Simptomele unei tromboze venoase la nivelul picioarelor

Tromboza venoasa la nivelul picioarelor este o afectiune grava care trebuie tratata in timp util. Desi uneori nu provoaca simptome evidente, unele manifestari pot ajuta la detectarea acesteia.

Aparitia venelor varicoase la nivelul picioarelor depaseste o problema estetica. Desi initial nu provoaca disconfort fizic, prezenta lor poate indica probleme circulatorii. De fapt, daca sunt lasate necontrolate, pot duce la afectiuni mai grave, cum ar fi tromboza venoasa.

Aceasta boala se dezvolta atunci cand se formeaza un cheag de sange si blocheaza fluxul de sange. Este mai frecventa la persoanele peste 55 de ani, dar poate aparea la o varsta frageda din cauza practicii de obiceiuri proaste sau a factorilor ereditari.

La multi pacienti trece mult timp fara simptome; cu toate acestea, pe masura ce progreseaza, declanseaza complicatii care pot reduce calitatea vietii. Stii cum sa-l identifici? Impartasim semnele de avertizare.

Ce este o tromboza venoasa?

Varicele sunt vene cu aspect bombat care sunt legate de insuficienta venoasa. Pentru a le trata este necesar sa se faca ajustari in stilul de viata.

Expertii indica faptul ca tromboza venoasa profunda (TVP) este o boala care poate duce la complicatii grave in organism. Isi are originea in formarea unui cheag de sange intr-una dintre venele situate in interiorul corpului.

Cheagurile se dezvolta dintr-un bazin de sange care se afla intr-o stare solida, asemanatoare jeleului. De cele mai multe ori sunt situate in zone in care circulatia este dificila, precum coapsele si gambele. Cu toate acestea, ele pot aparea si in alte zone ale corpului.

Riscul principal al acestei afectiuni este ca trombul sa se poata rupe din aceste parti ale piciorului si sa circule prin fluxul sanguin pana cand ajunge, de exemplu, la o artera pulmonara. Acolo poate genera un blocaj circulator care da nastere la ceea ce se numeste embolie pulmonara.

Factori de risc

Persoanele cu varsta peste 55 de ani prezinta un risc crescut de tromboza venoasa la nivelul picioarelor. De asemenea, este mai probabil sa suferi de ea daca suferi de anumite afectiuni care altereaza circulatia sangelui. Factorii asociati cu dezvoltarea sa includ:

  • Fumat.
  • Insuficienta cardiaca
  • Sufer de boli inflamatorii.
  • A avea un cateter plasat intr-o vena.
  • Luati pilule contraceptive sau urmati terapie hormonala.
  • Istoric familial de tromboza venoasa profunda (TVP).
  • Suferiti o leziune care afecteaza venele, cum ar fi o fractura osoasa.
  • A fi supraponderal sau obez, ceea ce pune mai multa presiune asupra venelor de la picioare si pelvis.

Simptomele unei tromboze venoase la nivelul picioarelor

Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute, doar aproximativ jumatate dintre persoanele (aproximativ) cu aceasta afectiune prezinta simptome vizibile. Restul cazurilor trec de obicei fara disconfort.

Tromboza venoasa superficiala

Tromboza venoasa superficiala este mai usor de detectat. La inceput se poate observa ca varicele cresc in dimensiune pana devin un fel de cordon greu la atingere. Sunt de culoare albastruie si pot provoca dureri severe.

De asemenea, este posibil sa se perceapa zona foarte fierbinte si cu o senzatie de tensiune insuportabila. Este esential sa le oferim ingrijire in timp util, deoarece sunt primul pas pentru o tromboza profunda ulterioara si, in plus, pot ajunge in afectiuni precum flebita.

Tromboza venoasa profunda

Este tipul de tromboza venoasa care este dificil de identificat in timp util. Prin urmare, este esential sa cunoasteti dinainte manifestarile sale. Simptomele enumerate mai jos pot fi decisive pentru detectarea acestuia:

  • Presiune mare in venele varicoase umflate care arata ca un cordon albastrui.
  • Umflarea piciorului, gleznei sau piciorului, de obicei pe o parte.
  • Durere si crampe la piciorul afectat.
  • Durere severa si inexplicabila in picioare si glezne.
  • O zona de piele se simte mai calda decat pielea din zonele inconjuratoare.
  • Furnituri de la picior pana la vintre.
  • Pielea de pe picior devine albastruie, sau chiar incolora, foarte palida.

Cand sa consultati medicul?

Tromboza venoasa profunda este o boala care necesita o atentie deosebita. Prin urmare, inainte de orice manifestare a simptomelor sale, este esential sa mergeti cat mai curand la medic. Profesionist va putea pune un diagnostic prin revizuirea istoricului medical si efectuarea unui examen fizic.

Daca este necesar, sugereaza si teste complementare. Odata ce boala este confirmata, tratamentul poate include medicamente pentru subtierea sangelui, ciorapi compresivi si utilizarea de filtre. De asemenea, va fi esential sa imbunatatim stilul de viata.