6 moduri de a sti daca aprovizionarea narcisica este cauza relatiei tale toxice

Majoritatea cuplurilor descriu o relatie sanatoasa si iubitoare ca fiind una de dat si de primit. Uneori, o persoana are nevoie de atentia, sprijinul si dragostea celeilalte intr-un mod unilateral.

Apoi, la un moment viitor in timp, mesele se pot intoarce, ambii oameni acceptand ca se daruiesc unul altuia dupa cum este nevoie, cu intelegerea ca primesc si ei acest sprijin si atentie neclintita in momentul in care au nevoie. 

Acum, imaginati-va ca relatia nu s-a bazat pe aceasta asteptare nescrisa ca ambii oameni sunt acolo unul pentru celalalt.

Imaginati-va o relatie in care totul a primit o valoare si o persoana a fost in relatie pentru a acumula cat mai mult din valoare.

Intreaga relatie se bazeaza pe faptul ca o persoana isi satisface propriile nevoi si nu returneaza niciodata nicio valoare celuilalt. 

Ce este oferta narcisica si cum afecteaza relatiile toxice?

Cand te uiti mai atent la tipul de individ care ar fi in acel tip de relatie toxica, in majoritatea cazurilor, este un narcisist cu un atasament nesigur.

Cu alte cuvinte, nu au avut niciodata confortul, dragostea si atentia unui ingrijitor devreme in viata. Nu se intelegea ca altii puteau avea incredere si aveau intentii bune.

In schimb, copilul a invatat ca in oameni nu se poate avea incredere si era esential sa se protejeze acumuland cat mai multa valoare de la cealalta persoana si pastrand toata aceasta valoare pentru ei insisi. 

In acest sistem, copilul a invatat sa faca troc pentru atentia si afectiunea ingrijitorului. Acest lucru a creat o denaturare a capacitatii lor de a interactiona si de a se conecta cu ceilalti in moduri semnificative pentru a-si proteja sentimentul de valoare de sine.

Pe masura ce copilul se maturizeaza si intra in relatii adulte, acest tipar persista si creeaza o dinamica toxica. 

Oferta narcisista este ceea ce narcisistul cere de la partener.

Si ceea ce are nevoie narcisistul pentru a se simti bine poate fi obtinut prin troc sau manipulare.

Totusi, scopul este intotdeauna ca narcisistul sa obtina o aprovizionare dorita si nesfarsita de:

Sex fara intimitate personala sau emotionala.

Castiga in fiecare aspect al vietii.

Control asupra mediului, partenerului si vietii altora.

Atentie si adoratie fara limite.

Sentimente de putere si grandiozitate.

Narcisistului nu ii pasa de sanatatea emotionala sau mintala si bunastarea partenerului sau. Au nevoie de un nivel constant de aprovizionare narcisica, care adesea duce la iesirea in afara relatiei pentru a umple golul emotional sau golul din fiinta lor.

Unii oameni cred ca acesta este rezervorul de benzina al unei masini – indiferent de cat de atent conduceti, trebuie sa umpleti rezervorul in mod constant, ceea ce este similar cu nevoia continua a narcisistului. 

Narcisistii nu incep relatia cu aceste solicitari continue. In prima parte a relatiei, ei pot fi persoana ideala. Tu esti in centrul atentiei si par sa se potriveasca tot ceea ce iti doresti intr-un partener.

Interesele tale devin interesele lor, cel putin in stadiile initiale. Odata ce esti angajat, cerintele incep incet sa se dezvolte.

Combinate cu manipularea si subminarea sentimentului tau de sine, aceste cerinte incep sa se intensifice pentru a satisface nevoile narcisice de aprovizionare. 

Iata 6 semne ale unui narcisist care are nevoie de un aport narcisist in relatia lui toxica:

1. Cere sa faci ceea ce doreste narcisistul fara nicio grija pentru dorintele tale.

2. Asteptati lauda si atentie constanta pentru tot ce este bun, in timp ce nu va asumati responsabilitatea sau vina pentru orice este negativ in interiorul sau in afara relatiei.

3. Acceptarea ta ca ei sunt liderul si decidentul in relatie.

4. Ei nu vor accepta ca ai propriile tale scopuri si isi vor exprima asteptarea ca renunti la tot pentru a-i ajuta sa-si atinga obiectivele.