Posted On July 13, 2012 By In Iulie With 601 Views

Calendarul zilei – 13 iulie

Timpul există pentru ca lucrurile să nu se întâmple în acelaşi timp.

Este a 195-a zi a anuluiCalendarul zilei - 13 iulie

Mai sunt 171 zile până în 2013

Soarele răsare la ora 05:44

Soarele apune la ora 20:58

2012 – Model NATO Summit (MoNYS), Bruxelles, eveniment internaţional unic în Europa şi cel mai mare de acest profil din lume. Este un proiect ambiţios dedicat tinerilor din întreaga lume, pasionaţi de relaţii internaţionale. Scopul principal este de a aprofunda înţelegerea problemelor globale şi găsirea unor soluţii durabile în acest sens. Conceput ca cea mai mare simulare a procesului decizional al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), MoNYS va reuni 220 de participanţi din intreaga lume.

2012 – Festivalul „Nopţile de Poezie”: Deschiderea Expoziţiei de Carte a Editurii Academiei Internaţionale Orient-Occident ( Curtea de Argeş), ediţia a XIV-a. Acest festival este un elogiu adus poeziei contemporane universale. Participanţii vor avea parte de spectacole de recitaluri poetice, lansări de carte, expoziţii de artă, muzică, tradiţii românesti şi vizite de cunoaştere a locurilor din preajma fostei capitale medievale a Ţării Româneşti.

Anul acesta şi-au confirmat prezenţa academicieni, poeţi şi traducători din Japonia, SUA, Mexic, Chile, Uruguay, Panama, Canada, Franţa, Rusia, Spania, Italia, Austria, Turcia, Suedia, Norvegia, Belgia, Croaţia, Estonia, Macedonia, Slovacia, Belgia, Cipru, România, Republica Moldova,  Oman, Liban, Irak şi Afganistan.

La cele cincisprezece ediţii de până acum ale Festivalului au participat peste 1000 de personalităţi marcante ale literaturii din peste 80 de ţări.

2011 – A murit solistul vocal şi compozitorul Cornel Fugaru. A fost între 1964 şi 1978 liderul formaţiei Sincron. Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără: „Eu nu mai sunt cel de ieri”, „Nu sunt sclavul tău”, „Dau viaţa mea pentru o iubire”.

2005 – A fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române. Noul sediu a devenit un loc privilegiat al cercetării şi ştiinţei, încurajându-se proiectele de cercetare ale instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu.

2003 – A fost inaugurat primul guvern interimar în Irak, după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein. Odată cu predarea suveranităţii, forţele militare conduse de SUA, care au ocupat Irakul dupa răsturnarea regimului Saddam Hussein, capătă statutul de forţă multinaţională sub comanda SUA.

2000 – Academia Română acordă istoricului american de origine română Radu Florescu, titlul Honoris Causa al Academiei Române.

Radu Florescu deţine poziţia de profesor emerit de istorie la Boston College. Este directorul Centrului de Studii Est Europene al regiunii de nord-est a Statelor Unite ale Americii (New England). De-a lungul timpului a publicat cărţi precum „Lupta împotriva Rusiei în Principatele Române”, „Dracula, Prinţul cu multe feţe; viaţa şi timpurile sale”, „În căutarea lui Dracula – O istorie adevărată a lui Dracula şi legendele cu vampiri”.

1995 – Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de al 35-lea membru al organizaţiei, cu drepturi depline. Astfel, alături de Consiliul Europei, Republica Moldova şi-a propus identificarea soluţiilor comune pentru problemele majore cu care se confruntă societatea, cum ar fi terorismul, criminalitatea organizată şi corupţia, violenţa împotriva copiilor şi femeilor, traficul de fiinţe umane.

1995 – Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind protecţia drepturilor minorităţilor şi protecţia drepturilor omului în România.

Parlamentul European a cerut României să schimbe legea învăţământului, să-şi respecte „obligaţiile internaţionale privind respectarea drepturilor omului” şi să „abandoneze toleranţa sa privind violenţa naţionalistă”.

1977 – În SUA, New York, o pană de curent de 25 de ore a cauzat panică şi haos. Toate trenurile şi metrourile s-au oprit, sute de mii de oameni au fost prinşi în subteran, blocaţi în lifturile clădirilor înalte din oraş. De asemenea, s-au înregistrat mai multe jafuri din magazine, iar numărul crimelor a crescut alarmant.

1975 – A decedat Marţian Negrea, compozitor şi muzicolog român, profesor de armonie şi contrapunct la Universitatea din Cluj Napoca şi Bucureşti. A compus muzică simfonică: „Simfonia primăverii”, „Concert pentru orchestră”, muzică de cameră: „Cvartet de coarde”, „Suită pentru clarinet şi pian”, muzică de film: „Prin Munţii Apuseni” şi a publicat tratate de muzicologie: „Tratat de instrumente”, „Tratat de armonie”, „Tratat de forme muzicale”.

1966 – A decedat Prinţesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora Reginei Maria a României.

Prinţesa Beatrice a fost membru al familiei regale britanice, nepoată a reginei Victoria, drept pentru care a primit titlul de Prinţesă a Regatului Unit al Marii Britanii şi a Irlandei.

1956 – A apărut o hotărâre cu privire la îmbunătăţirea învăţământului de cultură generală în România. S-a generalizat învăţământul de şapte ani, s-au înfiinţat noi şcoli şi institute pedagogice, cu o durată de şcolarizare de doi ani.

1954 – A decedat Frida Kahlo, pictoriţă mexicană, a cărei operă poate fi situată la confluenţa mai multor curente: simbolism, realism, suprarealism, expresionism. Temele sale predilecte au fost autoportretele şi durerea care a însoţit-o de-a lungul întregii sale vieţi.

Cele aproximativ 150 de tablouri care o compun se află răspândite în muzee şi colecţii particulare din Mexic, SUA şi Europa.

1944 – S-a născut Erno Rubik, arhitect, designer şi profesor universitar maghiar. A inventat, în 1974, celebrul „cub” care-i poartă numele, cel mai popular joc din anii ’80, câştigând premiul special pentru „Cel mai bun joc problemă” la Jocul Anului în Germania.

1932 – Sculptorul Dimitrie Paciurea a decedat. Este autor de proiecte pentru monumente, busturi, dar şi de compoziţii imaginare, cu sensuri simbolice.

Încă de la primele sale lucrări a apărut foarte clar desprinderea de formulele academizante – orientarea decisă spre o creaţie, în care tradiţii îndepărtate şi experienţe apropiate coexistă, aducând originalitate şi distincţie în sculptura românească: „Himera văzduhului” „Himera nopţii”, „ Sfinxul”, „Gigantul” (expusă în Parcul Carol din Bucureşti).

1930 – A avut loc Primul Campionat Mondial de Fotbal în Uruguay, la Montevideo. FIFA a ales ca locaţie Uruguay în urma conferinţei de la Barcelona, susţinută pe 18 mai 1929.

Uruguayul a învins cu scorul de 4-2 echipa Argentinei, în faţa a 93.000 de spectatori, devenind prima campioană mondială.

1928 – Pilotul român, Matei Ghica, a stabilit 8 recorduri mondiale, la un concurs automobilistic, susţinut în Franţa, la Monthelery.

1908 – Femeile au concurat la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată. Se credea că doar bărbaţii aveau permisiunea să participe la competiţia atletică, femeilor interzicându-li-se participarea chiar ca şi spectatori. Paricipanţii concurau de obicei nud, pentru că festivalul însemna şi o celebrare a corpului uman.

1898 – Guglielmo Marconi, inventator italian, a demonstrat aplicabilitatea de comunicare radio. Primul semnal fără fir a fost trimis peste Canalul Mânecii. El a fost cel care a demonstrat că se pot produce şi detecta radiaţii electromagnetice – „unde radio”.

1878 – A fost semnat Tratatul de la Berlin, prin care puterile europene, Anglia, Austro-Ungaria, Franţa, Germania, Italia, Rusia şi Imperiul Otoman, au revizuit Tratatul de la San Stefano. Serbia, Muntenegru şi România au devenit complet independente de Imperiul Otoman. România a fost obligată să cedeze sudul Basarabiei în favoarea Rusiei, primind însă Dobrogea.

1841 – A fost semnată Convenţia Internaţională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, prin care s-a stabilit libertatea comerţului.

1774 – Au fost aduse la Bucureşti moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov şi aşezate în catedrala mitropolitană. (foto blogs.sxu.edu)

Iniţial, destinaţia moaştelor era Rusia, însă la rugăminţile lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromână, generalul rus – Petru Salticov le-a dăruit poporului român.

Calendar creştin-ortodox – Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil; Cuviosul Ştefan Savaitul; Cuvioasa Sara

Tags : ,

About

Carina

Mereu aici si peste tot

One Response

  1. Ce evolutie a fotbalului, ce a fost Uruguay si ce este acuma. Ai centrat si ai castigat partida printr-o noua fila de istorie presarata cu mici detalii dozate exact cat trebuie pentru a capta atentia si pentru a memora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *