7 fapte despre titanul lunii lui Saturn, cel mai apropiat lucru pe care il avem de un al doilea pamant

Titanul lunii lui Saturn a facut obiectul a nenumarate lucrari de science fiction, inclusiv clasicul lui Kurt Vonnegut The Sirens of Titan si The Game-Players of Titan al lui Philip K. Dick . Referintele la acesta apar in filme, emisiuni TV si albume rock. Titan ar putea fi doar cea mai faimoasa luna din sistemul solar. Dar de ce este Titan atat de misto? Raspunsul scurt: pentru ca seamana mai mult cu Pamantul decat v-ati putea astepta.

Titan a fascinat privitorii de stele de cand a fost descoperit pentru prima data de astronomul olandez Christiaan Huygens in 1655. Huygens a numit luna Saturni Luna, dar ulterior a fost redenumit de John Herschel pentru titanii mitologiei grecesti.

Este ca un pamant primordial

Titanul este adesea descris ca un Pamant primordial , in care procese precum lichide care curg si compusi organici indica potentialul de viata. Cu toate acestea, la fel ca primele zile ale Pamantului, Titan nu este in prezent ospitalier pentru oameni .

Temperaturile inghetate ale lunii, expunerea scazuta la suprafata ultravioleta si lipsa apei lichide si a aerului respirabil inseamna ca organismele complexe nu ar putea supravietui acolo mult timp fara ajutorul tehnologiei .

Are o atmosfera densa

Titan este singura luna din sistemul solar cu o atmosfera robusta . Cuprins in principal din azot (aproximativ 95%, comparativ cu 78% din Pamant ) si metan (aproximativ 5%, comparativ cu mai putin de 0,01% pe Pamant) cu urme de alti compusi amestecati, Titan are o atmosfera chiar mai densa decat Pamantul. Atmosfera lunii se extinde, de asemenea, de 10 ori mai sus in spatiu decat cea a Pamantului, la 370 mile, datorita gravitatiei mai mici a lunii,

Se crede ca aura tulbure, portocalie, a lui Titan este cauzata de lumina ultravioleta de la soare care divizeaza molecule de azot si metan sus in atmosfera. O teorie concurenta sugereaza ca, mai degraba decat o reactie fotochimica, campul magnetic puternic al lui Saturn poate provoca diviziunile. Indiferent de catalizatorul sau, fenomenele de divizare creeaza molecule organice, cum ar fi carbonul, hidrogenul si oxigenul, care sunt unele dintre elementele fundamentale necesare vietii.

Nu are camp magnetic

O diferenta distincta intre Titan si Pamant este ca Titan nu are un camp magnetic semnificativ, daca este deloc. In schimb, luna exista la marginea magnetosferei masive a lui Saturn , unde este uneori protejata si uneori expusa la vanturile solare ale soarelui.

Este cu adevarat, cu adevarat rece

La -290 grade Fahrenheit (-179 grade Celsius), Titan este insuportabil de rece. Luna are o usoara caldura dintr-un efect de sera creat de metanul atmosferic. Cu toate acestea, acest efect este negat deoarece compusii din atmosfera superioara reflecta lumina inapoi in spatiu, contribuind la un efect anti-sera mai putin puternic, dar totusi consecintial . Lipsa penetrarii ultraviolete inseamna, de asemenea, ca atmosfera superioara a lui Titan este mult mai calda decat suprafata lunii, care primeste doar 0,1% mai multa lumina decat oamenii pe Pamant.

In ciuda frigului mereu prezent, Titan experimenteaza anotimpuri. De asemenea, are un ciclu hidrologic similar cu Pamantul, unde metanul, in loc de apa, se evapora in atmosfera si se revarsa ca ploaie. Vanturile sunt, de asemenea, raspandite pe Titan si au fost masurate la viteze de 270 mile pe ora .

Are lacuri si mari

Pe langa Pamant, Titan este singurul corp cunoscut din sistemul solar cu corpuri stabile de lichid pe suprafata sa. Peisajul lui Titan este plin de diverse lacuri si mari , compuse in principal din metan si etan.

Acesti compusi pot exista acolo sub forma lichida din cauza frigului extrem .

Suprafata sa este constant remodelata de vulcani de gheata

Suprafata lui Titan este compusa din 50% material stancos si 50% apa-gheata. Desi inaltimea medie a suprafetei variaza rareori mai mult de 150 de metri, au fost detectati unii munti mai inalti . Dune Granular de acoperire a hidrocarburilor congelate diferite zone ale lunii, in timp ce-metan scuipa cryovolcanoes  si ramana corpuri fluctuante de lichid  se crede a remodela constant suprafata.

Apa lichida si amoniacul, de asemenea, se crede ca sunt emise din activitati subterane, formeaza ,,curgeri de lava” de-a lungul suprafetei, solidificandu-se in diferite caracteristici inghetate si contribuind la evolutia peisajului lunii.

Nu are multe cratere

Cu o suprafata in continua schimbare, este greu de stiut cat de des a fost afectat Titanul de asteroizi sau meteori . Deoarece luna are dimensiunea unei planete mici, este probabil sa fi fost lovita de resturi spatiale, desi doar cateva site-uri de impact au fost identificate definitiv.

Dar pe masura ce orbiteaza in jurul celei de-a doua planete a sistemului solar, Titan poate fi salvat de multe impacturi; Imensitatea gravitatiei lui Saturn atrage probabil cea mai mare parte a obiectelor care trec.