Bitcoin Mining Council va raporta consumul de energie regenerabila

Un nou Consiliu minier Bitcoin a fost creat pentru a imbunatati sustenabilitatea cripto-monedei, in urma unei intalniri a minerilor Bitcoin ,,de frunte” si a lui Elon Musk. CEO-ul Tesla a scris pe Twitter ca dezvoltarea este ,,potential promitatoare”.

Se spera ca consiliul va ,,promova transparenta consumului de energie” si va incuraja minerii sa utilizeze surse regenerabile. Procesul de creare a Bitcoin consuma cantitati mari de energie electrica.

Valoarea sa a scazut la inceputul acestei luni dupa ce Tesla si-a retras sprijinul pentru cripto-moneda, invocand preocupari de mediu.

Minerii audita tranzactiile Bitcoin in schimbul unei oportunitati de a achizitiona moneda digitala. Necesita o putere de calcul enorma, care la randul sau foloseste cantitati uriase de electricitate.

In prezent, consumul de energie electrica al Bitcoin este mai mare decat cel al Tarilor de Jos, conform indicelui de consum al energiei electrice Bitcoin Bitcoin .

Bitcoin consuma ,,mai multa energie electrica decat Argentina”

Elson Musk a scris pe Twitter ca grupul s-a angajat sa publice detalii despre utilizarea actuala si planificata a energiei regenerabile.

Potrivit unui tweet al CEO-ului MicroStrategy, Michael Saylor, care a convocat sedinta grupului si a lui Elon Musk, consiliul include ,,principalii mineri de Bitcoin din America de Nord”.

Dar cercetarile efectuate de un grup de universitati au sugerat ca China a reprezentat mai mult de 75% din mineritul Bitcoin din aprilie 2020 . Autorii au estimat ca 40% din minele Bitcoin din China erau alimentate cu carbune.

Daca ceva reprezinta capitalismul de piata libera in forma sa cea mai goala, este Bitcoin.

Este nereglementat, nu exista nicio banca centrala sau guvern care sa se ocupe de functionarea sa – si unii credinciosi adevarati in criptomoneda sunt libertari extremi care spera sa vada sistemul financiar traditional si o mare parte a infrastructurii statului doar topindu-se.

Asadar, ideea promovata acum de Elon Musk a unui Bitcoin Mining Council de a promova utilizarea durabila a energiei in procesele cripto-monede pare o atingere bizara.

Economia mineritului Bitcoin cere ca minerul sa caute cea mai ieftina energie electrica disponibila – care poate fi energie hidroelectrica in Statele Unite, dar a fost adesea centrale electrice pe carbune din China.

Chiar daca guvernul chinez reuseste sa contracareze mineritul, este probabil ca minerii din tari precum Rusia sa continue sa utilizeze electricitatea generata din combustibili fosili. Minerii americani ar putea fi sinceri in dorinta de a da o eticheta de energie verde asupra activitatilor lor – dar piata mai larga a Bitcoin poate face ca aceasta sa fie neeconomica sau irelevanta.

La inceputul acestei luni, Tesla a suspendat achizitiile de vehicule folosind Bitcoin, din cauza ingrijorarilor legate de impactul sau asupra mediului. In februarie, a dezvaluit ca a cumparat echivalentul a 1,5 miliarde de dolari (1 miliard de dolari) din moneda digitala.

,,Suntem ingrijorati de utilizarea in crestere rapida a combustibililor fosili pentru extractia si tranzactiile Bitcoin, in special carbunele, care are cele mai slabe emisii din orice combustibil”, a postat pe Twitter Elon Musk la momentul respectiv.

Dar grupul trebuie sa faca mai mult decat ,,dezvaluirea si promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie”, a declarat Alex de Vries de pe site-ul web Digiconomist pentru BBC.

„Chiar daca am fi dezvaluit, acest lucru nu schimba stimulentul natural al acestor mineri de a cauta cele mai ieftine si mai constante surse de energie – care de obicei se reduce la combustibilii fosili (invechi)”, a spus el.

„Kentucky a venit chiar cu o reducere a impozitelor pentru ca minerii Bitcoin sa vina si sa-si foloseasca campurile de carbune invechite. Deci, nu vad aceasta tendinta catre mai multe surse regenerabile de energie.”

Totusi, membru al consiliului Peter Wall, director executiv al Argo, a sustinut ca minerii din Bitcoin din ce in ce mai mari aleg energie regenerabila. El a simtit ca consiliul ar putea incuraja schimbarea. „Sunt primele zile, este embrionare. Vor fi multe discutii care vor avansa despre cel mai bun mod de a promova mineritul durabil al Bitcoin si de a face acest lucru nu doar in America de Nord”, a spus el.