Gabriel Boric, noul presedinte al Chile

„Fa-ti o fotografie cand intri in Palatul La Moneda si alta cand iesi, ca sa poti vedea ca este o munca grea.” Acesta a fost sfatul pe care actualul presedinte, Sebastian Pinera, i l-a dat in aceasta duminica castigatorului alegerilor si viitor presedinte al Chile, Gabriel Boric.

Presedintele a fost ironic, dar adevarul este ca fostul lider studentesc se confrunta cu un mandat complex. Asta cred analistii si vocile expertilor, desi el insusi este constient de ceea ce urmeaza. „Vremurile care urmeaza nu vor fi usoare. Va trebui sa ne confruntam cu consecintele sociale, economice si de sanatate ale celei mai grave pandemii pe care a trait-o tara noastra in mai bine de un secol. Va fi greu, nu exista nicio indoiala, dar vom merge inainte cu pasi mici, dar fermi, invatand din istoria noastra”, a spus Boric in primul sau discurs in calitate de presedinte ales, in fata unei multimi la Santiago.

Una dintre marile provocari care il asteapta pe liderul coalitiei Frontului Amplu este ultima parte a procesului constitutional care a inceput odata cu tulburarile sociale din 2019. In ianuarie, presedintia mesei se va schimba si, profitand de acest factor, conventia care va redacta noua Constitutie, care are o majoritate de membri aliniati la stanga, vrea sa demareze o noua etapa care sa aiba sprijinul viitorului Guvern.

In timpul campaniei, majoritatea alegatorilor si-au exprimat sprijinul pentru presedintele ales. Pe de alta parte, relatiile cu actualul Executiv nu au fost fluide in prima etapa. De la instalarea adunarii au avut loc mai multe episoade de ciocnire intre actuala administratie si membrii conventiei constitutive, care au criticat lipsa de sprijin a lui Sebastian Pinera pentru a-si indeplini munca.

„Relatiile cu puterile constituite au fost foarte complexe, intelegem de ce s-a intamplat asta, pentru ca se desfasura un proces constitutiv impotriva vointei politice a Guvernului, dar speram ca odata cu schimbarea administratiei, in martie, sa avem sprijinul necesar pentru a face fata finala a constituentului”, spune vicepresedintele conventiei Jaime Bassa la elDiario.es dupa ce a cunoscut rezultatele. „Conditiile politice de astazi sunt mai favorabile – nu putem ignora – dar ne asteptam la sprijinul si sprijinul institutional din partea guvernului ales”. 

Gabriel Boric si-a exprimat in mai multe randuri intentia de a proteja si promova dezvoltarea noii Constitutii. In discursul sau de duminica in calitate de castigator, el a subliniat „apararea si ingrijirea” procesului. In plus, a fost unul dintre semnatarii acordului din 15 noiembrie 2019, care a facut loc plebiscitului pentru o noua Magna Carta. El a semnat-o in ciuda reprosurilor si criticilor dure din partea bazelor partidului sau – decizia a provocat o fuga puternica de militanti din coalitia mama, Frontul Amplu. Pentru unii, acel acord a reprezentat salvarea lui Pinera in cel mai fierbinte moment al exploziei sociale.

Congres fragmentat si asteptari

Formarea Congresului ramasa de alegerile legislative din 21 noiembrie va fi un alt handicap. Parlamentul a ramas foarte fragmentat, fara majoritati favorabile viitorului Executiv care sa asigure guvernabilitatea. Nu este un fapt minor daca se tine cont de faptul ca programul Aprobati Demnitatea – coalitia Frontului Amplu si a Partidului Comunist pe care il reprezinta Boric – include cateva reforme structurale in sanatate, pensii si educatie.

Daca la aceasta adaugam un scenariu economic care se preconizeaza a fi complex, cu redresarea din criza pe care pandemia a lasat-o intre ele, dificultatile cresc si mai mult si ar putea complica gestionarea asteptarilor generate de cetateni. 

Aceasta asteptare, de altfel, trebuie echilibrata cu increderea sectorului privat, o alta dintre marile sale provocari, care poate impiedica si principalele reforme pe care le propune. Printre acestea se numara crearea unui sistem public de sanatate cu contributie universala (cel actual se mentine fara contributiile celor care sunt tratati in sistem privat) si un model de pensie care pune capat gestionarii economiilor de catre administratorii sanatatii.fonduri de pensii private.

Pentru cei patru ani de guvernare, el isi propune sa finanteze mai multe servicii publice cu o crestere a poverii PIB-ului cu 5%. Pentru a face acest lucru, el vrea sa aplice o taxa speciala asupra super-bogatilor, taxe verzi si plata unei redevente pentru extractia de cupru – din care Chile este principalul producator mondial – o initiativa care este deja in discutie in Congres.  

Alte dintre promisiunile sale, care ar putea deveni flancul lui slab, sunt de a face cu criminalitatea si traficul de droguri, reforma Carabineros (politia militarizata), gestionarea imigratiei ilegale si conflictul dintre poporul Mapuche si statul chilian, care in ultimele luni. , a avut loc o escaladare a violentei. 

Si in cadrul coalitiei?

Pe plan intern, relatiile cu Partidul Comunist (PC) pot deveni un element de tensiune. Boric va trebui sa decida cata greutate acorda in viitorul sau cabinet partenerilor sai de coalitie, care sunt ideologic mai la stanga.

In timpul campaniei au fost momente tensionate, precum cand unul dintre candidatii la presedintie l-a numit „candidat PC” intr-una dintre dezbateri. Boric a insistat in mai multe randuri ca „PC va mai fi un partid in coalitie”, dar ramane de vazut nivelul de influenta pe care il acorda si cum ii va afecta acest lucru atat programul, cat si relatiile cu oameni de afaceri si politicieni mai moderati cu pe care presedintele ales planuieste sa stabileasca legaturi. 

Cu putin mai mult de doua luni, viitorul presedinte are loc sa inceapa negocierea si cautarea intelegerilor si dialogului, practica pe care nu o va putea abandona, mai ales dupa 11 martie, daca doreste sa garanteze o anumita guvernabilitate.