina la Budapesta, apoi îşi ia doctoratul la Viena. Devine profesor de histopatologie la Facultatea de Medicină din Budapesta şi face stagii de specializare la Munchen, Heidelberg, Strassbourg, Paris şi Berlin.  La Paris va lucra în laboratoarele lui Luis Pasteur, fiind atras de descoperirile acestuia.

În anul 1887 este chemat la Universitatea din Bucureşti ca profesor la catedra de Anatomie Patologică şi Bacteriologie. În acelaşi an, pe 28 aprilie, fondează Institutul de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti, cel mai vechi institut ştiinţific medical din România, care astăzi îi poartă numele.

Problemele pe care a pus un accent deosebit Victor Babeş au fost cele privitoare la lepră, tuberculoză, turbare, difterie. De numele său se leagă şi introducerea vaccinării antirabice în ţara noastră.

Victor Babeş a fost membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris, membru al Academiei Române şi ofiţer al Legiunii de Onoare din Franţa.

La 19 octombrie 1926 se stinge din viaţă marele savant.

Putem să-i “călcăm” pe urme şi să intrăm măcar un pic în atmosfera vieţii savantului vizitând casa memorială, care se găseşte în Bucureşti, pe strada Andrei Mureşanu, nr 14 A.

 

Tags : ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *