Stiluri de dragoste conform psihologiei

Intre diverse, asemanatoare si misterioase, dragostea scrie cele mai fantastice povesti ale umanitatii. Toate relatiile sunt diferite, iubim oameni diferiti cu care ne intalnim in viata in circumstante foarte diferite. Crestem, ne maturizam, dragostea se transforma pentru noi. Atat de multi si variati sunt factorii care influenteaza, incat gasim multe moduri de a iubi. Intr-un efort de a interpreta felurile noastre de a relationa, psihologia ne aduce mai aproape de „teoria stilurilor de iubire”. 

Cufundat in diversitatea relatiilor umane, psihologul John Alan Lee, originar din Canada, s-a ocupat pe larg de acest subiect si, ca urmare, a dezvoltat ceea ce el a numit „teoria stilurilor de dragoste”. Astfel, psihologul si cercetatorul a identificat sase forme stereotipe de comportament pe care le adoptam in relatiile noastre si in special in relatia lor cu iubirea.

Se poate intampla cu usurinta intre oameni care sunt mai atrasi de aspectul fizic. Este un tip de relatie de pasiuni intense. Ceea ce predomina este intimitatea sexuala. De obicei sunt cupluri care se aleg unul pe celalalt pentru chimia pe care o simt unul cu celalalt si au o relatie in care erotismul este esential pentru amandoi. Despre asta este erosul, cautarea acelei satisfactii in care cuplul stie sa se bucure din plin de sex.

In ciuda intensitatii pasiunii dintre cei doi, nu exista nicio relatie de posesie.

Chimia dintre cei doi este imediata. Exista o legatura speciala intre cele doua. Intrucat este o relatie cu aceste caracteristici, creativitatea nu poate lipsi. Nu este loc pentru monotonie. Activitatea din dormitor nu este doar intensa, ci si variata.

Ludus

Este ceea ce specialistul numeste „amant jucaus”. Sunt genul de oameni care nu sunt interesati de relatii stabile si de durata. Sunt bine cu trecerea si cauta doar un partener pentru distractie.

Cand relatia prinde contur si intra intr-o rutina, ei incep deja sa se indeparteze. Nu lasa monotonia sa intre intr-o relatie, cand lucrurile iau corpul unei afinitati serioase, totul se termina pentru ei.

Ei nu vor sa fie chestionati despre nimic, sa se cearta despre lucruri de cuplu si orice asemenea angajament. De multe ori este ca un simptom clar al imaturitatii, altele de teama sa nu-si arate emotiile, sentimentele.

Este vorba doar despre sex. Nimic altceva dupa.

Angajamentul care presupune afectiune nu exista din moment ce nu au suficienta maturitate pentru a-l asuma. Nu se implica cu partenerul sau ocazional. Nu vrei sa stii prea multe.

Aici specialistul simte diferenta dintre celelalte forme de iubire si acel tip de iubire precum cea care ne uneste de familie, de fiintele care ne inconjoara zilnic. Un alt tip de afectivitate, o legatura care implica ceva dincolo de relatiile pe care le formam, intrucat este vorba de legaturi de sange. Suntem in prezenta unui alt angajament si responsabilitate care implica incredere.

Afectiunea pe care o simtim fata de membrii familiei poate trece prin toate starile si emotiile: tristete, furie, bucurie. Este ca fraternitatea si intimitatea care se genereaza inseamna ca, in ciuda fiecarei situatii prin care putem trece, legaturile de afectiune care ii unesc vor ramane intacte. Prietenia dureaza intotdeauna.

Este tipul de relatii pentru care cel mai important este cel emotional si afectiv unde fizicul nu conteaza. Sunt relatii pentru cei care mentin parteneri durabili si constanti.

Sunt oameni pregatiti emotional pentru dragoste.

Pentru acesti oameni, prietenia si dragostea sunt sinonime aproape incontestabile.

Se poate ca din cauza tipului de legaturi sa fie cupluri oarecum posesive, dar nu geloase.

Psihologul explica ca acestea sunt tipurile clasice de iubire dar ca, pornind de la acestea trei, se formeaza alte forme de iubire care leaga unele dintre ele.

Maniae

Aceasta combinatie de pasiune si joaca poate aparea in mijlocul unei relatii aproape obsesive. Desi exista o mare capacitate de a iubi si vor sa o faca, dar frica pe care o au de a suferi si de a-si expune vulnerabilitatea sentimentelor este mai intensa.

Sunt si oameni predispusi la gelozie si emotionalitatea lor este oscilanta, pot trece de la bucurie la tristete, in functie de circumstantele in care traiesc alaturi de partenerul lor.

Pragma

Acesta este genul de relatie care se caracterizeaza prin caracter practic, pragmatism. Nu sunt atat de complicati, nu ca eu caut partenerul perfect, dar prefera pe cineva cu care sa se inteleaga, cu aceleasi gusturi, poate din aceeasi clasa sociala, cu aceleasi perspective, credinte, acei oameni care mergi pe aceeasi cale. Cineva cu adevarat compatibil.

Ei au nevoia sa rationeze despre tipul de relatie pe care il au fara ca acesta sa devina monoton si emotionalitatea este mereu prezenta.

Agape

Este tipul iubirii neconditionate, cea care se da fara a fi cautata si devine o afectiune sincera, frateasca. Sunt de obicei cupluri care iubesc fara sa vrea si isi accepta partenerul asa cum sunt, indiferent daca au sau nu o viata bazata pe interese comune. Pot fi diferiti, cu personalitati diferite, dar sunt oameni capabili sa-si deschida inimile oricui doreste sa le ofere dragoste autentica.

Este o iubire care apare in masura in care reciprocitatea cuplului presupune recunoasterea a tot ceea ce face pentru persoana iubita si stie sa raspunda cu dragoste.

Psihologul John Alan Lee, parintele acestei teorii, afirma ca datorita circumstantelor pe care trebuie sa le traiasca fiecare persoana, poate schimba modul de a iubi. Oamenii se schimba in timp, cursul lung al vietii ne face sa schimbam conceptia despre lucruri, despre lume, viziunea iubirii. Nu iubim la fel la 20 de ani ca la 35 de ani cand am umblat o viata.