8 plante aromatice pentru gradina

Plantele pe care le putem avea in gradina noastra nu trebuie sa fie doar decorative. Astazi vom descoperi cateva care pot fi foarte practice si utile.

Plantele aromatice pentru gradina sunt mai mult decat un simplu element de decor. De fapt, pot fi resurse atat pentru gatit, cat si pentru sanatate, daca doriti. Cateva exemple in acest sens sunt menta, busuiocul si patrunjelul.

Te-ai gandit vreodata sa ai plante aromatice pentru gradina? Daca nu ati facut-o deja, va invitam sa va reconsiderati. Nu doar datorita frumusetii sau aromei placute pe care o pot aduce in imprejurimi, ci pentru ca te pot ajuta sa prepari preparate si bauturi delicioase, precum si cateva remedii.

Ce plante aromatice pentru gradina sa alegi?

Atunci cand alegeti plante aromatice pentru gradina, puteti tine cont de urmatoarele optiuni despre care urmeaza sa va vorbim.

In general, sunt destul de utile si usor de ingrijit. Singurul lucru de care veti avea nevoie este sa evaluati spatiul in care urmeaza sa le plasati, astfel incat sa poata prospera cu usurinta.

1. Patrunjel

Patrunjelul este o planta multifunctionala, variind de la utilizarea in gatit, remedii de casa, parfumuri. Este cunoscut din cele mai vechi timpuri si este adesea folosit pentru aromatizarea si condimentarea alimentelor.

Una dintre proprietatile sale medicinale remarcabile este ca ajuta la reducerea inflamatiei la nivelul stomacului si intestinului. In plus, dupa cum arata o publicatie din Journal of Traditional Chinese Medicine aceasta planta are compusi fenolici si flavonoide care ii confera proprietati carminative, diuretice si antiinflamatorii.

  • Este usor de cultivat, deoarece semintele sale prolifereaza in aproape toate climatele, desi este in perioadele insorite cand aceasta planta atinge cea mai mare splendoare.
  • Ideal pentru cultivare in ghivece sau cutii cu ferestre, deoarece nu are nevoie de mult spatiu pentru a creste.

2. Menta

Planta de menta este prezenta in majoritatea livezilor. Este o planta foarte aromata care poate fi cultivata cu usurinta in solul oricarui tip de gradina. Ofera frumusete, utilitate si miros pentru diverse utilizari in casa. De asemenea, poate fi folosit pentru a calma durerile de stomac.

O publicatie intitulata Produse medicinale din plante pentru dispepsia non-ulceroasa evidentiaza aceasta planta pentru capacitatea sa de a relaxa sistemul digestiv si de a reduce spasmele.

  • Pentru ca aceasta planta sa creasca, are nevoie de multa apa. Primavara este momentul in care solul gradinii trebuie incarcat cu ingrasaminte pentru a oferi plantei mineralele care o fac sa iasa in evidenta.
  • Semintele sale sunt usor de obtinut si cresc rapid in orice perioada a anului, desi creste mult mai mult primavara.

3. Lavanda

Aceasta planta este recunoscuta pentru aroma sa dulce bogata. In gradina se va remarca prin inaltimea medie si culoarea liliac stralucitoare. Ca si alte plante, este usor de crescut si vara este cand creste cel mai mult.

Una dintre proprietatile sale medicinale este ameliorarea leziunilor pe care le poate suferi stomacul, de exemplu, ulcere.

  • Pentru ca aceasta planta sa creasca eficient, gradina trebuie mai intai taiata, astfel incat, pe masura ce creste, tulpinile sa aiba o gama mai mare de lumina.
  • Semintele sale sunt usor de achizitionat si le puteti semana in orice perioada a anului.

4. Cimbru

Cimbrul este folosit pentru gatit, prepararea infuziilor, pentru sanatate si pentru tratarea pielii. Este o planta aromata care va oferi gradinii tale frumusete si esenta.

Una dintre proprietatile sale medicinale, precum menta, este de a calma si ameliora durerile de stomac.

  • Este usor de cultivat si adaptabil la orice tip de sol.
  • Nu necesita mult soare si are o viata medie de patru pana la cinci ani.

5. Musetel, cea mai buna planta aromata pentru gradina

Este o planta aromatica care a fost folosita de secole in scopuri medicinale. Ajuta digestia, serveste ca relaxant, pentru orice tip de inflamatie si ajuta la problemele de astm si gripa, printre alte utilizari.

  • Ideale pentru a creste in plin soare, cu soluri drenate chiar daca nu sunt foarte bogate in minerale.
  • Este rezistent la seceta si primavara creste cu forta mai mare.

6. Oregano

Oregano este o planta bine cunoscuta pentru aroma si aroma sa unica care favorizeaza ciclul menstrual si este un foarte bun relaxant.

Se foloseste atat in ​​stare proaspata, cat si in stare uscata, din flori, frunze si chiar tulpini pentru alimente, infuzii si uleiuri.

  • Creste natural atat vara cat si primavara fara nici o problema.
  • Ideal pentru a oferi gradinii tale un parfum rafinat.

7. Busuioc

In ciuda dimensiunilor sale mici, busuiocul este o planta aromatica care are diverse intrebuintari in bucatarie si beneficii pentru sanatate.

Este folosit pentru combaterea inflamatiei, amelioreaza durerile de stomac si in bucatarie poate fi inclus in diferite tipuri de salate. Este una dintre cele mai comune plante aromatice pentru gradina.

  • Poate fi atat la soare, cat si la umbra, desi nu rezista la temperaturi scazute (trebuie sa aveti grija la temperatura ambianta).
  • In conditii ideale se reproduce rapid in cincisprezece zile.

8. Menta

Aceasta planta aromatica, a carei componenta principala este mentolul, serveste ca anticongestionant pentru tratarea racelilor, indigestiei si flatulentei.

Datorita mentolului, are un efect revigorant asupra pielii si ajuta la reducerea inflamatiei.

  • Aceasta planta dureaza doi ani si creste doar pana la 70 cm.
  • Poate fi cultivat pe orice tip de sol.

Pe care o vei alege?

Acum ca stii ce plante aromatice poti avea in gradina, te incurajam sa incepi sa le incorporezi. Va vor servi sa pregatiti orice masa si sa faceti o infuzie daca va simtiti putin rau de stomac.