Calendarul zilei - 20 iulie

Posted On July 20, 2012 By In Iulie With 419 Views

Calendarul zilei – 20 iulie

Fiecare dintre noi îşi face şi desface viaţa după propriu-i ritm. Nu îmbătrânim din cauza timpului care trece, ci în funcţie de energia pe care o consumăm şi-o reînnoim în strădaniile noastre.

Adesea, cei născuţi pe 20 iulie trăiesc perioade de ascensiune, ca apoi să coboare până în profunzimi. Această metaforă de a fi alternativi în urcare şi coborâre poate fi centrală în viaţa Calendarul zilei - 20 iulielor profesională, sentimentală, familială şi socială, cât şi în starea lor de visare. Astfel de activităţi ascendente şi descendente fac parte din personalitatea lor, aşa cum fac parte din natură schimbările de sezon.

Pentru a-i înţelege pe deplin pe cei născuţi astăzi, trebuie să-i observăm în faza lor de tranziţie, deoarece ei sunt adesea în tranzit de la o stare la alta, fapt ce-i poate duce la riscul să devină personalităţi extrem de instabile, ce pot fi comparate cu un element radioactiv.

Nativii zilei de 20 iulie trebuie să se ferească de complezenţă şi stagnare, în special dacă sunt seduşi de poziţiile sociale sau recompensele financiare. Dacă vor reuşi să se motiveze pe ei înşişi pentru a căuta provocările şi, în acelaşi timp, să-şi menţină echilibrul, ei vor rămâne productivi.

Cei născuţi astăzi vor avea nevoie de eşecuri minore şi frustrări, deşi sună destul de ciudat, dar care îi vor motiva să facă schimbări fundamentale în vieţile lor. Cel mai mare pericol al unei astfel de personalităţi este să devină prea „confortabili” sau prea „multumiţi” de eforturile lor sau de situaţiile care apar în viaţa lor. Dacă vor găsi agitaţia şi provocarea de care au nevoie în viaţa profesională şi în viaţa de zi cu zi, este posibil ca ei să poată ajunge la un echilibru între căutare şi atingerea scopului.

2012 – Sărbătoare creştină: Sfântul Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul

Sfântul şi marele Profet Ilie era din cetatea Tesve, Galaad. Se spune că la naşterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc. Şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. Încă din copilărie se ţinea în permanenţă în faţa lui Dumnezeu prin feciorie, post neîncetat şi rugăciuni arzătoare, transformându-l într-un model al vieţii mănăstireşti.

2012 – Ziua Mondială a Şahului

A fost instituită în anul 1966, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Jocului de Şah (FIDE).

Şahul (de la cuvântul persan shah, „rege”) este un joc de strategie între doi jucători, ce a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India.

2012 – Ziua naţională a Columbiei. Aniversarea proclamării independenţei (1810)

Spaniolii au fost cei care au explorat litoralul Caraibian în anul 1500, conduşi de Rodrigo de Bastidas.

De la începutul perioadelor de colonizare ş cucerire, au fost câteva mişcări rebele sub dominaţia spaniolă, iar ultima rebeliune, care a condus la proclamarea independenţei faţă de Spania, a izbucnit în jurul anului 1810. Condusă de Simon Bolivar şi Francisco de Paula Santander, rebeliunea a culminat victorios, fapt ce a dus, mai târziu, la redenumirea Republica Columbia.

2012 – Ziua Aviaţiei Române

După aprilie 1964, Consiliul de miniştri al Guvernului României a emis o hotărâre privind sărbătorirea Zilei Aviaţiei pe 17 iulie, sărbătoare legată de primul zbor al inginerului Aurel Vlaicu. După 1990 au apărut două tendinţe privind sărbătorirea Zilei Aviaţiei române: una care care susţinea continuarea sărbătoririi Aripilor Româneşti pe 17 iunie şi o alta ce propunea, invocând tradiţia, identificarea Zilei Aviaţiei cu ziua Patronului spiritual al aviatorilor români, Sfântul Ilie – 20 iulie. În 2004, pentru prima dată, s-a ajuns la un consens în rândul tuturor aviatorilor români – Ziua Aviaţiei se sărbătoreşte la 20 iulie.

2012  – Ziua energeticianului

A fost marcată din anul 1992 de lucrătorii din sectorul energetic, stă sub semnul patronului spiritual, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care stăpâneşte fulgerele.

Ziua energeticianului, statuată ca atare prin decretul nr. 507/1972, este una dintre puţinele sărbatori pe care le mai ţin breslele în România şi este precedată, în toată ţara, de o manifestare de breaslă numită Trofeul energeticianului, concurs profesional care s-a desfăşurat , pentru prima dată, în anul 1979.

La nivel naţional, mai multe casierii Enel Energie vor fi închise, angajaţii vor avea parte de o zi liberă, ca urmare a a acordului semnat cu sindicatele din sistemul energetic şi a prevederilor contractului colectiv de muncă.

2012 – Festivalul Sighişoara Medievală XX

În perioada 20 iulie – 29 iulie, începând cu ora 10:00, va avea loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, desfăşurat la Sighişoara.

Tema acestei ediţii a festivalului o reprezintă „600 de ani de luptă şi credinţă – Ioana D’Arc”.

Ediţia de anul acesta se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.

Pe toata durata festivalului vor fi spectacole, parade, lupte medievale, iniţieri cavalereşti, trubaduri, menesteli, teatru de stradă, muzică şi dansuri medievale, recitaluri, procesiuni de vrăjitoare, procese publice, animaţie medievală, carnaval, expoziţii, meşteşug popular, statui mişcătoare, etc.

2012 – Legislaţia Muncii în 2012: Sinaia

Hotelul Internaţional din Sinaia va găzdui, începând cu orele 15:30, seminarul World Trade Institute Bucharest (WTIB), susţinut de Gabriela Radu (Inspector de Stat, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale) şi Nicolae Voinoiu (Director Direcţia Control Securitate şi Sănătate în Muncă, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale).

Se vor dezbate subiecte precum Codul Muncii valabil în 2012; criterii generale pentru Evaluarea Riscurilor; organizarea Activităţii de Prevenire şi Protecţie în caz de urgenţă; evidenţe şi raportări în Domeniul Securităţii şi Societăţii în Muncă.

2011 – Comisia Europeană a publicat raportul privind justiţia din România.

Potrivit raportului, Comisia Europeană a considerat că România trebuie să adopte măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, în special la nivelul administraţiei locale.

Este necesar un angajament pentru rezultate mai bune în confiscarea averilor, pentru a adopta deciziile de restructurare a sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticorupţie.

Lupta împotriva corupţiei ar fi trebuit să se bucure de sprijinul Parlamentului, pentru a soluţiona un număr important de dosare de corupţie la nivel înalt.

CE a cerut României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă.

2011 – A murit pictorul britanic Lucian Freud, maestrul „formei umaneş, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud.

Cea mai importantă parte a creaţiei lui Freud o reprezintă portretele. Freud reliefează ochii şi faţa, făcând personajele mai autentice şi mai puternice decât sunt în realitate.

Lucian Freud a prezentat tot mai des şi personaje feminine, şi masculine goale, lipsite de orice conotaţie socială, îndepărtându-se de nudul idealizat care fusese preţuit în pictura tradiţională.

În 1981, pictorului i s-a decernat titlul de Commander of the Order of the British Empire, iar în 1983 titlul de Companion Of Honour.

2005 – România a câştigat locul întâi, cu şase medalii, la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Merida (Mexic).

2004 – A murit Paul Tomiţă, unul dintre iniţiatorii golfului în România. Tomiţă a participat, între 1968 şi 1973, la opt Campionate Mondiale de Golf, avându-i, printre alţii, ca elevi pe Regele Mihai I al României, Regina Maria, membrii famiilor Cantacuzino, Bibescu, Brâncoveanu sau Ştirbei.

1994 – S-a semnat Declaraţia de cooperare statistică dintre România şi Uniunea Europeană.

Statisticile sunt fundamentale pentru succesul procesului de tranziţie spre o economie de piaţă.

O strânsă cooperare statistică între România şi UE a permis atingerea obiectivelor fixate în toate domeniile de interes comun.

Cele două părţi s-au concentrat pe promovarea sistemului statistic al României, armonizarea statisticilor naţionale româneşti cu metodele, standardele şi clasificările internaţionale şi cu cele ale UE, furnizarea de date necesare menţinerii şi urmăririi reformei economice, schimbul de informaţii statistice, garantarea confidenţialităţii datelor statistice.

1992 – Václav Havel a demisionat din funcţia de preşedinte al Cehoslavaciei.

Václav Havel a fost un scriitor, dramaturg şi disident ceh, ultimul preşedinte al Cehoslaviciei şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993-2003).

Un insucces al carierei sale politice l-a reprezentat destrămarea Cehoslavaciei, în 1992, căreia Havel i s-a opus. A demisionat din funcţie pe 20 iulie 1992, după Declaraţia de Independenţă a Slovaciei.

1992 – S-a înfiinţat Partidul Rromilor, care a continuat activitatea Societăţilor Rromilor din Bucureşti, creată în 1990.

1992 – Presedinţii Moldovei şi Rusiei au semnat documentul „Despre principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, care reglementa prezenţa în regiune a Forţelor comune de menţinere a pacii.

1976 – Nava spaţială americană Viking – 1 a atins suprafaţa planetei Marte.

A fost prima navă spaţială care a coborât cu succes pe planeta Marte şi şi-a îndeplinit misiunea sa, deţinând până pe 19 mai 2010 şi recordul celei mai lungi misiuni marţiene la sol, cu un total de 6 ani şi 116 zile.

1969 – Primul pământean, astronautul american Neil Amstrong, membru al echipajului „Apollo 11”, a coborât pe suprafaţa Lunii, la 10:56 PM, rostind cuvintele: „este un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire”.

1963 – Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini a fost ales Papa Paul al VI-lea.

1953 – Consiliul economic şi social al SUA a votat ca UNICEF să devină agenţie permanentă.

UNICEF (Fondul Internaţional pentru urgenţă ale Copiilor al Naţiunilor Unite) a fost creat în 1946 de către Ansamblul General al Naţiunilor Unite. Oferă asistenţă umanitară şi pentru dezvoltare copiilor şi mamelor lor în ţările în curs de dezvoltare.

UNICEF se concentrează pe 5 priorităţi de bază: educaţia fetelor, plus de umanizare, protecţia copilului, HIV/SIDA, copilărie pentru copii.

Este o agenţie fondată prin voluntariat, ce supravieţuieşte prin fonduri guvernamentale şi donaţii private.

UNICEF a primit Premiul Nobel pentru Pace (1965).

1952 – A avut loc ceremonialul de deschidere a celei de-a XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice la Helsinki, Finlanda.

1945 – Preşedintele american Harry S. Truman a semnat Ordonanţa prin care se aproba folosirea bombelor atomice.

1944 – Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, a supravieţuit complotului eşuat, într-o încercare de asasinat, executat de colonelul Claus von Stauffenberg.

Tentativa de asasinat ar fi trebuit să fie urmată de Operaţiunea Walkure, prin care complotiştii urmau să-şi asigure controlul asupra ţării.

Asupra vieţii führerului au mai existat şi alte planuri de asasinare. În 1943, în timpul vizitei dictatorului la cartierul general al Grupului de Armate, când, pentru eliminarea lui Hitler, fusese plănuită plasarea unei bombe la bordul aparatului de zbor cu care urma să se deplaseze, însă bomba nu a funcţionat. De asemenea, a eşuat o altă încercare de asasinare în timpul vizitării unei expoziţii de armament sovietic capturat.

1944 – Autoritatile de la Bombay, India, au anunţat o epidemie holerică, care a ucis 34000 de oameni în 3 luni.

Holera este o boală infecţioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subţire. Boala se manifestă prin tulburări digestive, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierdere de electroliţi (substanţe minerale).

1943 – S-a născut Adrian Păunescu, poet, prozator („Într-adevăr”, „Poezii cenzurate”, „Pământul deocamdată”), director de reviste („Flacăra”, „Totuşi iubirea”, „Flacăra lui Adrian Păunescu”), şi ziare („Vremea”), animator de cenacluri („Flacăra”, „Totuşi iubirea”) şi militant politic.

1927 – A decedat Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzolern – Sigmaringen, rege al României (1914-1927), membru de onoare, protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române.

1919 – S-a născut Edmund Hillary, alpinist neozeelandez, primul care a escaladat Everestul (29.05.1953), ca membru al celei de-a noua expediţie britanică de cucerire a vârfului.

Edmund Hillary a fost distins cu medalii ale Societăţilor de geografie din SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Nepal, precum şi cu Medalia Polară în anul 1958.

1896 – A apărut ziarul Liga ortodoxă, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

În suplimentul literar săptămânal al acestui cotidian au debutat Tudor Arghezi şi Gala Galaction.

1889 – S-a născut Sir John Reith, primul director general al Societăţii Britanice de Radiodifuziune (BBC), cel care a iniţiat tradiţia britanică a serviciului independent de radioteleviziune publică. Reith a modelat nu numai viitorul BBC-ului, ci şi al transmisiei radio din lumea întreagă, încercând să pună în practică principiul potrivit căruia serviciului public de radiodifuziune are responsabilitatea de a oferi publicului emisuni de calitate şi educative.

1872 – S-a născut Gheorghe Munteanu-Murgoci, geolog, geograf şi speolog român, membru corespondent al Academiei Române. În 1910, la Congresul Internaţional geologic de la Stockholm, a prezentat concepţia asupra tectonicii Carpaţilor Meridionali, prezentare care l-a consacrat ca pe unul dintre cei mai de seamă geologi ai lumii.

1862 – S-a născut Paul Bujor, zoolog, membru de onoare şi membru titular onorific al Academiei Române, fondatorul învăţământului universitar de morfologie animală şi al cercetărilor zoomorfologice din România.

1718 – Prin Pacea de la Passarowitz a fost semnat tratatul cu care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, pe de o parte, şi Republica Veneţiană, pe de altă parte. Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord, nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Austriei.

Calendar creştin ortodox – Sfântul şi Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul; Sfântul Flavian al II-lea, Patriarh de Antiohia

 

Tags : ,

About

Carina

Mereu aici si peste tot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *