Scrisoare din Africa: De ce Regina Angliei are un tron in Nigeria

In seria noastra de scrisori de la scriitori africani, jurnalistul si romancierul nigerian Adaobi Tricia Nwaubani scrie despre tronul rezervat reginei Angliei in statul din Africa de Vest.

Un mit in randul poporului Efik din sudul Nigeriei este ca unul dintre regii lor din secolul al XIX-lea a fost casatorit cu regina Victoria a Angliei.

,,Am auzit pentru prima data despre asta in jurul anului 2001, cand treceam prin muzeu si am vazut aceasta corespondenta foarte interesanta intre regina Victoria si regele Eyamba”, a declarat Donald Duke, in varsta de 60 de ani, care a efectuat renovari ample la muzeul national si, de asemenea, a infiintat un muzeu al comertului cu sclavi in capitala statului Cross River, Calabar, cand era guvernator acolo intre 1999 si 2007.

,,Am crezut ca este important sa ne documentam istoria, asa ca am facut multe cercetari”, a spus el.

Regele Eyamba V era unul dintre cei doi monarhi cu sediul in orasul de coasta Calabar, alcatuit atunci din doua state suverane. Regele Eyamba V al orasului Duke si regele Eyo Honesty II din orasul Creek au prezidat afacerile grupului etnic Efik la mijlocul secolului al XIX-lea si au controlat comertul cu comerciantii europeni.

Datorita pozitiei lor de-a lungul coastei, Efik a dezvoltat relatii de lunga durata cu europenii, care le-au influentat foarte mult cultura. Adesea poarta nume de familie englezesti, precum Duke si Henshaw, iar imbracamintea traditionala a barbatilor si femeilor este similara cu moda britanica din epoca victoriana.

O dansatoare nigeriana din tribul Efik se opreste la sfarsitul unui dans traditional pentru regina si ducele de Edinburgh in timpul turneului lor regal.

Efikul a dominat si traficul de sclavi. Acestia au actionat ca intermediari intre comerciantii africani din interiorul tarii si negustorii albi de pe nave, in mare parte din orase englezesti, cum ar fi Liverpool si Bristol.

Au negociat preturile pentru sclavi, apoi au incasat redevente atat de la vanzatori, cat si de la cumparatori. Ei lucrau la docuri, incarcau si descarcau navele si furnizau strainilor hrana si alte provizii.

„Regii au devenit foarte bogati. Familiile au devenit proeminente. Au controlat cel mai mare jgheab de sclavi care ieseau din Africa”, a spus dl Duke.

Relatarea unui martor ocular al comerciantului de sclavi

Peste 1,5 milioane de africani au fost expediati catre ceea ce se numea atunci Lumea Noua – America – prin portul Calabar din Bight of Bony, facandu-l unul dintre cele mai mari puncte de iesire din timpul comertului transatlantic.

O carte care contine jurnalul secolului al XVIII-lea al unui comerciant de sclavi Efik – scrisa in limba engleza Pidgin si descoperita in arhivele misionare scotiene – a fost publicata in 1956.

Intitulat Jurnalul Ducelui Antera, este singura relatare a traficului de sclavi supravietuita de un negustor african.

,,Am coborat cu Tom Cooper si cu capitanul licitatiei Comberbach si ne-am urcat la bord la ora 2 si am rezolvat totul, iar el ne-a aruncat pe duca si pe noi 143 butoaie de pulbere si 984 de cupru”, se arata intr-o intrare.

Zeci de ani dupa ce comertul cu sclavi a fost abolit in Marea Britanie in 1807, incarcatura umana era inca transportata in alte tari prin Calabar.

,,Era important ca regina Victoria sa aiba pe regii Calabarului de partea ei”, a spus dl Duke.

,,Ea a scris o scrisoare prin care ii cerea sa nu mai tranzactioneze cu oameni si sa inceapa sa tranzactioneze cu mirodenii, ulei de palmier, sticlarie si alte lucruri.”

In scrisoarea adresata regelui Eyamba, regina Victoria i-a oferit stimulente care includeau protectie lui si poporului sau.

Apoi s-a semnat ca ,,Regina Victoria, Regina Angliei”, pe care un interpret local a transmis-o in mod incorect ca ,,Regina Victoria, Regina tuturor barbatilor albi”.

Regele Eyamba a decis ca, daca va accepta protectia unei femei, atunci trebuie sa se casatoreasca. I-a spus-o in raspunsul sau scris si a semnat ,,Regele Eyamba, regele tuturor barbatilor negri”.

,,Era aventuros si dictatorial”, a spus Charles Effiong Offiong-Obo, un sef Efik care este si actualul scrib al clanului Duke Town.

,,I-a scris reginei si a spus ca vrea sa se casatoreasca cu ea, astfel incat cei doi sa conduca lumea”.

Nu ne putem imagina decat reactia reginei Victoria la citirea scrisorii regelui Eyamba. Dar ea nu i-a refuzat in mod explicit oferta.

„A recunoscut scrisoarea regelui si a spus ca asteapta cu nerabdare sa aiba relatii comerciale bune cu el”, a spus dl Offiong-Obo.

Scrisoarea ei a fost insotita de cateva cadouri – inclusiv o pelerina regala, o sabie si o Biblie – un gest de bunavointa pe care regele Eyamba l-a interpretat ca acceptarea ofertei sale de casatorie.

Astfel, oamenii au inceput sa creada ca regele lor s-a casatorit cu regina.

Obonganwan Nsidung Barbara (ONB) si ASR Principele Mihai de Kent, in tinuta Efik, in timp ce mergea la Palatul Obong din Calabar pentru a primi un titlu Efik Chieftaincy – Ada Idagha Ke Efik Eburutu, in 2017.

Copii ale corespondentei dintre Regina Victoria si Kings Eyamba si Onestitate sunt expuse la Muzeul National din Calabar, o cladire care a fost candva sediul administratiei coloniale britanice din sudul Nigeriei.