Reina Sofia isi pregateste podoabele pentru cea de-a 30-a aniversare

Mai sunt aproape doi ani pana cand Muzeul Reina Sofia urmeaza sa-si sarbatoreasca cele trei decenii de viata, dar in asteptarea sarbatorilor de-a lungul anului 2021 va prezenta mai multe expozitii care vor pune in valoare mostenirea cea mai contemporana a colectiei sale.

Expozitiile se vor concentra pe lucrari din anii 1990, care au modelat catalogul complexului prin achizitii si donatii.

Pentru a gazdui noile propuneri, Reina Sofia si-a extins suprafata prin adaugarea camerei A0 a cladirii Sabatini.

In noul turneu vor fi prezenti artisti din interiorul si din afara Spaniei precum Dora Garcia, Asier Mendizabal, Hito Steyerl si Rosa Barba, iar cea mai recenta arta din America Latina va avea spatiu si cu lucrari de Jonathas Andrade, Patricia Esquivias si Juan Javier Salazar. In plus, ca noutate, arhitectura va avea loc in intreaga colectie.

Charlotte Johannesson

In ‘Take me to another world’ (din 6 aprilie pana in 16 august) este prezentata prima expozitie monografica a acestui creator suedez, care abordeaza noi forme de constiinta politica si arta populara prin diverse lucrari textile.

Artista a creat douazeci de lucrari noi bazate pe designuri digitale din anii 1970, realizate pe un razboaie digital, inchizand astfel ciclul de relatii si influente dintre opera textila si cea digitala a carierei sale.

Trilogia Marocana

Din 30 martie pana pe 27 septembrie, aceasta expozitie acopera arta si cultura marocane din anii declararii independentei pana in 2011.

Impartita in trei perioade istorice din 1955 pana in 2011, expozitia exploreaza probleme precum identitatea, islamizarea culturii locale, schimbarile in orase mari precum Tetouan, Casablanca si Tanger si sosirea unor noi artisti care sparg modelul, precum Mohamed. El Baz, Hicham Benohoud, Younes Rahmoun si Yassine Balbzioui.

Ida Applebroog

In „Marginalia” (de la 1 iunie pana la 27 septembrie) sunt acoperite cinci decenii de creativitate ale acestei artiste din New York, care se concentreaza pe preocuparile ei cu privire la violenta, putere, politica de gen sau sexualitatea feminina.

Michael Schmidt

A fost unul dintre cei mai influenti fotografi germani ai perioadei postbelice, unde a reusit sa portretizeze urmele societatii care se ridica din conflict, intercaland instantanee ale peisajului urban si ale locuitorilor acestuia.

Retrospectiva Michael Schmidt dezvaluie, intre filmul documentar si poezia vizuala, cum s-a schimbat Berlinul dupa perioada postbelica.

Timp de cinci decenii, evolutia Berlinului a trecut prin camerele sale, unde filmul documentar stabileste un dialog interesant cu filonul poetic al imaginilor.

Pedro G. Romero

In „Maquinas de trovar” (din 26 octombrie pana in 28 martie 2022) puteti vedea peisajul lui Romero conceput ca un patrat, unde vor avea loc o serie de spectacole legate de flamenco.

Aceasta punere in scena se va lega de inchiderea turului expozitional, de prezentarea unei noi productii create special pentru Muzeu, unde este invitata o relectura a corpului si a miscarilor acestuia, legate de conceptele de munca si cultura populara.

Belkis Ayon

In perioada 16 noiembrie – 18 aprilie 2022 este prezentata prima retrospectiva a acestui tipografi cubanez din Europa, cu cincizeci de colografii care se adancesc in scurta dar intensa cariera a artistului.

Ayon a dezvoltat aceasta tehnica pentru a genera un limbaj artistic unic, caracterizat printr-o mare bogatie de nuante si texturi.

Vivian Suther

In Palacio de Velazquez, intre 24 iunie si 10 ianuarie 2022, veti putea vedea panzele colorate ale acestei artiste elvetiene-argentine, care a decis sa-si schimbe resedinta confortabila din Basel pentru viata in jungla din Guatemala.

Pep Agut

Intre timp, la Palacio de Cristal, artistul catalan Pep Agut va dezvolta un proiect de chestionare a spatiului artei ca sfera publica, cu un limbaj care se misca intre ironie si incorectitudine politica. Va fi expus in perioada 25 martie – 29 august.

Kidlat Tahimik

In acelasi spatiu al Parcului Retiro va fi prezentata punerea in scena a actorului, regizorului si artistului filipinez Kidlat Tahimik (in perioada 30 septembrie – 6 martie 2022).

In dotarile complexului se va dezvolta un mare scenariu epic intre rezistenta indigena filipineza si contaminarea culturilor imperialiste sosite din Europa si America de Nord.