Camera Comunelor din Marea Britanie a aprobat acordul comercial cu Uniunea Europeana (UE) pentru epoca post-Brexit. Proiectul de lege a fost adoptat cu 521 de voturi pentru, inclusiv cele ale Partidului Laburist, si 73 impotriva. Textul merge acum la Camera Lorzilor, unde scopul este ca acesta sa fie discutat pana diseara. Odata ce va obtine unda verde de la ambele camere, va primi in urmatoarele ore avizul oficial al Reginei Elisabeta a II-a, care ii va permite sa intre in vigoare inainte de incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului.
In timpul dezbaterii, premierul Boris Johnson a sustinut ca a creat o „noua relatie fantastica” cu UE. „Profitam de acest moment pentru a construi o noua relatie fantastica cu vecinii nostri europeni, bazata pe comert liber si cooperare amicala”, a spus el.
Johnson a sustinut ca acordul cu UE a fost negociat cu „rapiditate incredibila” si „in mai putin de un an”, dand ca exemplu cei aproape opt ani de care UE a avut nevoie cu Uruguay, cei cinci din Canada sau cei sase din Japonia. . Prim-ministrul a dat asigurari ca „obiectivul central” al legii a fost sa realizeze ceva despre care britanicilor li s-a spus ca este „imposibil”.
„Aceasta legislatie concretizeaza viziunea noastra, impartasita cu alti vecini europeni, a unei noi relatii intre Regatul Unit si Uniunea Europeana ca suverani egali, uniti de prietenie, comert, istorie, interese si valori, respectand in acelasi timp libertatea de actiune a celuilalt. ”, a spus Johnson. „Acum urmeaza sa incepem un nou capitol in istoria noastra nationala, semnand acorduri comerciale in intreaga lume, care se vor adauga celor 63 de tari cu care l-am realizat deja”, a adaugat el.
Liderul laburist Keir Starmer a descris acordul ca fiind slab, dar a justificat sprijinul laburistului deoarece alternativa ar fi devastatoare pentru Marea Britanie. „Avem doar o zi inainte de sfarsitul perioadei de tranzitie si este singurul acord care exista”, a spus Starmer. „Partidul Laburist va vota, prin urmare, implementarea acestui tratat pentru a evita un no-deal si pentru a pune la punct o baza de la care sa putem construi o relatie viitoare puternica cu UE”, a spus el.
Starmer l-a criticat si pe Johnson pentru ca a spus ca nu vor exista tarife. „Nu este adevarat si stiti asta”, a spus liderul laburist, „adevarul este ca va fi o avalansa de controale, birocratie si documente pentru companiile britanice”.
Theresa May, fostul premier, a sustinut acordul, dar l-a criticat si pe Starmer pentru ca l-a numit „slab”. „Au avut ocazia pentru un acord mai bun in 2019 si au votat impotriva”, a spus May, care si-a parasit mandatul in 2019, dupa ce Parlamentul i-a respins de trei ori proiectul de acord de a parasi Uniunea Europeana. In plus, ea a spus ca este „dezamagita” de ceea ce ofera acordul in ceea ce priveste serviciile.
DUP, care a fost in favoarea parasirii Uniunii Europene, s-a opus acordului negociat de Johnson. Sindicalistii, cu opt deputati in Comune, sunt impotriva mecanismului menit sa mentina deschisa granita dintre cele doua Irlande, care obliga marfurile care sosesc din Marea Britanie sa fie supuse controalelor vamale.
Potrivit unui sondaj YouGov, majoritatea britanicilor – cu o marja de peste sase la unu – doresc ca parlamentarii sa adopte o legislatie privind acordul comercial. Dar sondajul sugereaza, de asemenea, ca mai putin de unul din cinci oameni considera ca este o afacere buna. Ei sunt mai inclinati sa o vada ca „nici bine, nici rau” decat ca pe o realizare in primul rand pozitiva, chiar si in randul alegatorilor conservatori.
Totodata, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat in aceasta miercuri intr-o scurta ceremonie cele trei tratate care vor reglementa relatia dintre Uniunea Europeana si Uniunea Europeana. Regatul. Doua copii ale tratatului vor fi transportate la Londra cu un avion al Royal Air Force pentru ca Johnson sa le semneze. Unul va ramane la Londra, iar celalalt, legat in piele albastra si purtand stelele UE, se va intoarce la Bruxelles.