Istorie Furată. Întemeierea Ţării Româneşti. Radu Negru Vodă, între legendă, mit şi adevăr

1
2430

Dragi prieteni,

 Editura Librex ne-a făcut deosebita onoare a ne publica lucrarea „Istorie Furată. Întemeierea Ţării Româneşti.Radu Negru Vodă, între legendă, mit şi adevăr ”, lucrare care va apărea în curând în librării.

(…)Prima parte a lucrării  începe cu expunerea tuturor ipotezelor marilor noştri istorici în ceea ce priveşte existenţa lui Radu Negru Vodă, ipoteze care îl pun pe descălecător în tot felul de posturi, începând cu faptul că ar fi un personaj fictiv de legendă până la afirmaţia că se confundă, de fapt, cu strănepotul său, Radu I- ba mai mult de atât, Radu Negru Vodă, fiind chiar considerat cavaler templier sau teuton.  Un alt aspect care  este detaliat, este legat de anul descălecării lui Radu Negru Vodă.  Cei care s-au pus de acord  cu existenţa lui au avut păreri diferite în ceea ce priveşte anul descălecatului. Aici ne-am limita, deasemenea, tot în a prezenta opiniile istoricilor noştri. Totodată, am prezentat erorile şi interpretările greşite din cronici făcute de către cercetătorii noştri  de-a lungul timpului.Un alt capitol foarte important al primei părţi este acela în care sunt prezentate cronicile muntene ale secolului XVII,  cronici în care apare informaţia descălecatului lui Radu Negru Vodă. Ȋn urma analizei atente a acestor cronici, am dedus că ele au reprezentat un punct de cotitură foarte important pentru istoriografia noastră, scrierea unora din ele a făcut să pună ulterior pe un drum greşit pe cercetătorii noştri. Cel mai interesant lucru este legat de faptul că, aici apare pentru prima oară termenul de dinastie a Basarabilor, când în fond aceasta nu a existat sub forma aceasta, urmaşii lui Radu Negru Vodă împărţindu-se în două facțiuni: Dăneşti şi Drăculeşti (după domnia lui Mircea cel Bătrân se conturează acest lucru).Ȋn rândul  Drăculeştilor numele de “Radu” fiind cel mai întâlnit. (…)

Mulţumim tututor celor care ne-au susţinut,

Cornel Bîrsan, Cristian Moşneanu, Adrian Anghel

2

1 COMMENT

  1. Buna ziua,
    Pas cu pas / zi de zi cu obiectivitate si curaj / fapte si cuvant ….. se faureste o ISTORIE. O ISTORIE deosebita, marcata / flancata de dainuirea in timp si spatiu pentru un ideal, o unitate si un crez …….in ceea ce esti / devii si poti deveni.

    O lucrare deosebita pe care astept sa o citesc cat mai curand.

    Numai Bine,

LEAVE A REPLY