Mierea – un miracol străvechi cu multe beneficii

Mierea de Manuka este un tip de miere foarte popular în întreaga lume, în ciuda prețului său ceva mai mare. Acest lucru se datorează proprietăților sale antibacteriene, care o fac diferită de mierea obișnuită. În acest articol vom află care sunt beneficiile acesteia, beneficii ce nu sunt doar legate de îndulcire.

Un îndulcitor cu o tradiție bogată

Apicultura și producția de miere sunt la fel de vechi ca omenirea însăși. Probabil că nu vom ști niciodată exact anul în care a început apărut apicultură și nici ce popor a fost pionierul în acest domeniu. Pe internet există o mulțime de surse care oferă mai multe răspunsuri legate despre istoria apiculturii. Undeva scrie că primii apicultori au apărut în Egipt și Spania – 6000 – 5000 î.Hr., în altă parte este menționat teritoriul de astăzi al Turciei – 9000 de ani î.Hr. În orice caz, apicultura face parte din civilizația noastră de câteva milenii. Romanii și grecii foloseau mierea pentru gătit sau condimentat. Grecii, de exemplu, au amestecat-o cu brânză și au produs cheesecake-ul pe care îl consumăm și în ziua de azi. 

Beneficiile consumului de miere

Pe lângă gustul excepțional, consumul de miere are și alte avantaje. Din punct de vedere al compoziției, mierea este în primul rând o sursă de carbohidrați, zaharurile din miere sunt mai dulci decât îndulcitorii artificiali, iar fructoza are cea mai mare pondere. De asemenea, vei găsi în miere mai multe vitamine și minerale, de exemplu vitamina C, vitamina B2 și B3, acid pantotenic sau magneziu, calciu, fier, potasiu și cupru. Pe lângă faptul că este o sursă de nutrienți, mierea naturală este benefică ca sursă de energie pentru sportivi, conține antioxidanți și susține digestia datorită enzimelor. 

Oamenii de știință cercetează, de asemenea, utilizarea mierii și beneficiile acesteia pentru oameni, descoperind o serie de avantaje ale mierii: ajută împotriva infecțiilor, este benefică pentru răni și arsuri, ameliorează simptomele răcelii și tusei, previne refluxul, ajută la diaree

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este un tip de miere foarte special și diferă de mierea pe care o cunoaștem cu toții. Acest lucru se datorează proprietăților sale puternic antibacteriene, care o fac un produs popular pe piață.  Dar ce înseamnă cuvântul „manuka”? Numele de miere de Manuka este dat de arbustul pe care îl polenizează albinele. Este vorba despre Leptospermum Scoparium, un copac mic care crește pe teritoriul Noii Zeelande și Australiei. Genul Leptospermum are, de fapt, 50 de specii în Australia, Malaezia și Nouă Zeelandă. Acest arbust este destul de rezistent. Manuka are frunze ascuțite și flori albe sau roz. Este capabil să crească în locuri uscate și umede, iar un copac adult poate face față înghețurilor lungi și secetei. Și de ce Manuka? Este numele dat de maori – locuitorii indigeni din această zonă.  Maorii foloseau frunzele și scoarța de la arborele Manuka. Îl foloseau pentru a trata febra, dar și ca sedativ sau diuretic. Este cunoscut și sub denumirea de arbore de ceai, deoarece coloniștii acestei zone făceau ceai din frunzele sale. Se spune că și căpitanul James Cook era un fan al acestui ceai.

Similar altor tipuri de miere, mierea de Manuka conține în primul rând zahăr, dar și aminoacizi, vitamine B, fier, potasiu sau calciu și zinc. Cu toate acestea, mierea de Manuka este excepțională în principal datorită următoarelor componente :

-Metilglioxal (MGO);

-Dihidroxiacetona (DHA) – o componentă a nectarului florii de Manuka care se transformă în MGO în timpul producției de miere;

-Leptosperină – o componentă a nectarului Manuka.

MGO – miracolul din mierea de Manuka

MGO este numele complet al metilglioxalului, iar când vine vorba de proprietățile antibacteriene ale mierii de Manuka, acesta este ingredientul cheie. Proprietățile antibacteriene se datorează conținutului de peroxid de hidrogen, care însă se descompune în mierea normală, ceea ce înseamnă că mierea pierde acest beneficiu. Datorită prezenței MGO în mierea de Manuka, proprietățile menționate mai sus rămân, chiar și după ce peroxidul de hidrogen dispare.

Conținutul de MGO în miere poate ajunge până la 1500 mg/kg. Tot ce trece de 100 mg/kg este considerat antibacterian și poți găsi această specificație pe eticheta produselor. MGO este o componentă foarte importantă a mierii de Manuka deoarece are proprietăți antibacteriene și antivirale. Este interesant că FDA din SUA a aprobat chiar și bandaje impregnate cu miere de Manuka.

UMF – marca de calitate

Pentru a determina calitatea mierii de Manuka a fost creat ratingul UMF (Unique Manuka Factor), valoarea acesteia exprimând concentrația de MGO din miere. A fost dezvoltat de Asociația UMF Honey din Nouă Zeelandă și certifică producătorii care îndeplinesc standarde stricte, cu fiecare lot de miere testat. Dacă pe borcanul de miere există această marcă vei știi că ai cumpărat miere de Manuka autentică din Nouă Zeelandă. Produsele sunt testate pentru a verifica puritatea și sursa mierii. Odată cu creșterea valorii UMF în produse, sunt de așteptat și proprietăți antibacteriene mai mari ale mierii. Acest lucru înseamnă desigur că produsele au și un preț mai mare pe piață. 

Proprietăți antibacteriene

Potrivit OMS, rezistența la antibiotice este printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale. Dar mierea de Manuka este cea care poate fi utilă în rezolvarea acestei probleme. Rezultatele de laborator au demonstrat capacitatea de a reduce aproximativ 60 de tipuri de bacterii, inclusiv salmonella sau E. coli. Rezultatele cercetărilor au dovedit utilitatea Manuka în lupta împotriva super bacteriilor, cum ar fi Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa sau Helicobacter pylori. Este o veste grozavă deoarece bacteriile menționate sunt rezistente la antibiotice. Există un beneficiu asociat și bacteriilor în îngrijirea cavității bucale, deoarece conform cercetărilor, mierea de Manuka oprește creșterea bacteriilor P. gingivalis și A. actinomycetemcomitans.  Efectele antibacteriene ale mierii de Manuka pot fi prezentate și din punctul de vedere al bolilor cauzate de bacterii cum ar fi:

-durere în gât – Streptococcus mutans;

-ulcere gastrice – H. pylori;

-infecții ale tractului respirator superior (frecvente la persoanele cu fibroză chistică) – Burkholderia spp., Pseudomonas aeruginosa;

-diaree cauzată de o infecție bacteriană – Clostridium difficile.

Tratamentul rănilor și arsurilor

Mierea de Manuka nu este doar un agent antibacterian care previne răspândirea acestor microbi. Mierea de uz medical are capacitatea de a ajută la tratarea rănilor și arsurilor. Conform dovezilor, mierea vindecă arsurile de gradul doi cu 4-5 zile mai repede decât bandajele obișnuite. În plus, există anumite dovezi ale eficienței mai bune a mierii în tratamentul rănilor infectate după operații. 

În general, mierea de Manuka este sigură pentru oameni, dar utilizarea ei poate fi periculoasă pentru persoanele alergice la miere și albine. Probabil că este inutil să subliniem acest lucru, dar din cauza conținutului de zahăr, chiar și diabeticii ar trebui să o consume cu prudență. De asemenea, nu este recomandată utilizarea mierii de Manuka la copiii cu vârsta de sub 1 an din cauza posibilității de apariție a bacteriilor în miere. Însă, din fericire, beneficiile sunt mai multe decât contraindicațiile. Așa că, recomandăm această miere tuturor celor care pot și doresc să o folosească.