Depresiile de toamna ale barbatilor

Studii recenta atesta faptul ca toamna este anotimpul care favorizeaza aparitia starilor depresive la barbati.

Asa cum arata dr. Winfried Huler de la Universitatea din Hamburg, procesele fiziologice nervoase masculine sunt mult mai intense in lunile de primavara trzie si vara, ca o consecinta la acomodarea climatica. Astfel, in acest rastimp celula nervoasa lucreaza foarte intens, in scopul asimilarii de substante necesare organismului in anotimpul rece, impropriu omului ca specie tropicala. Uriasul efort depus de sistemul nervos pentru controlul proceselor digestive si pentru coordonarea altor functii, care au ca tinta mai ales absorbtia unor minerale si vitamine, se suprapune vara, pentru efortul creierului de a pastra temperatura constanta a corpului.

Cauze

Toate aceste eforturi imense, din timpul anotimpului cald, se cumuleaza si conduc, in multe cazuri, la o scadere brusca a capacitatii de activitate a sistemului nervos si in mod special a scoartei cerebrale. In mediile rurale nu apar probleme deosebite, organismul fiind natural vitaminizat si mineralizat pna aproape de inceputul iernii.

Pentru populatiile de la orase, incetinirea brusca a proceselor cerebrale conduce la aparitia unor stari de astenie generala care, in cazul barbatilor, se manifesta prin depresii temporare. In plus, variatiile de temperatura si presiune din prima perioada a toamnei amplifica declansarea starilor de tip depresiv in cazul ambelor sexe.

O alta teorie, care nu o exclude pe prima, ci chiar o completeaza, este cea a ceasului epifizar. Conform fiziologului francez R. Pardieu, glada pineala (epifiza), influentata de scaderea luminozitatii, ar dicta creierului reducerea intensitatii, pentru conservarea energiei acumulate, necesare unor vremuri mai grele dect toamna.

Simptomele depresiei de toamna la barbati:

1.Stare de apatie si lipsa de interes pentru majoritatea activitatilor, chiar si cele placute (iesiri cu prietenii, TV etc.)

2. Iritabilitate, agitatie interioara, care face imposibila aparitia unor stari de buna dispozitie, indiferent de dimensiunea trairii unui eveniment placut.

3. Sentimentul de neputinta, disperare, abandon.

4. Hipersomnie (durata lunga a somnului).

5. Variatii foarte mari ale libidoului.

6. Tulburari de concentrare si gndire, dificultati de rememorizare a unor evenimente recente, in paralel cu revenirea in constient a unor amintiri foarte vechi.

7. Oboseala psihica foarte rapida.

8. Uneori, anxietate (frica nejustificata).

9. Teama de esec, pe care il vede ca si cum deja s-ar fi petrecut.

10. Cefalee (dureri de cap), senzatie de arsuri gastrice.

11. Senzatia de singuratate.

12. Teama de comunicare cu persoanele din jur.

13. Vise erotice, care evolueaza in cosmaruri.

14. Uneori tahicardie (accelerarea ritmului cardiac) si incetinirea ritmului si amplitudinii respiratiei.

Recomandari: Dieta:

1.Trebuie sa fie bogata in lactate, mai ales la micul dejun. Se recomanda folosirea exclusiva a lactatelor la masa de dimineata.

2. Alimentele bogate in vitamine nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

3. Pepenele galben, perele, eventual bananele sunt foarte recomandate la inceputul toamnei, fiind bogate in vitamina B, cu rol deosebit in procesele fiziologice ale celulei nervoase.

4. Este necesar un aport crescut de fier (intlnit in ficat, rinichi, splina) si magneziu, prezent in orice leguma sau fructe verzi.

Comportament:

1.Odihna de dupa-amiaza, fara o limita impusa.

2. Evitarea antrenarii in stari conflictuale, in familie sau la serviciu.

3. Iesiri ct mai frecvente in aer liber. Pentru barbati, scurtele concedii la tara, la munte si chiar la mare in cursul toamnei sunt mai benefice dect cele din timpul verii sau iernii.

4. Calcularea dozei de efort fizic si psihic, zilnic.

5. Exercitii simple de gimnastica, dimineata si seara.

6. Aerisirea obligatorie a dormitorului, inainte de culcare.