Statele Unite si aliatii sai impun sanctiuni impotriva apropiatilor lui Ortega din Nicaragua

Statele Unite si Marea Britanie au anuntat, luni, separat, sanctiuni impotriva oficialilor si apropiatilor administratiei Daniel Ortega din Nicaragua, la opt zile dupa alegerile generale considerate de opozitie si comunitatea internationala drept „o farsa”.

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a sanctionat Ministerul Public din Nicaragua, acuzat ca este unul dintre cele mai importante instrumente aflate in mainile presedintelui Daniel Ortega pentru a-si incrimina criticii.

Cu patru luni inainte de alegeri, aceasta institutie a deschis proceduri impotriva a sapte candidati la presedintie si a peste 40 de oponenti, inclusiv lideri ai societatii civile, sectorului privat, studenti si jurnalisti.

Potrivit guvernului SUA, Ministerul Public a fost desemnat pentru ca este „responsabil sau complice sau pentru ca a participat sau a incercat sa participe direct sau indirect la actiuni sau politici care submineaza procesele sau institutiile democratice din Nicaragua”.

„In baza legislatiei din Nicaragua, inclusiv a Legii 1055, Ministerul Public a arestat si investigat pe nedrept candidatii la presedintie si i-a impiedicat sa candideze pentru functii publice, subminand astfel democratia in Nicaragua”, au spus Statele Unite.

De asemenea, noua persoane apropiate lui Ortega au fost sanctionate, printre care superintendentul bancii Luis Angel Montenegro, ministrul Energiei si Minelor, Salvador Mansell; presedintele Consiliului de Administratie al Institutului National de Energie, Jose Antonio Castaneda; directorul Distribuitorului de energie electrica de Nord (DISNORTE) si Distribuitorului de energie electrica de sud (DISUR), Rodolfo Lopez Gutierrez; ministrul adjunct al Ministerului Finantelor si Creditului Public, Adrian Chavarria, si ministrul tarilor arabe, Mohamed Farrara Lashtar.

Au fost sanctionati si primarii oficiali Leonidas Nicolas Centeno Rivera; Sadrach Zeledon Rocha si Francisco Ramon Valenzuela Blandon.

Sanctiunile inseamna ca toate proprietatile si interesele in proprietatea acestor persoane care se afla in Statele Unite sau aflate in posesia sau controlul persoanelor din SUA sunt blocate si trebuie raportate la OFAC.

De asemenea, sanctiunile din Marea Britanie

In acelasi timp, Regatul Unit a impus sanctiuni impotriva a opt oficiali guvernamentali din Nicaragua, inclusiv vicepresedintelui Rosario Murillo, sotia lui Daniel Ortega.

Presedintele Adunarii Nationale, Gustavo Porras, a fost si el sanctionat; sefii de politie Fidel Dominguez si Juan Valle; procurorul general, Julia Guido, precum si presedintele Curtii Supreme de Justitie, Alba Luz Ramos.

Pe lista au mai fost inclusi si secretarul Primariei din Managua, Fidel Moreno, si Lumberto Campbell, magistratul Consiliului Electoral Suprem.

Wendy Morton, ministrul pentru Europa si Americi al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit, a afirmat ca „regimul Ortega le refuza poporului nicaraguan drepturile fundamentale”, prin urmare, sanctiunile vor asigura ca „cei responsabili pentru atacurile impotriva democratiei din Nicaragua se confrunta cu costuri reale pentru actiunile lor.”

Canada dispare

In cele din urma, Canada s-a alaturat rundei de sanctiuni care a inceput la Washington de la primele ore si a adaugat unsprezece oficiali pe lista sa, asa cum a anuntat ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joy.

Sanctiunile se bazeaza pe masurile si reglementarile economice speciale ale Canadei, „ca raspuns la incalcarile continue ale drepturilor omului” in tara din America Centrala.

Printre oficialii sanctionati se numara Alba Luz Ramos Vanegas, presedintele Curtii Supreme de Justitie; si Bayardo Arce Castano, consilier pentru probleme economice al presedintelui Daniel Ortega.

Pe lista a fost adaugat si Superintendentul Bancilor, Luis Angel Montenegro Espinoza.

„In ultimii 3 ani, Canada si comunitatea internationala au cerut in mod repetat regimului Daniel Ortega sa-si schimbe cursul si sa caute o solutie pasnica si democratica la criza actuala”, a spus Joly intr-un comunicat, mentionand ca, in schimb, presedintele sandinist. a condus tara din America Centrala „pe calea autoritarismului”.

El a insistat, de asemenea, asupra eliberarii imediate si neconditionate a tuturor liderilor politici, jurnalistilor si activistilor.

Noile masuri de la Ottawa se adauga sanctiunilor canadiene impuse anterior oficialilor din Nicaragua.

„Canada saluta actiunile decisive intreprinse de partenerii sai internationali, inclusiv Statele Unite si Regatul Unit, si va continua sa lucreze cu acestia pentru a obtine sprijin si presiune asupra regimului pentru restabilirea democratiei si respectarea drepturilor omului”.

Se asteapta mai multe sanctiuni

Masurile acestor tari se adauga altor posibile sanctiuni impotriva apropiatilor lui Ortega pentru „subminarea democratiei” in Nicaragua.

Consiliul de Ministri ai Afacerilor Externe al Uniunii Europene evalueaza luni lansarea de noi sanctiuni impotriva oficialilor din Nicaragua, ca raspuns la alegerile care i-au asigurat lui Ortega o noua realegere.