Inaugurarea fara precedent a lui Biden si a Mexicului

Frauda fiscala federala pentru ca nu a platit impozite in 15 ani, evaziunea fiscala in statul New York, finantarea ilegala a campaniei sale, obstructionarea justitiei, toate ar putea intra in aceasta logica in „complotul rusesc” si Ukrainegate, diverse procese pentru defaimare si hartuire (Summer Zervos si Jean Carroll, printre altii), plus actiuni care nu mai sunt politice, ci penale si civile care pot fi aduse impotriva lui pentru responsabilitatea sa in asaltarea Capitoliului.

De parca toate cele de mai sus nu ar fi suficient de anormale, intreg acest proces de tranzitie guvernamentala se desfasoara in contextul pandemiei de COVID-19, care prezinta tocmai Statele Unite ca fiind cea mai afectata tara. Dupa un an de urgenta medicala, cea mai puternica tara din lume va avea in sfarsit un presedinte… care poarta masca de fata (vor fi ramas doar Bolsonaro si Lopez Obrador ca „cuplul cu fata mereu descoperita”).

Acum, din partea pozitiva, poate primul si cel mai notoriu lucru despre aceasta schimbare neregulata a guvernului in Statele Unite este ca pentru prima data o femeie, Kamala Harris, va prelua vicepresedintia, functie care va fi ocupata si pentru prima data de cineva cu radacini etnice.african si asiatic.

Prioritatile lui Biden

Agenda de reconstructie a tarii dupa mostenirea distructiva lasata de Trump si repozitionarea conducerii internationale traditionale exercitate de Statele Unite, sub conducerea presedintelui Biden, nu admit nicio intarziere.

Este evident ca situatia pandemiei din Statele Unite nu se va rezolva odata cu venirea unui nou guvern; Dar anuntul a 100 de milioane de vaccinuri in primele 100 de zile de guvernare este, fara indoiala, o promisiune ambitioasa si fezabila, care marcheaza o schimbare radicala de atitudine fata de pandemie, spre deosebire de predecesorul ei.

In plus, la fel cum a facut Obama acum 12 ani, noul chirias democrat al Casei Albe va trebui sa se confrunte cu o criza economica grava care necesita raspunsuri imediate, intr-un mediu global de recesiune profunda. Cel putin va avea sprijinul Congresului pentru a aplica suficiente instrumente care probabil ii vor permite sa rezolve aceste probleme importante.

In ceea ce priveste politica interna, una dintre cele mai importante provocari ale sale va fi inversarea mediului polarizat si intolerant la care Trump a contribuit atat de mult. In aceasta logica, Biden trebuie sa abordeze motivele care au dat nastere crizei rasiale care a fost centrala pentru agenda publica din Statele Unite anul trecut; de unde si discursul sau insistent de unitate nationala si reconciliere pentru a lasa in urma amaraciunea si polarizarea ultimilor patru ani.

Si in politica externa, vor fi multe de inversat inainte de a putea fi atinse noi obiective. In acest sens, anuntul lui Biden de a trece peste „vetoul musulman” trumpist pentru ca cetatenii anumitor tari sa intre in Statele Unite este un semn din cap in directia corecta; acelasi lucru este valabil si pentru promisiunea lui de a reveni la Acordul de la Paris si de a relua agenda de mediu si angajamentele globale respective.

Noua relatie bilaterala cu Mexic

In ceea ce priveste Mexicul, inceperea noului guvern in Statele Unite reprezinta noi provocari in relatia bilaterala. In principiu, atat pentru Mexic, cat si pentru intreaga lume, nu poate fi mai mult decat benefic ca Trump sa paraseasca in sfarsit presedintia si o ocupa un lider de bun simt in fruntea unui guvern profesionist, cu care se poate purta un dialog mai mult sau mai putin de incredere.

Cu toate acestea, nu poate fi ignorat faptul ca relatia dintre Trump si guvernul sau cu Mexic avea trasaturi deosebite, in comparatie cu alte tari. Poate cel mai serios lucru la relatia bilaterala din ultimii patru ani este ca notoria afinitate personala dintre cei doi presedinti a fost confundata cu interesele fiecarei tari.

Avand in vedere retorica sa furioasa anti-mexicana inca din perioada pre-campanie, in 2015, era de asteptat o subjugare grotesca a lui Trump impotriva tarii noastre, odata ce a devenit presedinte, si cu atat mai mult dat fiind faptul evident ca fiecare tara lucreaza in cautare. a intereselor lor legitime si a relatiei mereu asimetrice dintre ambele natiuni.

In aceasta logica, previziunile au fost 100% indeplinite, iar balanta soldului a fost in intregime favorabila lui Trump. Au iesit toate: granita de sud a Mexicului a fost militarizata pentru a contine (nu a rezolva) caravanele de migranti; a amenintat cu impunerea de tarife pentru a renegocia un nou acord comercial mai favorabil intereselor afacerilor americane; a extins zidul de frontiera si a obtinut (pana acum doar) iesirea in strainatate pentru ca presedintele mexican sa-l sustina electoral in cautarea realegerii, din fericire frustrata.

Ca, printre multe alte frumuseti, guvernul mexican a vrut sa ne vanda uneori drept realizari si alteori ca „rau mai mic”.

In cele din urma, atunci, Mexicul a cedat in fata tuturor si, in schimb, a primit un tratament diplomatic „pasiv-agresiv”: Trump si-a continuat retorica anti-mexicana, desi presarata cu laude pentru Lopez Obrador… care, prin Trebuie sa recunoastem ca (singurul) pe care l-a primit de la Statele Unite a fost ca a contribuit cu o parte din ceea ce OPEC a impus Mexicului in productia de petrol pentru a ajunge la un acord care sa impiedice, la acea vreme, o scadere si mai grava. in pretul titeiului, avand in vedere reticenta de neinteles a guvernului mexican de a coopera cu acest obiectiv, in ciuda faptului ca a adus, fara indoiala, beneficii tarii, asa cum intr-adevar a ajuns sa se intample.

Fara a fi, desigur, cel mai grav moment al relatiilor dintre cele doua tari, schimbarea administratiei plaseaza Mexicul intr-o situatie complexa, mai mult din cauza erorilor din „strategia” guvernului mexican decat din initiativa lui Biden, care chiar si Momentul nu a dat niciun semn de privire catre Mexic, care deocamdata trebuie sa fie foarte, foarte jos pe lista de prioritati a noului chirias al Casei Albe.

Sa speram ca, atunci cand paraseste acel loc, Biden nu tine ranchiuna fata de acele „nesemnificatii” precum vizita la Casa Alba pentru a-l sustine pe Trump in plina campanie electorala, fiind unul dintre ultimii conducatori din lume care si-a recunoscut electoral victoria cand Trump si-a raspandit marea minciuna de frauda, oferind azil lui Julian Assange, nu condamnand atacul de la Capitol Hill, ci „aparand libertatea de exprimare a lui Trump” impotriva suspendarii conturilor sale de pe retelele de socializare.

Si toate acestea pe langa diferentele mult mai relevante in ceea ce priveste politica energetica si, cel mai important, detonarea stridenta si foarte jenanta a afacerii Cienfuegos si ce inseamna aceasta pentru relatia bilaterala.

Va da mult de analizat cursul actiunii pentru a urmari cazul fostului secretar al Apararii Nationale. Un lucru este cert: presedintele mexican, increzator in triumful sau diplomatic pentru ca si-a obtinut eliberarea si transferul in Mexic dupa detentia sa controversata si efemera in Statele Unite, ceea ce a urmat la sud de Rio Grande a fost o succesiune de gafe pe care le au Mexic. Intr-o legatura.

Succesul diplomatic a fost urmat de o slava desarta localista care nu a fost doar abjecta, ci inutila si nu foarte strategica: afirmatia lui Lopez Obrador ca capturarea generalului a fost facuta cu intentii electorale; actiunile FGR —care ne-a aratat deja foarte clar ca nu este deloc autonoma—, care in timp record a respins o ancheta a DEA si a Parchetului New York; intentia politica de a exonera categoric invinuitul si de a descalifica ancheta ca fiind „fabricata” si, in sfarsit, imperdonabilul ordin de publicare a dosarului, care incalca in mod flagrant nu doar tratatele bilaterale in vigoare, ci si, si foarte grav, orice indiciu de incredere intre aparatul judiciar din ambele tari.

Dar adevarul este ca avem un presedinte care nu intelege, sau nu crede, ca exista agentii si instante in alte tari care sunt profesionisti si, prin urmare, nu „fabrica” investigatii si nici nu raspund „intr-un mod” la politicile politice. sus si jos. Declaratia Departamentului de Justitie al Statelor Unite care descalifica actiunile autoritatilor mexicane in cazul Cienfuegos este pur si simplu devastatoare.

Sa speram ca guvernul mexican invata din greselile sale, isi corecteaza cursul, reda increderea si gaseste puntile potrivite pentru o noua relatie bilaterala cu Statele Unite, profitand de schimbarea de interlocutor si de sosirea lui Joe Biden la Casa Alba. S-ar parea, strategic, ca nu este prea mult sa ceri… dar adevarul este ca deja ne obisnuiesc foarte mult sa esuam chiar si in cele mai usoare.