Kavanaugh, controversatul judecator acuzat de abuz sexual, ajunge la Curtea Suprema a SUA

Votul istoric al Senatului pentru nominalizarea candidatului lui Trump a fost marcat de un val de proteste si arestari, precum si de criticile presedintelui la adresa protestatarilor.

„O zi grozava pentru Statele Unite”, a anticipat presedintele Donald Trump de dimineata. Si asa a fost, cel putin pentru el si partidul lui. Cu o majoritate redusa de 50 de voturi pentru si 48 impotriva, candidatul lui Trump, Brett Kavanaugh, a fost confirmat ca membru pe viata al Curtii Supreme a SUA. „Votul de inchidere”, nu lipsit de controverse, durase mai mult decat se astepta, dar victoria sa finala marcheaza un nou gol pentru Trump, facand din aceasta nominalizare un triumf personal si totodata una dintre cele mai mari realizari obtinute pana acum de Trump, presedintele.

Din cele 100 de locuri din Senat, republicanii au un total de 51. In ciuda faptului ca senatorul republican din Alaska, Lisa Muskowski, a votat impotriva si a absentei republicanului din Oregon, Steve Daines, de a participa la nunta fiicei sale, votul negativ pe care Murkowski l-a retras in cele din urma a servit sa nu modifice rezultatul partidului sau. Democratii au atacat nominalizarea cu discursuri critice in Camera Superioara, in timp ce diverse proteste au avut loc atat la portile Curtii Supreme, cat si in interiorul galeriei unde s-au desfasurat alegerile, care s-au soldat cu noi arestari.

Controversa l-a insotit pe judecatorul Kavanaugh pana la finalul confirmarii sale la inalta instanta, considerat istoric un element cheie al democratiei datorita independentei sale politice. Nici acuzatiile de abuz sexual la adresa candidatului lui Trump la Curtea Suprema, nici respingerea in consecinta a diferitelor grupuri impotriva acestui tip de abuz care coincide cu prima aniversare a miscarii #MeeToo, nu au servit nici la tacere pe republicani, incurajati de insusi Trump. atu „Acesti tipatori de lift sunt profesionisti platiti care vor doar ca senatorii sa dea o imagine proasta”, a scris presedintele pe Twitter sub hashtag-ul #Troublemakers, referindu-se la activistii care au fost arestati pentru ca s-au ciocnit cu senatorii pentru votul pentru nominalizarea judecatorului Kavanaugh.

Si este ca izbucnirile sale continue par a fi un obicei studiat cu care presedintele SUA isi asuma riscuri, pozitionandu-se pe probleme sensibile, dar care, deocamdata, departe de a-i face rau, l-au intarit. De fapt, unii activisti republicani cred ca Trump insusi a demonstrat pe deplin ca provocarea intelepciunii conventionale poate functiona.

In ultimele doua saptamani, Trump a marcat cateva goluri care ar putea fi cheia victoriei sale in fata realegerii in 2020: a incheiat un acord comercial revizuit cu Coreea de Sud si a inlocuit Acordul de Liber Schimb cu Mexic si Canada, care a facut nu cu mult timp in urma parea inaccesibil. In plus, economia in plina expansiune a devenit unul dintre cele mai puternice active ale sale, somajul scazand la 3,7 la suta. Si, ca o retusa finala, candidatul sau la Curtea Suprema, judecatorul conservator Kavanaugh, primeste sprijinul necesar pentru a face ultimul pas catre alegerea sa.

Cand parea ca justitia a fost lasata in afara nominalizarii, iminent, dupa ce a primit acuzatii de abatere sexuala de catre trei femei si ancheta ulterioara FBI, presedintele si-a venit in aparare cu toate consecintele. Trump a riscat si, din nou, a castigat. Se inscrie un alt triumf, cu care incheie unul dintre cele mai bune sezoane ale mandatului sau. „Este o saptamana minunata. Suntem incantati”, a spus consilierul sau, Kellyanne Conway, intr-un interviu. „Acest lucru arata ca perseverenta, tenacitatea si aderarea sa la promisiunile si principiile campaniei dau roade”.

Desi nu toata lumea gandeste la fel. Judecatorul John Paul Stevens, un fost membru al Curtii Supreme, a declarat intr-un interviu ca Kavanaugh nu era calificat pentru acest post. „De dragul instantei, nu este sanatos sa obtineti un nou judecator care poate face doar un loc de munca cu jumatate de norma”, a spus Stevens, adaugand: „Tot acest efort de doua saptamani a fost o lovitura politica calculata si orchestrata”.

Dupa cum subliniaza expertii, actualul proces de confirmare a conservatorului Kavanaugh s-a confirmat a fi suta la suta partizan, ceea ce a divizat tara. „Este devastator pentru justitie si, prin urmare, pentru democratie”, a declarat Roberto Izurieta, director de proiecte pentru America Latina la Universitatea George Washington, pentru CNN. „Un judecator de la Curtea Suprema nu ar trebui sa fie un sustinator al vreunei cauze in special si mai putin al unui partid politic”, a spus Uzurieta.

Tocmai profilul politic al noului judecator al Curtii Supreme, Brett Kavanaugh, cunoscutul sau obicei de a consuma alcool in trecut si diversele acuzatii de abuz sexual pun in pericol credibilitatea celui mai inalt organ judiciar din Statele Unite.