Centenarul Marii Uniri – Lansare de carte Mircea cel Batran la Muzeul Judetean Buzau

0
641
This entry is part of 6 in the series Centenarul MArii Uniri

 

 

bener Buzau 20

Editura Librex și Asociația ASCIOR vă invită marți, 20 februarie 2018, ora 16:30, la lansarea cărții Mircea cel Bătrân, al doilea volum al Colecției CENTENARUL MARII UNIRI, la Muzeul Județean Buzău.

Mircea cel Bătrân este singurul domn român care nu a ȋncheiat niciodată un tratat de vasalitate cu nici unul dintre vecinii ṣi duṣmanii lui. De fiecare dată a avut relaţii pe picior de egalitate cu aceṣtia, mai mult, pe ȋntreaga lui domnie de peste trei decenii a pus stavilă ȋn drumul otomanilor la nord de Dunăre. 

În timpul lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istoria sa.

”Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios şi binecinstitor şi de Hristos iubitor şi autocrat, Io Mircea mare voievod şi domn din mila lui Dumnezeu şi cu darul lui Dumnezeu, stăpânind şi domnind peste toată Ţara Ungrovlahiei şi a părţilor de peste munţi, încă şi către părţile tătăreşti şi Amlaşului şi Făgăraşului herţeg şi domnitor al Banatului Severinului şi pe amândouă părţile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare şi stăpânitor al cetăţii Dârstorului”. 
Extrapolând puţin ṣi făcând legătura cu spusele lui Mircea, putem trage concluzia că, ȋn linii mari, teritoriul Munteniei se ȋntindea ȋn nord de la Olt până la Dunăre la sud de la Porţile de Fier ȋn vest, până la Marea Neagră ȋn est. Iar dacă ar fi să ȋmpărţim ȋn teritorii, Mircea avea ȋn posesie: Amlaṣul ṣi Făgăraṣul, Banatul de Severin, ținuturi de la graniţa cu Moldova, “Părţi tătăreṣti”, Dobrogea, Cetăţile Bran ṣi Bologa.

În cadrul evenimentului de comemorare a 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului valah, Mircea cel Bătrân, va fi lansată cartea Mircea cel Bătrân, care îi are ca autori pe: Cristian Mosneanu și Stefan Dumitrache.

Cartea dedicată ilustrului conducător valah, Mircea cel Bătrân, face parte din “COLECŢIA CENTENARUL MARII UNIRI” un proiect LIBREX PUBLISHING, care ȋși propune să aducă ȋn atenția publicului o serie de lucrări despre cei mai ȋnsemnaţi conducători ai acestui popor care au pus direct sau indirect o cărămidă la temelia desăvârșirii idealului acestui popor: MAREA UNIRE.

La eveniment vor participa: 
Nicolae Musat, Președinte ASCIOR
Cristian Mosneanu, Istoric
Ionut Radu, Editor

Locație: Muzeul Județean Buzău

Series Navigation
Previous articleFreamăt
Next articleOchiul infantei
 Am conştientizat  că  poezia  reprezintă o stare de spirit care apare ocazional şi nici decum nu este o formă de manifestare contiunuă. Deşi această stare de spirit, în efemeritatea timpului, are dimensiunea unei singure picături de apă în vâltoarea unei furtuni, ea reuseşte  să dea viaţă unor orizonturi nebănuite

LEAVE A REPLY