Nutritionistii ne avertizeaza de fiecare data asupra importantei micului dejun. Noi iti dam cateva sfaturi despre cum ar trebui sa arate micul dejun ideal!
Prima grupa de alimente pe care trebuie sa o intergrezi in micul dejun este grupa carbohidratilor, reprezentata de cereale integrale, paine si fructe. Chiar si 150 gr de carbohidrati sunt importanti pentru organismul tau dimineata, deoarece iti furnizeaza energie pentru intreaga zi.
O a doua grupa de alimente pe care trebuie sa o incluzi in micul dejun este grupa proteinelor. Consuma oua sau lactate degresate la fiecare mic dejun pentru a asigura forta masei tale musculare.
Nu uita si de lipidele sanatoase, fiind vorba aici de migdale, nuci sau ulei extravirgin de masline presat la rece. Poti consuma nucile si migdalele ca si gustare, la 2-3 ore dupa micul dejun.
Trebuie sa ii asiguri organismului tau si un aport de fibre. Din fericire, fibrele se gasesc in foarte multe alimente, precum fructe, legume si cereale. Acestea regleaza tranzitul intestinal si iti asigura o senzatie de satietate de lunga durata.
Fara prajituri sau dulciuri
Nu este bine sa iti incepi ziua cu ceva foarte dulce sau bauturi acidulate cu mult adaos de zahar. Pe langa faptul ca acestea nu iti vor tine de foame, este posibil sa ai si probleme intestinale precum constipatia.
Fara alimente prajite
Chiar daca ti se par mai delicioase, alimentele prajite contin multe grasimi, care nu te vor ajuta in lupta cu kilogramele. Ai voie doar o data pe saptamana sa consumi un mic dejun prajit (omleta, oua ochiuri, clatite americane, bacon prajit, etc.).
Idei de mic dejun
Poti combina iaurtul cu cerealele integrale sau cu un fruct. La fel de sanatos este sa prepari o salata din legume cu un dressing de ulei de masline si otet balsamic. Vara, poti opta pentru o salata de fructe. Atunci cand timpul iti permite, poti pregati chiar si cateva bruschete cu rosii sau somon.