Calendarul zilei - 22 iulie

Posted On July 22, 2012 By In Iulie With 558 Views

Calendarul zilei – 22 iulie

Singurul folos al cunoaşterii trecutului este acela de a ne pregăti pentru prezent. Prezentul include tot ce există. Este pământ sfânt, căci este şi trecut, şi viitor.

2012  – Turul Franţei 2012 a ajuns la final.

Cea mai importantă competiţie ciclistă pe etape a început pe 30 iunie, în localitatea belgiană Liège, şi se încheie astăzi, 22 iulie.Calendarul zilei - 22 iulie

Turul Franţei este o competiţie ciclistă anuală, ce se desfăşoară în Franţa şi în ţările din jurul ei. Organizată pentru prima dată în anul 1903, acoperă o lungime totală de peste 3600 km. Competiţia este împărţită pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent în parte se cumulează timpii obtinuţi în fiecare etapă pentru a se determina câştigătorul competiţiei.

Este cea de-a 99-a ediţie a Turului ciclist al Franţei, care prezintă un traseu favorabil specialiştilor la contratimp.

Astăzi se va disputa etapa a 20-a: 120 km Rambouillet/ Paris Champs-Élysées – etapa plată.

2012 –  Are loc sărbătoarea japoneză Warei Taisai, ce se desfăşoară între 22 şi 24 iulie, în Uwajima.

Sărbătoarea Warei Taisai, avându-şi originea în secolul al XVIII-lea, inaugurează sezonul festivalului verii din prefectura Ehime. Cu această ocazie, se strâng în port numeroase ambarcaţiuni decorate cu flori. În oraş, are loc parada lui Ushioni, o creatură arătând pe jumătate balenă, pe jumătate dragon, ce este purtată pe străzi de către o echipă formată din 15-20 de tineri. Un alt obicei este ceremonia Hashiri-komi, în cadrul căreia se organizează o procesiune alcătuită din tineri bărbaţi, care duc în mâini mici altare portabile (mikoshi), în vreme ce în jurul lor explodează mii de rachete.

2012 – Expoziţia temporară Ministerul Afacerilor Externe  – 150 de ani de diplomaţie la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, organizează expoziţia temporară Ministerul Afacerilor Externe – 150 de ani de diplomaţie, începând cu ora 10:00.

Expoziţia  se încadrează în seria de manifestări dedicate aniversării unui secol şi jumătate de la înfiinţarea „Departamentul Trebilor Străine”, prin decret al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pentru prima dată, publicul larg va avea acces la un număr important de documente originale, din arhivele Ministerului Afacerilor Străine. Acorduri politice şi

economice, convenţii (Convenţia consulară între România şi SUA, 5/17 iunie 1881), tratate (Tratatul de Pace de la Bucureşti, 28 iulie/10 august 1913), documente de organizare a instituţiei, telegrame, dări de seamă vor fi expuse cu acest prilej.

2012 – Conferinţa Internaţională despre Intraprenoriat, Mamaia, Constanţa

Evenimentul îşi propune să reunească peste 200 de Junior Entrepreneurs şi speakeri internaţionali, ce vor oferi o perspectivă complexă asupra acestui subiect.

Participanţii vor dezbate rolul pe care un intraprenor îl are în dezvoltarea unui business, vor asista la prezentări despre inovaţie în cadrul locului de muncă şi workshopuri despre cum să îşi dezvolte abilităţile antreprenoriale în cadrul companiilor.

Evenimentul se bucură de prezenţa unor speakeri internaţionali din arii de activitate complementare, de la manageri din domeniul IT la antreprenori, manageri de resurse umane şi investitori (Business Angel şi Serial Entrepreneurs, Steve Price – CEO EIIL, Philippe Meda – CEO Merkapt.

2012 – Acţiune de stradă, la Cahul, pentru unirea Basarabiei cu România.

Începând cu ora 11:00, va avea loc un marş prin care se doreşte sensibilizarea opiniei publice din Basarabia şi România cu privire la reunirea celor două state româneşti şi necesitatea anulării graniţei de la Prut.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Unirii şi cu participarea Acţiunii 2012. La marş vor participa români de pe ambele maluri ale Prutului.

Ultimul eveniment unionist de stradă a fost organizat p data de 28 iunie, atunci când, atât la Chişinău, cât şi în Bucureşti, au ieşit în stradă peste 7000 de persoane.

2012 – Expoziţia foto „Clujul în timpul republicii populare” a ajuns la final.

La Casinoul din Parcul Mare al Clujului se poate admira o expoziţie aparte, în care sunt prezentate avântul construcţiei socialismului pornind de la ridicarea unor obiective de mare amploare (blocul cu cinematograful Republica, Casa de Cultură a Studenţilor), parade impresionante de 1 Mai, popularea Clujului cu oameni proveniţi din mediul rural, Clujul muncitoresc şi pitoresc de după război şi până în anul 1965.

2005 – Microsoft a anunţat numele final al noului sistem de operare: Windows Vista

Microsoft este o companie americană, cea mai mare producătoare de software din lume, cu peste 90000 de angajaţi în mai mult de 100 de ţări. Are sediul în Redmond, SUA, şi a fost fondată de către Bill Gates şi Paul Allen.

Windows Vista este o versiune a sistemului de operare Microsoft Windows, lansat pentru firme şi parteneri de afaceri (2006), apoi pentru utilizatorii obişnuiţi (2007).

Windows Vista are sute de facilităţi noi, cum ar fi o interfaţă grafică modernă şi un stil vizual nou, tehnologia de căutare îmbunătăţită, noi unelte multimedia, precum şi sub-sistemele complet remodelate de reţea, audio, imprimare şi afisare.

2001 – A încetat din viaţă Vlad Mugur, regizor român de teatru atât în România (Craiova, Târgu Mureş, Galaţi), cât şi în Germania (München, Konstanz, Münster).

A regizat piese de William Shakespeare, Carlo Goldoni, Anton Cehov, Peter Handke, Albert Camus.

A câştigat Premiul UNITER pentru întreaga sa activitate (1999), Premiul UNITER pentru spectacolul „Slugă la doi stăpâni” (2000), a fost desemnat Personalitatea teatrală a anului 2000, decernat de Fundaţia Tofan.

1951 – S-a născut P.F. Daniel Ciobotea, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriah al Bisericii Ortodoxe Române (2007), membru de onoare al Academiei Române (2007).

De-a lungul timpului a primit numeroase distincţii şi premii: Premiul Emanuel Heufeder (Germania, 1998), Medalia Comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu” şi Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce acordat de către Preşedinţia României (2000), Membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles (2000), Premiul ecumenic al Institutului Sf. Nicolae din Bari (Italia, 2002), Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, în 2002, de Fundaţia Europeană pentru Cultura Pro Europa, Senator de onoare al Universităţii Dunărea de Jos (Galaţi, 2003).

În ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică şi publicistică, Prea Fericitul Daniel a publicat peste 500 de studii, articole, cuvântări şi prefeţe în limba română, peste 100 de studii şi articole în limbile franceză, engleză şi germană.

1946 – A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva, înfiinţată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre, reprezentanţe în 147 de ţări şi 6 birouri regionale.

OMS este o organizaţie internaţională care are rolul de a menţine şi coordona situaţia sănătăţii populaţiilor pe glob; „nivelul de sănătate atins trebuie să-i asigure omului o stare fizică şi psihică pentru a putea deveni productiv şi folositor societăţii”.

Finanţarea bugetului se face prin cotizaţii plătite de către ţările membre, contribuţii voluntare ale ţărilor membre sau donaţii. Ţările bogate plătesc mai mult, iar ţările sărace mai puţin.

1940 – S-a născut Alexandre Revcolevschi, chimist francez de origine evreu din România, membru de onoare al Academiei Române (din 1993), căruia i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti (1996).

Alexandre Revcolevschi este cunoscut ca autorul unei noi metode de tratament termic al solidelor la temperaturile cele mai înalte. De asemenea, este iniţiatorul unei noi direcţii în cercetarea dezintegrării monocristalelor, până la structuri amorfe sau total dezorganizate, realizând sisteme binare pe bază de zicroniu. A efectuat cercetări în domeniul sistemelor metalo-ceramice, rezultatele fiind aplicate atât în industria aerospaţială, cât şi în domeniul oxizilor superconductori.

1939 – A încetat din viaţă Ioan I. Mironescu, medic şi prozator român, ce a debutat ca prozator, în anul 1906, la revista „Viaţa Românească”, cu schiţa „La cumătrie”, sub îndrumarea lui Garabet Ibrăileanu.

Ca prozator, Mironescu a cultivat cu predilecţie genul scurt: schiţa şi nuvela.

În 1912, Ion I. Mironescu şi-a dat doctoratul în medicină, începând să facă cercetări în domeniul dermatologiei şi imunologiei.

1938 – A decedat Ionel Fernic, compozitor român de muzică uşoară, gazetar, scriitor, aviator şi unul dintre primii paraşutişti români.

Prima sa piesă de muzică uşoară s-a intitulat „Cruce albă de mesteacăn” (1919), compusă în ultimul an de liceu. Apoi scrie romanţe şi tangouri (primul său tango, compus în 1931, s-a numit „Minciuna”, mai cunoscut prin titlul „Pe boltă, când apare luna”).

„A fost o personalitate care a întrunit, prin valenţele talentului său multilateral, ispiraţia poetului, harul cântăreţului-interpret al propriilor romanţe şi tangouri, curajul şi pasiunea zburătorului îndrăzneţ, afirmându-se ca pilot şi paraşutist sportiv, acesta a fost, în câteva cuvinte, Ionel Fernic” – Ştefan Soverth: „Paraşutiştii în luptă”.

1934 – S-a născut Leon Rotman, canoist evreu român, dublu laureat cu aur la Melbourne (1956) şi laureat cu bronz la Roma (1960).

La festivalul mondial al tineretului din Polonia, la Pozman, la primul start s-a considerat că românul a furat startul şi cursa s-a întors. La al doilea start a pornit puţin mai târziu ca să nu fie descalificat. Atunci doi dintre colegi l-au prins între bărcile lor şi Rotman s-a răsturnat. Românul refuzând orice fel de ajutor, şi-a împins barca la mal, a scos apa din ea, s-a aşezat la start şi a pornit în cursă reuşind să recâştige două minute, clasându-se pe locul IV spre stupefacţia tuturor.

1887 – A văzut lumina zilei Gustav Ludwig Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni şi atomi.

În anul 1951, Hertz a primit Premiul Stalin, clasa a doua, precum şi Medalia Max Planck din partea Deutsche Physikalische Gesellschaft.

1882 – S-a născut Edward Hopper, pictor american, cunoscut pentru interesul său vădit acordat compoziţiei figurative urbană şi arhitectonică, în care inserează unul sau două personaje, ca dimensiune psihologică izolată.

În 1918 a fost printre primii membri ai clubului „Whitney Studio”, cel mai vital centru al artiştilor americani independenţi. Succesele obţinute cu o expoziţie de acuarele (1923) şi una de picturi (1924) au contribuit la consacrarea lui ca reprezentant de frunte al realismului figurativ în arta americană.

Opera lui Hopper se caracterizează prin folosirea formelor unghiulare şi cubice, compoziţiile simple, fuga de orice artificiu dinamic, elemente ale stitlului său prin care se descoperă un profund conţinut spiritual.

1456 – A avut loc strălucita victorie de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi regent al Ungariei, împotriva glorioasei armate otomane conduse de sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l-a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic al lui Hristos”.

Sultanul Mahomed al II-lea, după cucerirea Constantinopolului (1453), a pus capăt ultimelor rezistente ale Imperiului Bizantin, otomanii devenind stăpânii Bosforulului, iar apoi a Mărilor Egee şi Negre. Mohamed al II-lea a invadat Serbia, cucerind cetatea Ostroviţa, punând mâna pe tezaur. Mobilizarea armatei ungare a avut loc în aprilie 1456, Iancu de Hunedoara cerând ajutor extern. Astfel, Voievodul a adunat 20000 de  ostaşi: trupe ungare, transilvăniene şi mercenari. În susţinerea armatei au venit şi 27000 – 28000 de pedeştri , cu toate astea, tabăra sultanului avea 100000 de oameni.

La 22 iulie, tabăra creştină dezlănţuie atacul general, artileria turcă a fost repede capturată, însuşi sultanul fiind rănit. Acţiunile militare turce au fost contracarate de Iancu de Hunedoara, care a folosit iscusit artileria capturată de la aceştia.

În cinstea acestei glorioase victorii, în toate bisericile catolice, la ora 12, se trag clopotele, marcând victoria lui Iancu de Hunedoara asupra lui Mohamed al II-lea.

Calendar creştin ortodox – Sfânta Mironosiţă, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena; Cuvioasa Muceniţă Marcelia

 

Tags : ,

About

Carina

Mereu aici si peste tot

One Response

  1. Neobosita si plina de surprize :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *