Paparazzi, hartuire si abuz: dezvaluirile dure din „Framing Britney Spears”

Britney Spears era doar o adolescenta cand a atins faima mondiala cu „Baby One More Time”, o melodie care a devenit in scurt timp cea mai ascultata in peste 20 de tari. 

De atunci, aceasta fata cu aspect inocent a facut istorie ca una dintre putinele cantarete care a dominat topurile Billboard si piata mondiala a muzicii. 

Dar Britney a costat-o ​​tot ce avea si mai mult sa devina „Pritesa Pop”.

Sexismul industriei, hartuirea din partea mass-media si problemele personale au dus la o grava criza de sanatate mintala in 2007.

Acum, pentru a explora si intelege povestea ascensiunii ei si cheile (si vinovatii) caderii ei grele, vine Framing Britney Spears.

Despre ce este Framing Britney Spears?

Framing Britney este cel de-al saselea episod al unui serial documentar creat dintr-o colaborare intre Hulu si echipa de jurnalisti din New York Times, intitulat „The New York Times Presents”.

Premiera sa in Statele Unite a fost vinerea trecuta, 5 februarie, iar de atunci a facut furori pe retelele de socializare.

Documentarul se concentreaza pe lupta legala a lui Britney Spears impotriva tutelei care i se impusese inca din 2008, care prevedea ca tatal ei, Jaime Spears, ar fi cel care i-ar controla finantele, bunurile si aparitiile publice.

Cu toate acestea, abordeaza si toti factorii care au determinat-o pe Britney sa-si piarda controlul asupra propriei vieti.

Din faptul ca industria a sexualizat-o de cand era minora; pana la scandalul relatiei ei cu Justin Timberlake si presa macho care a revictim-o iar si iar.

Astfel, acestea sunt unele dintre cele mai puternice dezvaluiri pe care aceasta productie le face despre viata Printesei Pop.

Inceputurile lui Britney Spears

Documentarul ne duce la originile lui Britney in cadrul unei familii obisnuite Kentwood, care intr-o zi isi da seama ca fiica lor are un dar pentru muzica.

Cariera sa a inceput la varsta de 11 ani, in Clubul Mickey Mouse alaturi de alte viitoare vedete de la Hollywood precum Christina Aguilera si Ryan Gosling. 

Doar sase ani mai tarziu avea sa vina debutul sau muzical: Baby One More Time si de acolo succes dupa altul; si cu ei si titlul incontestabil de „Printesa Pop”.

Prin interviuri cu colegii de turneu si Felicia Culotta, o prietena a familiei Spears si asistenta personala a lui Britney, am aruncat putin mai multa lumina asupra personalitatii cantaretei. 

Despartirea de Justin Timberlake

Scandalul despartirii ei de cantaretul NSync Justin Timberlake a fost prima mare lovitura adusa vietii si imaginii publice a lui Britney Spears.

Totul a luat nastere in urma single-ului Cry Me a River, in al carui videoclip apare o femeie foarte asemanatoare cantaretei inselandu-si iubitul, pe care fanii l-au luat ca pe o aluzie clara la Spears.

De atunci, Britney a devenit tinta ridicolului, a notelor sexiste si a comentariilor neplacute atat din partea publicului, cat si a presei, precum si a lui Justin Timberlake.

Care a indraznit sa faca glume despre viata lui sexuala cu printesa Pop.

Cu toate acestea, nu a fost niciodata chestionat cu privire la responsabilitatea sa in cadrul relatiei sau la violenta pe care a exercitat-o ​​asupra cantaretei in timpul si dupa aceasta.

Hartuirea paparazzilor

De cand era inca minora, presa tabloida si paparazzii au fost insarcinate sa transforme viata lui Britney Spears in divertisment.

Cu totii ne amintim titlurile acelui tragic 2007, in care Britney Spears nu a mai suportat, s-a barbierit complet, a luat o umbrela si a inceput sa atace reporterii care o hartuiau.

Pe copertile ziarelor si revistelor nu aparea decat chipul lui plin de furie si deznadejde. Dar nu au aratat niciodata ca ei au fost cei care au condus-o la asta. 

Incadrarea lui Britney Spears arata fragmente din talk-show-uri in care gazdele au hartuit-o pe cantareata, care era inca adolescenta, cu intrebari si comentarii sexiste despre corpul ei, sanii ei si daca era virgina.

Ca sa nu mai vorbim de fotografi care l-au urmarit oriunde mergea, la cumparaturi, la petreceri, dupa concerte si chiar in intimitatea casei sale.

Hartuirea constanta si lipsa de respect pentru viata si intimitatea ei au condus-o pe Britney la o criza de sanatate mintala, iar aceasta, la randul sau, la procesul din 2008 in care tatal ei i-a devenit tutore.

O situatie care initial fusese indicata ca temporara, dar este inca in vigoare la mai bine de 10 ani de la verdict.

#FreeBritney 

In cele din urma, documentarul abordeaza miscarea de sustinere a lui Britney Spears care a fost dezlantuita pe retelele de socializare sub hashtag-ul #FreeBritney.

Si ca obiectivul sau este tocmai ca Britney sa fie eliberata de aceasta impunere legala si sa isi poata recapata custodia si controlul asupra vietii ei.

De altfel, in august 2020, cantareata a cerut in mod legal incetarea tutelei tatalui ei; cu toate acestea, chestiunea este inca in curs de rezolvare.

Daca s-ar acorda, asta ar insemna ca, pentru prima data in doisprezece ani, vedeta ar putea vota, se poate casatori, conduce sau merge la cumparaturi fara autorizatia expresa a tatalui sau.

Ca sa nu mai vorbim ca parintele tau sa fie tutorele tau inseamna sa cheltuiesti un milion de dolari pe an.

La randul lor, fanii lui Britney nu au incetat sa-si arate sprijinul si sa ceara instantei sa-i redea libertatea. Ei au creat chiar si o petitie pe change.org care pana in prezent depaseste 56 de mii de semnaturi.

Dupa Framing Britney, mai multe celebritati s-au alaturat acestui apel pentru dreptate, printre care Sarah Jessica Parker, Miley Cyrus si Hayley Williams, solistul trupei Paramore.

„Nici un artist de astazi nu ar trebui sa indure tortura pe care mass-media, societatea si misoginii i-au pus-o. Constientizarea sanatatii mintale, cultural, nu ar fi ceea ce este astazi fara pretul teribil pe care l-a platit”,  a scris Hayley.

The Framing Britney Spears doc holy fuck.nici un artist de azi nu ar trebui sa suporte tortura literal pe care mass-media/societatea/misoginii absoluti i-au aplicat-o. conversatia de constientizare a sanatatii mintale, din punct de vedere cultural, nu ar putea fi niciodata acolo unde este fara pretul ingrozitor pe care l-a platit.