Indigestia, cunoscuta si sub numele de dispepsie, se refera la un set de simptome care apar in partea superioara a abdomenului. In fata disconfortului, este necesara combaterea indigestiei.
Nu este o boala ca atare si este adesea produsul unor dificultati digestive care apar atunci cand se mananca mancaruri foarte copioase sau iritante.
Se caracterizeaza prin dureri abdominale care pot fi usoare sau intense, care sunt insotite de o senzatie de plenitudine, gaze si inflamatie. Tinde sa fie sporadic, desi multi sufera de ea in mod recurent, deoarece va poate alerta si asupra altor boli digestive.
Cazurile usoare dispar rapid si pot fi controlate cu modificari ale stilului de viata. In plus, poti pregati cateva remedii care ajuta la reducerea simptomelor si la combaterea indigestiei.
In urmatorul spatiu dorim sa va impartasim 5 infuzii de plante care, datorita proprietatilor lor, sunt ideale impotriva acestei probleme.
1. Ceai de ciulin de lapte
Ciulinul de lapte are proprietati digestive si antiinflamatorii care pot combate indigestia. Acest lucru faciliteaza ameliorarea disconfortului cauzat de o digestie proasta. Compusii sai stimuleaza functionarea ficatului si, datorita acestui fapt, ajuta la promovarea eliminarii deseurilor.
Ingrediente
- 1 lingurita de ciulin de lapte (5 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Pregatirea
- Adaugati o lingurita de ciulin de lapte la o cana de apa clocotita.
- Acoperiti bautura, asteptati sa se odihneasca timp de 10 minute si strecurati-o.
Modul de consum
- Luati infuzia dupa ce mancati preparate abundente sau iritante.
- Repetati consumul de 2 ori pe zi daca simptomele sunt persistente.
2. Infuzie Boldo
Boldo contine un ulei esential cunoscut sub numele de cineol, care actioneaza ca un tonic pentru ficat si sistemul digestiv. Infuzia sa ajuta la calmarea aciditatii din stomac si reduce durerea si inflamatia. Astfel, este excelent pentru combaterea indigestiei.
Ingrediente
- 1 lingurita boldo uscat (5 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Pregatirea
- Adaugati boldo uscat la o cana de apa clocotita si acoperiti.
- Se lasa sa stea 10 minute si se filtreaza printr-o strecuratoare.
Modul de consum
- Bea infuzia la primul semn de indigestie.
- Preventiv, consuma-l cu 30 de minute inainte de mesele principale.
3. Ceai de fenicul
Bautura de fenicul este unul dintre remediile traditionale impotriva digestiei grele. Are proprietati carminative care combate excesul de gaze si, in plus, reduce arsurile la stomac si durerile abdominale.
Ingrediente
- 1 lingura de fenicul (15 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Pregatirea
- Se adauga o lingura de fenicul intr-o cana cu apa clocotita si se lasa bautura la foc mic timp de 3 minute.
- Opriti focul, acoperiti infuzia si asteptati sa se odihneasca pana devine calduta.
Modul de consum
- Bea o cana de infuzie de fenicul atunci cand simti un disconfort digestiv.
- Daca doriti sa preveniti indigestia, luati-o dupa ce ati mancat mese copioase.
4. Infuzie de chimen
Chimenul este unul dintre cele mai bune carminative naturale si, din aceasta cauza, este indicat pentru tratamentul indigestiei. Aceste proprietati ajuta la eliminarea gazelor acumulate in intestin si reduc inflamatia si greutatea.
Ingrediente
- 1 lingurita de chimen (5 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Pregatirea
- Scufundati chimenul intr-o cana de apa clocotita si acoperiti bautura.
- Dupa 10 minute, se filtreaza printr-o strecuratoare si se serveste.
Modul de consum
- Bea infuzia cand ai disconfort la stomac.
- Luati-l in caz de gaz sau de plenitudine.
- Repetati consumul acestuia de 2 sau 3 ori pe zi daca considerati ca este necesar.
5. Ceai de anason
Anasonul contine o substanta numita anetol care ajuta la digerarea alimentelor si la combaterea indigestiei . Efectul sau carminativ combate excesul de gaze si reduce umflarea abdominala.
Este unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva indigestiei deoarece, printre altele, are un efect calmant care reduce durerile abdominale. De asemenea, s-a dovedit ca serveste ca protector gastric. Ar trebui sa evitati acest remediu daca aveti boala hepatica sau gastrita.
Ingrediente
- 1 lingura de anason (15 g)
- 1 cana de apa (250 ml)
Pregatirea
- Se toarna o lingura de anason intr-o cana cu apa clocotita.
- Acoperiti bautura si asteptati sa stea timp de 10 pana la 15 minute.
- Cand este potrivit pentru consum, strecoara-l.
Modul de consum
- Bea o cana de infuzie de anason atunci cand simtiti satietate sau dureri abdominale.
- Luati-o ca preventiv la 30 de minute dupa ce ati consumat alimente iritante.
- Daca simptomele persista dupa un timp, repetati remediul.
- Consumati pana la 3 cani de bautura daca simtiti ca este necesar.
Dupa cum tocmai ati observat, exista mai multe infuzii care ne ajuta sa calmam simptomele incomode ale indigestiei. Pregateste-l pe cel care iti atrage cel mai mult atentia si verifica-i singur proprietatile. Cu toate acestea, daca simptomele reapar fara un motiv aparent, consultati medicul dumneavoastra.