Ce sunt acizii omega 3, omega 6 si omega 9?

In prezent se vorbesc multe despre acizii Omega 3, 6 si 9, dar stiti exact ce sunt acestia si pentru ce are nevoie organismul de ei? In acest articol, va explicam totul despre ei, astfel incat sa intelegeti importanta lor nutritionala si sa nu ezitati sa le incorporati in alimentatia dumneavoastra!

Acizii grasi de tip Omega sunt esentiali pentru buna functionare a organismului si ne ofera o serie de beneficii pentru sanatate pe care le vom enumera mai jos. Esti gata sa le descoperi? Continuati lectura.

Acizi Omega 3, 6 si 9: ce trebuie sa stiti

Organismul are nevoie de acizi grasi Omega pentru buna functionare.

Acizii grasi Omega 3, 6 si 9 sunt practic grasimi „bune” care servesc organismul in multe moduri diferite. In functie de legaturile duble care le compun, acestea sunt clasificate cu un anumit numar.

Ce sunt acizii grasi esentiali?

Asa-numitele „esentiale” sunt nutrienti pe care organismul nu le sintetiza. Din acest motiv, trebuie sa le ingeram prin alimente. Acestea sunt Omega 3 (acid linoleic) si Omega 6 (acid alfa linolenic). Numerele care le insotesc indica conformatia lor structurala:

  • Acidul Omega 3 are o dubla legatura in structura sa in pozitia 3.
  • Omega 6, pe de alta parte, are dubla legatura in pozitia 6.

Odata ajunsi in organism, acestia sunt transformati in alti acizi grasi polinesaturati precum acidul eicosapentaenoic, acidul arahidonic sau acidul docosahexaenoic. Este de remarcat faptul ca acizii grasi polinesaturati ajuta la mentinerea membranelor celulare in conditii adecvate.

In plus, ele sunt responsabile pentru producerea de prostaglandine, hormoni care regleaza o serie de procese ale corpului, cum ar fi coagularea sangelui, si ajuta la absorbtia si transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E si K).

1. Beneficiile acizilor Omega 3

Omega 3 este prezent in alimente precum pestele gras, avocado si migdale.

Exista diferite clase de Omega 3, datorita compozitiei lor atomice. Sa vedem acum care sunt principalele beneficii ale includerii sale in dieta intregii familii:

  • Acizii Omega 3 ajuta la cresterea colesterolului „bun”, pe langa reducerea prezentei trigliceridelor.
  • Ele ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
  • Consumul obisnuit de Omega 3, combinat cu exercitii fizice regulate, ar reduce riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru este confirmat de cercetarile publicate in  The American Journal of Clinical Nutrition.
  • Ar putea preveni aparitia dementei.
  • Ar ajuta la dezvoltarea creierului bebelusilor, motiv pentru care se recomanda ca mama sa includa Omega 3 in timpul sarcinii, alaptarii si in alimentatia complementara ulterioara a copilului.
  • Imbunatateste densitatea osoasa.
  • Contribuie la coagularea sangelui.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul de cel putin doua portii de peste gras pe saptamana, datorita continutului bogat de acizi grasi Omega 3.

Daca nu va place pestele, nu va faceti griji. Acidul Omega 3 este prezent in alte alimente precum: crustacee (midii si stridii), spanac, varza de Bruxelles, castraveti, capsuni, ananas, migdale si nuci, printre altele.

2. Beneficiile Omega 6

Ouale sunt o sursa naturala de Omega 6.

Organismul foloseste acizii Omega 6 in principal ca sursa de energie. Cu toate acestea, unele studii au indicat ca consumul acestuia ar avea beneficii dincolo de aportul de energie:

  • Acidul gamma-linolenic, una dintre grasimile Omega 6, ar ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide.
  • Consumul zilnic de acid linoleic poate reduce grasimea corporala, conform datelor dintr-un studiu din 2007.

Desigur, beneficiile mentionate atat pentru Omega 3, cat si pentru Omega 6 depind de aportul adecvat. Un consum slab nu ar aduce aceste beneficii, precum si un dezechilibru intre consumul ambilor acizi esentiali ar putea cauza probleme de sanatate.

Printre principalele surse de Omega 6 gasim: ulei de floarea soarelui, dovleac, nuci, oua si germeni de grau. Consultati-va medicul daca aveti nevoie sa cresteti consumul obisnuit de Omega 6. Amintiti-va ca aportul dumneavoastra trebuie sa fie adecvat si nu excesiv.

Acizi grasi Omega 9

Uleiul de masline extravirgin este una dintre cele mai bune surse de grasimi alimentare. Acidul oleic, unul dintre Omega 9, este prezent in compozitia sa.

Omega 9 este un acid gras mononesaturat, cu o singura legatura dubla la carbonul 9. Spre deosebire de acizii esentiali, acesta poate fi sintetizat de organism. Doi dintre acizii sai principali sunt acidul erucic, prezent in canola, si acidul oleic, care se gaseste intr-unul dintre pilonii dietei mediteraneene: uleiul de masline.

Beneficii pentru sanatate

Se recomanda consumul obisnuit de Omega 9, deoarece are diferite beneficii pentru sanatate dincolo de faptul ca organismul il poate sintetiza. De fapt, acizii Omega 9 sunt cele mai abundente grasimi din celule: creste concentratia de colesterol HDL.

  • Dietele bogate in grasimi Omega 9 ar putea ajuta la cresterea concentratiei de colesterol HDL, fara a provoca o crestere a colesterolului „rau”.
  • De asemenea, cei care urmeaza o dieta bogata in grasimi mononesaturate au o sensibilitate mai buna la insulina, potrivit unui studiu publicat in revista  Molecular Aspects of Medicine.

Includeti acizii grasi omega 3, 6 si 9 in dieta

Asigurati-va ca includeti acizii Omega 3, 6 si 9 in dieta dumneavoastra in masura lor corecta. Daca aveti indoieli cu privire la acest lucru, consultati medicul dumneavoastra de incredere. El va putea sa va raspunda la toate intrebarile si sa va conceapa un meniu adaptat nevoilor dumneavoastra nutritionale.