Unde ai fost in ziua in care a murit Kennedy?

Fostul presedinte Jimmy Carter a condus un tractor; Bill Clinton era in clasa; Robert de Niro tocmai iesise din metroul din New York, secretarul de stat John Kerry juca un meci de fotbal… Doi din trei americani nu se nascusera cand, pe 22 noiembrie 1963, presedintele John F. Kennedy a fost ucis in Dallas.

Cei care au fost suficient de constienti de acel moment tragic, precum Carter, Clinton, de Niro sau Kerry, au o amintire de nesters a ceea ce faceau in acel moment. Jurnalistul veteran Tom Brokaw avea 23 de ani la acea vreme si a intrat intr-un program de gradinarit de televiziune locala din Omaha, Nebraska, pentru a raporta despre asasinat. 50 de ani mai tarziu,

Fostul presedinte Clinton, regizorul de film Steven Spielberg sau comediantul Jay Leno au fost la clasa. Lui Clinton i s-a spus ca presedintele fusese impuscat de unchiul sau, care era directorul adjunct al institutului Hot Springs din Arkansas, unde viitorul presedinte era in ultimul sau an. „Mi s-a rupt inima”, isi aminteste presedintele. „Am ramas cu un sentiment de dezgust profund, la vremea aceea era multa ura in Sud fata de Kennedy pentru lupta lui pentru drepturile civile. Un coleg a comentat ca ar putea fi totusi bine pentru tara […] Stiam ca este rau, pentru ca mergeam in directia buna si ne confruntam cu probleme pe care nu le abordasem niciodata pana acum”, spune Clinton.

Spielberg nu-si aminteste in ce clasa era, dar stie ca a existat o tacere absoluta, care s-a intrerupt doar cand profesorul s-a intors cateva minute mai tarziu pentru a confirma ca Kennedy a murit. „Am vrut doar sa merg acasa sa fiu cu mama, parintii si surorile mele”, spune realizatorul. Cand a ajuns si-a gasit-o pe mama plangand in sus in fata televizorului. „Mi-am pus bratele in jurul ei si ea tremura si tremura si plangea”.

Carter era pe tractorul sau, culegand cereale, cand JFK a fost impuscat de trei ori. A aflat cand a ajuns la depozitul unde i-a gasit pe muncitori inghesuiti in jurul unui tranzistor. „Moartea lui Kennedy a fost ceva foarte personal pentru mine”, recunoaste Brokaw dupa ce a marturisit ca a inceput sa planga pe veranda casei sale: „A fost prima data cand am facut-o in 10 ani, ultima data a fost cand a murit tatal meu” . Ca si in cazul lui Clinton, pentru fostul presedinte Carter figura lui Kennedy a fost esentiala din cauza luptei sale pentru drepturile civile si impotriva segregarii care a afectat apoi statele din sud precum Georgia, unde a crescut Carter. „Segregarea a fost sustinuta atunci de Curtea Suprema, am crescut inconjurat de afro-americani si am vazut efectul negativ pe care aceasta politica l-a avut asupra vietii lor.

Kerry juca un meci de fotbal cand un murmur a inceput sa se raspandeasca in public. S-a apropiat de doc si i s-a dat vestea ca presedintele a fost impuscat. „Cand jocul s-a terminat, anuntasera deja moartea lui Kennedy. Daca ma intrebi care a fost rezultatul, nu-mi amintesc”. Asasinarea presedintelui a avut un efect determinant asupra aspiratiilor politice ale viitorului secretar de stat. „Stiam ca ordinea lucrurilor s-a schimbat. A fost un moment foarte puternic de responsabilitate pentru mine, am simtit ca trebuie sa scot ceva pozitiv din acea moarte, ca trebuie sa-mi indrept viata spre ceva care sa faca diferenta.”

Pentru secretarul de stat, asasinarea lui JFK a marcat sfarsitul unui ciclu. Pentru actrita Jane Fonda a insemnat „pierderea increderii in lume”. Cu lacrimi in ochi, Fonda ii recunoaste lui Brokaw ca si-a dat seama ca „nu se va mai simti niciodata in siguranta, ca de atunci, nimic nu va fi adevarat”. Interpretul se intorcea de la o filmare cand au informat-o despre moartea lui Kennedy. In New York, un alt actor, Robert de Niro, cobora din metrou la 42nd si Lexington. „Am ramas uluit”, isi aminteste el. „Se spune ca atunci America si-a pierdut inocenta si sunt de acord”. De Niro echivaleaza stupefactia pe care a simtit-o atunci cu cea pe care a trait-o la 11 septembrie, care l-a surprins si pe strazile din Manhattan.

Desi credea ca dupa moartea lui Kennedy nimic nu l-ar mai putea impresiona din nou, actorul ii marturiseste lui Brokaw ca a existat ceva care a avut un efect mai coplesitor: „Asasinarea lui Robert Kennedy”. Pentru comediantul Jay Leno, cel mai socant lucru a fost sa nu-si vada mama plangand cand a sosit de la scoala unde i se daduse vestea atacului asupra JFK. „Au fost doua zile mai tarziu cand l-am vazut pe Ruby [Jack] impuscandu-l pe Oswald [Lee Harvey] la televizor, nimeni nu mai fusese niciodata ucis la televizor in direct. Asta mi-a marcat viata”, recunoaste Leno.

Oswald si conspiratiile in jurul mortii lui Kennedy sunt un alt subiect despre care vorbesc cei intervievati in documentarul NBC. Unul dintre expertii in materie, Oliver Stone, asigura ca nu crede ca Oswald l-a asasinat pe presedinte. „Cred ca manca la etajul doi al depozitului de carti scolare din Texas, asa cum a marturisit. Pentru Stone, in spatele asasinarii lui JFK se afla „forte foarte puternice, capabile sa controleze parada din Dallas si sa modifice autopsia presedintelui”. Spielberg crede ca, dupa moartea lui Kennedy, „oamenii au devenit mai deschisi sa patrunda in partea de jos a sistemului democratic”, o schimbare de atitudine care a favorizat nasterea filmului politic si al conspiratiei [cinema paranoic]. Spre deosebire de Stone, Kerry crede ca Oswald l-a ucis pe JFK, dar este „sigur ca a facut-o sub influenta Cubei si a rusilor”, desi respinge teoriile care indica CIA. „Este vorba despre credinta mea, nici nu am inceput sa caut documente”, avertizeaza el.

Fiecare era intr-un loc diferit, facand ceva diferit, dar pentru toti asasinarea lui JFK le-a marcat viata si deriva tarii. „A fost un mare presedinte, un om care a avut ocazia sa foloseasca toata puterea din lume si nu a facut-o, da dovada de mare curaj. Aceasta este o lectie grozava pentru umanitate”, spune Stone. „El a simbolizat viitorul”, spune Clinton.