Top 10 muzee pentru dependentii de moda si arta

Emotionanta pentru multi si, direct o arta pentru altii, moda a sarit in muzee in urma cu ceva timp, asa cum arata expozitiile temporare precum cea pe care Thyssen o dedica in aceste zile maestrului Cristobal Balenciaga. Pentru toti iubitorii de istorie si de procesul creativ din spatele hainelor pe care le purtam, acestea sunt cele mai fascinante muzee din lume.

O expozitie dedicata modei a fost cea mai vizionata in 2018 la Metropolitan Museum of Art din New York, cu 1,7 milioane de vizitatori, depasind recordurile stabilite de cei ai lui Tutankhamon, in 1978, si Vermeer, in 2001, in acelasi muzeu.

Expozitia despre influenta catolicismului in moda a fost cea mai vizionata la MoMa din New York sezonul trecut, cu o medie de 11.000 de vizite zilnice in cinci luni.

Nu este un incident izolat; in acelasi an, Muzeul Victoria & Albert din Londra a expus cu succes Christian Dior: Designer of Dreams , dupa un pas foarte celebrat de catre Muzeul de Arte Decorative din Paris in 2018. Tot la Londra, Colectia Wallace si dupa buna primire a public, a prelungit datele expozitiei sale dedicate cizmarului spaniol Manolo Blahnik.

Astfel, in timp ce cele mai prestigioase galerii de arta din intreaga lume se preda modei, exista si muzee in care te poti bucura de expozitii permanente pe tot parcursul anului care se adancesc in munca designerilor si creatorilor, a articolelor vestimentare si a accesoriilor care au marcat modul de imbracare a societatii. peste secole.  

Pallais Galleria, Paris

Cufundat in lucrari de renovare care vor culmina cu o redeschidere asteptata la sfarsitul anului, Pallais Galliera din Paris este unul dintre cele mai importante muzee de moda din lume.

Situata intr-un palat din secolul al XIX-lea, are peste 100.000 de piese vestimentare si accesorii care reprezinta codurile si obiceiurile in modul de imbracare si evolutia acestuia in Franta din secolul al XVIII-lea pana in zilele noastre.

Pe langa expozitiile temporare, are o biblioteca si un centru de documentare accesibil cu programare.

La sfarsitul anului, pentru a sarbatori noua etapa, isi va inaugura noile sali dedicate Gabriellei Chanel si in regia spaniolei Miren Arazalluz.

Muzeul Yves Saint Laurent, Paris

Fara sa parasim Paris, am mers pe Avinguda Marceu numarul 5 pentru a vizita un muzeu de 450 de metri patrati situat in aceeasi cladire care a adapostit de aproape 30 de ani Maison Yves Saint Laurent.

Deschis in 2017, vizitatorii sai pot descoperi schite, fotografii si videoclipuri ale designerului de-a lungul carierei sale.

In plus, are o colectie de peste 5.000 de rochii si prototipuri. Desi, poate, unul dintre cele mai interesante locuri ale vizitei este „Studioul”, locul in care Yves Saint Laurent si-a dezvoltat procesul de creatie.

Un al doilea muzeu din Marrakech, deschis in 2017, prezinta alte modele de haute couture cele mai emblematice ale couturierului si dezvaluie influenta pe care asa-zisul oras rosu a avut-o asupra vietii si operei sale.

Muzeul Costumelor

Nascut in 2004 si dependent de Ministerul Culturii si Sportului, Muzeul Costumelor din Madrid reuneste, fara embargo, fonduri care erau deja expuse in alte muzee in 1925, precum Costumul Regional si Istoric.

Astazi contine o mare varietate de colectii istorice si contemporane, cu piese variind de la secolele al XVI-lea si al XVII-lea pana la piese vestimentare ale celor mai importanti designeri ai secolului al XX-lea.

Muzeul incaltamintei, Venetia

Villa Foscarini Rosi, o resedinta din secolul al XV-lea situata pe malul raului Brenta din Venetia, gazduieste acest muzeu din 1995, unde putem gasi peste 1.500 de pantofi de lux.

Piesele, produse de fabrica Rossimoda, sunt rezultatul colaborarilor cu unele dintre cele mai cunoscute case de moda din lume precum Givenchy, Loewe, Calvin Klein, Dior, Celine, Emilio Pucci, Fendi sau Dona Karan.

In plus, muzeul are o mica expozitie de incaltaminte venetiana din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

Muzeul Victoria si Albert, Londra

Desi nu este axat exclusiv pe moda, Muzeul Victoria si Albert se concentreaza pe arta plastica si design, cu piese din diferite arte decorative, de la sculptura la ceramica, sticla sau mobilier.

Si, de asemenea, moda, desigur, cu colectii care iti permit sa-i vezi evolutia in timp intr-un total de 18 galerii care includ nu doar rochii si costume, ci si pantofi, genti, ochelari sau palarii.

Foarte interesanta, colectia sa de rochii de mireasa care se intinde pe cinci secole si arata schimbarile traite de societate in acest tip de eveniment.

De asemenea, gazduieste expozitii temporare precum cea despre Christian Dior, aflata in prezent.

Muzeul Christian Dior, Granville

Tocmai dedicat acestui couturier francez, te poti bucura, in orasul sau natal, Grenville, de muzeul casei Dior.

Cu fonduri care dateaza din 1947 si prima sa colectie de moda, muzeul isi urmareste istoria cu tot felul de comori si o calatorie in timp care spune, de asemenea, povestea casei si modul in care peisajele si culorile sale au inspirat multe dintre piesele sale.

Pe tot parcursul anului sunt organizate si expozitii temporare, toate dedicate uneia dintre cele mai importante maison-uri din istoria modei.

Muzeul Cristobal Balenciaga, Getaria

„Un couturier trebuie sa fie un arhitect pentru planuri, un sculptor pentru forme, un pictor pentru culoare, un muzician pentru armonie si un filozof in sensul masurii”. Reflectia, a lui Cristobal Balenciaga insusi, arata geniul din spatele designerului.

Posibil cel mai important creator de haute couture al secolului XX, desigur, are propriul muzeu, tot in orasul natal, in cazul de fata Guetaria, cu un program de expozitii si activitati care urmaresc sa faca publicitatea vietii si operei lui Balenciaga si unde a fost decisiv contributia la istoria modei si designului este evidenta.

Muzeul Gucci, Florenta

Palazzo della Mercanzia din Florenta gazduieste Gradina Gucci. Conceput de directorul de creatie al firmei, Alessandro Michele, este mult mai mult decat un muzeu si ofera, pe langa spatii de expozitie, un magazin de obiecte unic si un restaurant condus de bucatarul cu trei stele Michelin Massimo Bottura.

Cu criticul si specialistul in moda Maria Luisa Frisa la carma, Gucci Garden presupune un auto-omagiu adus istoriei firmei italiene, nascuta in 1921, care se desfasoara prin mai multe incaperi si tot felul de piese si colectii, precum si elemente de campanii publicitare vechi sau imagini ale artizanilor care confectioneaza articole de imbracaminte sau pantofi.

Cu siglele Gucci si cu evolutia lor ca fir al intrigii, precum si cu spatii rezervate diferitilor directori de creatie care au trecut prin casa, printre care Tom Ford si Frida Giannini, precum si insusi Michele, plimbarea duce la un mic auditoriu de cinema. tapitate in catifea rosie unde sunt proiectate filme experimentale.

MoMu, Anvers

In orasul belgian Anvers, ModeMuseum (MoMu) se concentreaza asupra mostenirii marilor creatori belgieni precum Dries Van Noten, Yohji Yamamoto, Bernhard Willhelm si Ann Demeulemeester si asupra ponderii acestora in industria textila globala.

Inaugurata in 2002, are astazi o colectie de aproximativ 33.000 de piese vestimentare si accesorii, dar si unelte si utilaje legate de productia de imbracaminte, elemente publicitare sau invitatii la prezentari de moda.

Muzeul Auto si Modei, Malaga

Situat in emblematica cladire Tabacalera din Malaga, este, desigur, un muzeu unic in lume, care reuneste o colectie de masini clasice din belle epoque sau la dolce vita si piese de moda valoroase.

Fondurile sale includ aproximativ 200 de rochii haute couture raspandite in diferite colectii, precum si peste 300 de palarii si coafuri din diferite epoci si stiluri si semnate de designeri precum Dior, Chanel, Nina Ricci, Lanvin, Yves Saint Laurent, Oleg Cassini, Balmain si Sivia Bruschini, colaborator al lui John Galliano.