Proteinele algelor redau partial vederea omului

Viziunea unui om complet orb a fost refacuta partial folosind proteine de detectare a luminii gasite pentru prima data in alge. Barbatul a fost tratat cu un tip de terapie numita optogenetica, care foloseste proteinele pentru a controla celulele din fundul ochiului.

A stiut mai intai ca functioneaza cand si-a dat seama ca putea vedea dungile pictate ale unei treceri de pietoni.

Acum poate apuca si numara obiecte pe o masa, relateaza Nature Medicine. Barbatul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, locuieste in Bretania, Franta, si a fost tratat la Paris.

El a fost diagnosticat cu retinita pigmentara – ceea ce duce la moartea celulelor senzitive la lumina de pe suprafata retinei – acum 40 de ani.

Afecteaza peste doua milioane de oameni din intreaga lume si, desi orbirea completa este rara, barbatul nu a avut nicio viziune in ultimele doua decenii.

El a fost tratat cu optogenetica – un domeniu nou pentru medicina, dar care a fost mult timp un element esential al neurostiintelor fundamentale. Foloseste lumina pentru a controla cu precizie activitatea celulelor creierului si a fost folosita de oamenii de stiinta pentru a restabili capacitatea unuia dintre ochii sai de a detecta lumina.

Tehnica se bazeaza pe proteine, produse in alge, numite canalrodopsine, care isi schimba comportamentul ca raspuns la lumina. Microbii le folosesc pentru a se deplasa spre lumina.

Primul pas in tratament a fost terapia genica. Instructiunile genetice pentru fabricarea rodopsinelor au fost preluate din alge si date celulelor din straturile profunde ale retinei care au supravietuit in partea din spate a ochiului. Acum, cand erau loviti de lumina, trimiteau un semnal electric catre creier.

Cu toate acestea, ei ar raspunde doar la lumina chihlimbara, asa ca pacientul purta o pereche de ochelari cu o camera video in fata si un proiector in spate, pentru a surprinde ceea ce se intampla in lumea reala si a proiecta o versiune in lungimea de unda dreapta pe partea din spate a ochiului.

Au fost necesare luni de zile pentru ca nivelurile suficient de ridicate ale rodopsinelor sa se acumuleze in ochi si creierul sa invete in esenta un nou limbaj pentru a putea vedea din nou.

,,Eram cu totii emotionati”

Primul semn ca functiona a fost cand pacientul a iesit la plimbare si brusc, au aparut dungile unei treceri de pietoni.

Dr. Jose-Alain Sahel, de la Institutul de Viziune, din Paris, a spus: ,,Acest pacient a fost initial un pic frustrat, deoarece a durat mult timp intre injectie si momentul in care a inceput sa vada ceva.

„Dar cand a inceput sa raporteze spontan, a putut vedea dungile albe pentru a veni peste strada, va puteti imagina ca era foarte entuziasmat. Am fost cu totii entuziasmati”.

Omul nu are vederea perfecta, dar diferenta dintre lipsa vederii si chiar viziunea limitata poate schimba viata.

Prof. Botond Roska, de la Universitatea din Basel, a declarat: ,,Constatarile ofera dovezi de concept ca utilizarea terapiei optogenetice pentru a restabili partial vederea este posibila.”

Exista mai multe alte abordari folosite pentru a incerca sa restabileasca vederea.

Una include repararea defectelor genetice care cauzeaza boli, dar retinita pigmentara poate fi redusa la mutatii in peste 71 de gene diferite, ceea ce face ca aceasta sa devina o provocare.

O alta presupune conectarea unei camere la electrozii implantati in partea din spate a ochiului. Optogenetica in sine este, de asemenea, cercetata in conditii precum boala Parkinson si pentru a vedea daca poate imbunatati recuperarea dupa un accident vascular cerebral.

James Bainbridge, profesor de studii de retina la UCL din Marea Britanie, a declarat ca studiul a fost de inalta calitate, dar pe un singur pacient.

,,Aceasta noua tehnologie interesanta ar putea ajuta oamenii a caror vedere este foarte grav afectata”, a spus el.