Ce se intampla daca nu tratezi sindromul de tunel carpian

Uneori, din cauza ignorantei, unele disconforturi la incheieturi sau maini pot fi trecute cu vederea pana cand sunt grave. Acest lucru nu este pozitiv, asa ca in acest articol vom vedea ce se intampla daca nu tratati sindromul de tunel carpian.

Acest sindrom afecteaza nervul median al incheieturii mainii, cel care permite miscarea mainii. Ceea ce cauzeaza de obicei aceasta afectiune este durerea, slabiciunea, amorteala si furnicaturile. Daca sindromul de tunel carpian nu este tratat, aceste simptome se vor agrava pana la pierderea mobilitatii.

Cand facem aceeasi miscare cu mana si incheietura mainii, poate aparea acest sindrom. La oamenii care scriu mult este de obicei frecvent.

Grade ale sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median este iritat.

Daca nu tratezi sindromul de tunel carpian, acesta se va agrava. Este important de stiut ca aceasta afectiune se poate imbunatati si este considerata o neuropatie periferica. In continuare, vom vedea ce inseamna sa fii intr-o clasa sau alta:

  • Axonotmeza.  Observam slabiciune, furnicaturi sau amorteala, dar este foarte usor. De fapt, daca lasam mana sa se odihneasca, disconfortul dispare. Acesta este cel mai bun grad pentru a inversa problema fara medicamente sau interventii chirurgicale.
  • Neuropraxie.  Nervul median incepe sa fie ceva mai afectat si pe cale sa se rupa. Durerea in mana creste, la fel ca si celelalte simptome. Cu anumite medicamente si interventii chirurgicale, sindromul ar putea fi inversat.
  • Neurotmeza.  S-a produs deja ruperea nervului si mobilitatea degetelor este pierduta. In acest grad, sansele de a repara deteriorarea sunt foarte scazute. De fapt, nici macar interventia chirurgicala nu poate garanta o solutie.

Acum ca stiti ce se poate intampla daca nu tratati sindromul de tunel carpian, este important sa cautati ajutor in caz de disconfort sau durere. In caz contrar, problema nu se va inversa, ci va continua sa progreseze si sa se agraveze.

Optiuni de tratament

Dupa cum indica literatura stiintifica, exista mai multe optiuni de tratament pentru a rezolva sindromul de tunel carpian. In plus, vom lega aceste optiuni la diferitele grade in care ar putea fi aplicabile.

  • Odihna.  Daca suntem in axonotmeza, odihna poate fi o optiune buna din moment ce, uneori, sindromul de tunel carpian apare din cauza folosirii excesive a mainilor.
  • Aparate ortopedice.  Daca nu ne putem permite sa dam mainilor noastre odihna de care au nevoie, purtarea unei atele pentru incheietura mainii sau a ortezei poate preveni agravarea simptomelor.
  • Frig si caldura.  Aplicarea frigului in zona va ajuta la reducerea inflamatiei si la reducerea durerii. Dupa 48 de ore, se recomanda aplicarea caldurii pentru relaxarea nervului median.
  • Medicamente. Sunt recomandate doar pe baza de prescriptie medicala si sunt de obicei necesare atunci cand suntem in neuropraxie si niciunul dintre cele de mai sus nu ne linisteste. Ele pot ajuta la reducerea inflamatiei daca nu o obtinem cu ajutorul frigului.
  • Fizioterapie.  Masajul muscular sau exercitiile concepute pentru a trata sindromul de tunel carpian il pot inversa. La fel, terapia ocupationala ne poate ajuta sa dobandim obiceiuri care impiedica reaparitia acestui sindrom.
  • Interventie chirurgicala. De obicei, este ultima dintre optiunile luate in considerare, deoarece in axonotmeza si neuropraxie nu este de obicei necesara si in neurotmeza rezultatele sale pot sa nu fie cele asteptate.

Cateva ganduri despre asta

Daca nu tratati sindromul de tunel carpian, va trebui sa incercati mai multe optiuni de tratament pentru a gasi o solutie care eradica problema. Cu toate acestea, subliniem marea  importanta a dobandirii bunelor obiceiuri.

De exemplu, asa cum am mentionat anterior, daca pregatim opozitii si scriem mult, putem folosi o atela pentru incheietura mainii ca preventie. De asemenea,  a face exercitii pentru a va relaxa mana si incheietura mainii  dupa ce ati scris mult timp va poate ajuta.

A astepta ca sindromul de tunel carpian sa apara si simptomele sa se agraveze este o mare greseala. Pierderea mobilitatii in degete poate incapacita mana pentru totdeauna, determinand degetele sa capete o forma de gheare fara a le putea intinde.