In loc sa renunti la fructele foarte coapte, poti profita de ele pentru a pregati diferite retete si astfel sa profiti la maximum de nutrientii lor. Aflati cum sa profitati de ele aici.
Multi dintre noi, vazand un fruct foarte copt, credem ca a trecut deja. Acest lucru se poate intampla cu unele dintre ele, dar sunt altele care, cu cat sunt mai coapte si mai moi, cu atat mai delicioasa le va fi aroma in preparate.
Toti expertii in nutritie recomanda consumul a cel putin 3 pana la 4 portii de fructe pe zi. Acest lucru se datoreaza cantitatii mari de nutrienti, proteine si vitamine pe care ni le ofera fructele.
In plus, consumandu-le, oferim organismului nostru energia si nutrientii necesari pentru ca acesta sa functioneze corect. Si cel mai bun lucru este ca poti face mii de retete in orice stare in care se afla.
3 retete cu fructe foarte coapte
Ceva foarte important la retetele cu fructe coapte este faptul ca continutul sau de zahar este mai mare. Cand fructele ating un grad ridicat de coacere, exista atat diferente organoleptice, cat si diferente nutritionale. Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte este ca cantitatea de zahar din fructe creste.
Acest lucru se datoreaza faptului ca carbohidratii complecsi se descompun in carbohidrati mai simpli pe masura ce fructul se coace. Prin urmare, trebuie avut in vedere ca aportul acestuia trebuie sa fie moderat, mai ales daca esti o persoana sedentara sau cu un nivel redus de activitate fizica.
Totusi, retetele cu fructe coapte pot fi consumate in cadrul unei alimentatii echilibrate, atata timp cat aportul este punctual si moderat. Cu toate acestea, datorita continutului sau ridicat de zahar, este mai bine sa-l excludeti din dietele persoanelor cu probleme metabolice precum diabetul si obezitatea.
Avand acest lucru clar, va invitam sa descoperiti cateva optiuni pentru a profita de acel fruct care s-a copt. Astfel, poti evita risipa de alimente. Ia-ti notite!
1. Vin din struguri
Una dintre cele mai bune preparate in care poti folosi strugurii este vinul. Aceasta bautura rafinata poate fi pregatita acum de tine acasa si cu ingrediente de baza. In functie de timpul de fermentatie, va asiguram ca aroma va fi de neegalat.
Ingrediente
- 3 cani de struguri (360 g)
- 2 cani de apa (500 ml)
- 1 cana de zahar (200 g)
- 1 lingura de drojdie (15 g)
Pregatirea
- Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca prepararea oricarui vin necesita timp. Deci, trebuie sa luati strugurii copti si sa-i zdrobiti intr-un mojar.
- Apoi, aduceti apa la fiert intr-o oala mare. Cand ajunge la punctul de fierbere, turnati strugurii in oala si lasati-i la macerat aproximativ 48 de ore.
- Odata trecut timpul, strecoara strugurii cu ajutorul unui filtru de tifon sau de bumbac.
- In continuare adauga zaharul si amesteca foarte bine pana se dizolva.
- Apoi adaugati lingura de drojdie si amestecati din nou.
- Ar trebui sa-l turnati intr-un borcan cu un capac etans si sa-l pastrati intr-un loc cald timp de 2 saptamani.
- In cele din urma, cand timpul corespunzator a trecut, turnati vinul intr-o sticla si beti-l oricand doriti. Acesta va fi unul dintre cele mai bune preparate cu fructe foarte coapte.
2. Sos de mere
Aceasta reteta este ideala pentru cei mici din casa. In plus, este foarte usor de preparat, si nu numai ca poti sa o faci cu mere coapte, ci poti incorpora si alte fructe precum banane sau mango pentru a o face.
Ingrediente
- 4 mere rosii
- 2 cani de apa (500 ml)
- 2 linguri de zahar (30 g)
- 1 lingura esenta de vanilie (15 ml)
Pregatirea
- Pentru inceput, trebuie sa curatati si sa taiati merele in patrate mici. Aveti grija cand faceti acest lucru, deoarece merele vor fi coapte si se vor destrama usor.
- Apoi puneti o oala cu apa la fiert la foc mediu si adaugati zaharul.
- Se adauga apoi bucatile de mere si jumatatea de lingura de esenta de vanilie. Se amesteca bine si se lasa totul la fiert timp de cel putin 10 pana la 15 minute.
- La final, trebuie sa amesteci fara oprire pana cand obtii consistenta cremoasa sau de compot pe care o cauti. Serviti si bucurati-va de o reteta delicioasa cu fructe foarte coapte.
3. Milkshake de banane
Banana este un fruct extrem de popular datorita continutului ridicat de potasiu. Va recomandam sa pregatiti aceasta reteta pentru micul dejun. Amintiti-va ca nu veti avea nevoie de mult zahar, deoarece bananele coapte se caracterizeaza prin dulceata lor.
Ingrediente
- 2 banane coapte
- ½ cana de ovaz rulat (50 g)
- 1 cana de lapte integral sau degresat (250 ml)
- 4 sau 5 cuburi de gheata
- 2 linguri de zahar (30 g) (optional)
Pregatirea
- Pentru inceput, curatati si taiati bananele in bucati medii.
- Apoi, puneti bucatile in blender si adaugati laptele si fulgii de ovaz. Mixati pana obtineti un amestec cremos.
- Apoi adaugati zaharul (daca doriti) si la final cuburile de gheata pentru a-i da putina atingere de granita.
- La final, serviti si bucurati-va de un smoothie bogat de banane coapte.
4. Dulceata de banane
Dupa cum evidentiaza o postare in Chimia alimentelor , banana este un aliment foarte hranitor. Are vitaminele A, B si C, este bogat in fibre si minerale esentiale precum potasiu, magneziu si fier. Cel mai bun dintre toate, contine carbohidrati simpli si complecsi, ceea ce este ideal pentru o dieta echilibrata.
Ingrediente
- 3 banane coapte
- Sucul de la 1 grapefruit
- 1 cana de apa (250 ml)
- 2 plicuri agar-agar (5 g)
- 1 ¼ cana de zahar (250 g)
- 3 linguri de rom (45 ml)
Pregatirea
- Mai intai, decojiti si zdrobiti bananele cu ajutorul unei furculite.
- Apoi, stoarceti sucul din grapefruit si turnati-l intr-o oala cu apa. Pune-l pe aragaz la foc mediu.
- Se adauga apoi zaharul si agar agar si se amesteca foarte bine.
- Pentru a termina, adaugati banana si amestecati pana obtineti consistenta gemului. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se pastreaza in borcane ermetice.
Indraznesti sa incerci aceste retete cu fructe coapte? Dupa cum puteti vedea, nu trebuie sa aruncati fructele vechi la gunoi. Desi nu trebuie ignorat ca contin mai mult zahar, pot fi savurate cu moderatie in alte retete.