9 lucruri care s-ar intampla probabil daca am distruge un asteroid

Sa presupunem ca un asteroid suficient de mare pentru a provoca daune semnificative Pamantului ne indreapta si va avea un impact in, sa zicem, sase luni. Care este planul ? Putem arunca in aer asteroizii? Mai bine: ce se intampla daca am fi distrus un asteroid? Este un lucru?

Este total un lucru . Unele dintre cele mai stralucite minti din lume au studiat ce s-ar intampla daca am arunca in aer un asteroid, iar raspunsul este … complicat. Exista o multime de factori care trebuie luati in considerare: dimensiunea asteroidului, cat de departe este, din ce este format asteroidul, etc. NASA a petrecut mult timp investigand.

Avem tehnologia!

Sa spunem ca toata lumea a fost de acord ca nuking-ul unui asteroid a fost un-bine si este ceva ce trebuie sa facem pentru a salva omenirea. Avem mijloacele? Da !

Dave Dearborn, fizician la Laboratorul National Lawrence Livermore – si ,,unul dintre cei mai experimentati designeri de arme nucleare de pe Pamant” – spune mecanicilor populari ca SUA are ceea ce are nevoie in depozitul sau de tehnologii legate de nucleare pentru a manipula ,,obiecte de pana la kilometri in marime.” In cazul terifiant al ceva mai mare decat cel care ne indreapta, Dearborn spune ca nu avem tehnologia doar in jur, ci ,,stim ce sa construim”.

Ar putea fi singura noastra speranta

Avem mijloacele de a lansa o arma nucleara intr-un asteroid, dar vom avea vreodata un motiv bun sa o facem de fapt? Daca asteroidul a fost suficient de mare pentru a-l justifica si am avut doar un timp de avertizare de cativa ani sau ceva (da: ani ), atunci este ,,in general acceptat” ca ,,numai abordarea cu bomba nucleara ar functiona”, potrivit Keith A Holsapple de la Universitatea din Washington in studiul sau, ,, Deflectia asteroizilor amenintatoare din pila de grohotis „.

Astrofizicianul Laboratorului National Los Alamos, Robert Weaver, se numara printre cei care accepta in general ca optiunea nucleara ar putea fi ultima noastra speranta – in anumite circumstante disperate. Weaver considera ca nuclearul este singura optiune practica daca avem doar un timp de plumb de sase luni. ,,Din perspectiva mea, optiunea nucleara este pentru asteroidul sau cometa surpriza pe care nu le-am mai vazut pana acum”, a declarat el pentru revista National Security Science in 2013, ,,una care, practic, iese din nicaieri si ne ofera doar cateva luni pentru raspunde.”

Weaver spune ca optiunile non-nucleare pentru a devia asteroidul, desi sunt eficiente, ar necesita un deceniu de planificare si dezvoltare si ar trebui sa fie desfasurate cu ani inainte de coliziune. Nukes este, atunci!

Nu ar fi o misiune echipata

Deci, am decis sa trimitem o arma nucleara pentru a distruge un asteroid. Suntem siguri ca este o idee buna. Un milion de oameni de pe Twitter fac glume pe Armageddon . Snobii fac glume Deep Impact . Intre timp, oamenii de stiinta sunt contrari imaginatiei populare, probabil ca vor pregati o misiune fara pilot folosind ceva numit HAIV (sau Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle , daca esti urat).

HAIV este alcatuit din doua parti detasabile: o nava de conducere si o nava de urmarire. Instrumentele de pe lider, daca totul merge conform planului , detecteaza punctul de impact perfect pe asteroid cu aproximativ doua ore inainte de marele boom. Cu aproximativ un minut inainte de impact, liderul se separa de urmaritorul plin de nuci la viteza mare si atinge suprafata, trimitand un semnal catre urmaritor pentru a incepe secventa de detonare. Liderul se loveste apoi de asteroid, creand un crater pentru ca nuca sa se cuibareasca. O milisecunda mai tarziu, nuca detoneaza in crater.

Doar ar putea functiona!

Da, multe ar putea merge prost cand trimiteti o arma nucleara in spatiu pentru a ucide o piatra gigantica. Dar sa ne concentram asupra aspectelor pozitive. Ar putea functiona de fapt?

Posibil ! Bazat pe simulari de supercomputer, o explozie nucleara care a lovit asteroidul Itokawa – ,,un sfert de mila lung si aproximativ jumatate din latime” grup de roci de granit care seamana cu un cartof urat (in imagine) – l-ar impinge efectiv departe de planeta noastra, multe fragmente se ridica in siguranta departe de peluzele si fetele noastre. Explozia ar propulsa Itokawa doar in directia dorita, totusi, daca o lovim intr-o directie perpendiculara pe miscarea sa. Nu am putea lansa doar o arma directa asupra ei.

Bong Wie, directorul Centrului de Cercetare a Deflectiei Asteroizilor de la Universitatea de Stat din Iowa, este, de asemenea, increzator ca nucleara sa livrata cu HAIV ar putea sa devieze in siguranta ,, 99% sau mai mult ” din piesele unui asteroid departe de noi, cu cele ramase arzand in siguranta in atmosfera .

Asteroidul ar putea deveni mai cald

Atat depinde de ce este compus literalmente acest asteroid. Dr. Philip Plait, autorul cartii Death from the Skies !: The Science Behind the End of the World , observa ca un asteroid facut aproape in intregime din fier solid – care este o multime dintre ele, aparent – nu ar fi distrus de o arma nucleara. Ce s-ar intampla? Practic, ar innebuni. In loc ca asteroidul de fier sa explodeze intr-un milion de bucati, nucleara ,,s-ar putea sa-l incalzeasca putin”.

De fapt, ar putea absorbi doar daunele

Pe masura ce asteroizii se ciocnesc unul de celalalt in spatiu, se pot transforma uneori in gramezi plutitoare de moloz. Gravitatia ii mentine intr-o forma de asteroid, dar sunt de fapt o pata poroasa de roci zburatoare. Ce se intampla daca incercati sa aruncati in aer o blatura poroasa de pietre zburatoare?

Dr. Philip Plait relateaza ca expertul in asteroizi Dan Durda a explorat aceasta intrebare intr-un experiment la Southwest Research Institue din Boulder, CO. Rezultatele? Spre deosebire de o bucata solida de piatra, gramada simulata de moloz zburatoare absoarbe de fapt daunele unei explozii. Durda spune sa-ti imaginezi batand un sac de nisip cu un ciocan. Ce se intampla? Bufnitura. Asta este.

Urmarile ar putea distruge stratul de ozon

Expertii spun, de asemenea, ca un asteroid nuked ar putea distruge in totalitate stratul nostru de ozon deja fragil. Exista o tona de clor si brom intr – un asteroid, aparent , ceea ce ar ploua in jos pe stratul de ozon si doar vaporiza.

Dupa cum ne-a invatat Captain Planet , stratul de ozon protejeaza toata viata animala si vegetala de pe Pamant de razele UV puternice si daunatoare. Pentru ca am incetat cu totii sa folosim Aqua Net, plin de CFC, dupa cum raporteaza CNN , ozonul a inceput in cele din urma sa se vindece in vara anului 2016. Deci, de dragul ozonului, transformarea nucleara ar trebui sa ramana o optiune de ultima ora.

,,Efectul de pusca” ar putea provoca devastarea masiva

Ceea ce cel mai probabil iti vine in minte atunci cand iti imaginezi ca nuking un asteroid este asa-numitul ,,efect de pusca”, care este un mod colorat de a spune ca toti acei mici asteroizi care s-au nascut dupa explozie ar ploua peste noi, provocand devastari peste tot glob cu explozii masive de lumina alba. Ar putea fi mai rau decat sa lasam Mama Asteroid sa ne loveasca intacte, nu?

David Morrison, om de stiinta sef al echipei de aparare planetara de la Centrul de Cercetare Ames al NASA, spune ca ,,efectul de pusca” este ceea ce s-ar fi intamplat de fapt la sfarsitul Deep Impact . (Elijah Wood si Leelee Sobieski, cu alte cuvinte, ar fi trebuit sa fie orbi si in flacari.)

Mai exact, Don Yeomans, cercetator principal la Laboratorul de propulsie cu jet al NASA, spune ca bucati mai mici de 50 de metri latime nu ar supravietui intrand in atmosfera, dar bucati intre 50 si 100 metri latime ar provoca ,,o explozie de explozie de aer” si ,,daune considerabile la sol . ” Meteorul care a explodat deasupra orasului rus Chelyabinsk in 2013, de exemplu, avea doar aproximativ 20 de metri in diametru si a eliberat energie echivalenta cu 500 de kilotoni de TNT, ranind peste 1.400 de persoane.

S-ar putea doar reasambla

Exista, de asemenea, sansa ca un asteroid aruncat in aer sa poata reasambla, stilul T-1000 , inapoi (aproximativ) in forma sa originala. Odata ce s-a strans impreuna, ar putea veni doar tipand in jos cu aceeasi viteza pe care o avea inainte, ca si cand nu a fost niciodata nuked.

Cum este posibil chiar asta? Ei bine, daca asteroidul nu este o bucata solida de piatra, ci este in schimb un grup de roci tinute impreuna de gravitatie, atunci o explozie care nu trimite rocile individuale care zboara cu o viteza suficient de rapida (numita ,,viteza de evacuare”) a castigat ‘ Nu-ti face treaba.

Cel putin un experiment de la Laboratorul National Los Alamos a aratat ca, daca lovim asteroidul de marime dreapta cu explozia de marime dreapta la unghi drept, acest lucru poate fi evitat, teoretic, dar este totusi o posibilitate.