Extensiile de par, de orice fel, prezinta riscuri pentru sanatatea parului. In special, cele pentru utilizare permanenta sau semipermanenta pot provoca daune semnificative parului.
Extensiile de par sunt o tehnica de infrumusetare care consta in adaugarea de sectiuni de par natural sau sintetic, pentru a lungi sau a face parul mai voluminos. Desi este una dintre cele mai utilizate resurse estetice din lume, ea implica mai multe riscuri.
Modelele de talia lui Naomi Campbell au spus ca extensiile de par le-au adus diverse probleme ale parului. Chiar si asa, aceste accesorii continua sa fie folosite fara a lua masuri de precautie suplimentare. Dar de ce pot cauza probleme? Ce ar trebui sa se stie despre asta? In continuare, o detaliem.
Tipuri de extensii de par
Exista diferite tipuri de extensii de par. Ele difera prin felul in care adera la par sau scalp. In mod similar, tehnicile utilizate pentru fixarea lor determina variatii ale gradului lor de risc. Va spunem noi.
Extensii cu adezivi
In acest caz, se foloseste un lipici special pentru a lipi extensiile de scalp. Acestea trebuie asezate si indepartate de catre un coafor, iar adezivii folositi trebuie sa fie hipoalergenici. Cu toate acestea, nu sunt intotdeauna.
Extensii impletite
Este o tehnica utilizata pe scara larga si, de asemenea, una dintre cele mai daunatoare parului. Consta in realizarea de coroane orizontale cu impletituri foarte fine. Acestea sunt ascunse in mijlocul parului, iar extensiile sunt cusute in acele impletituri. Aspectul pozitiv este ca nu se folosesc substante chimice sau caldura; negativ, produc tractiune si greutate puternice.
Cu inele sau capse
Acestea sunt extensii semi-permanente, care se fixeaza pe par o perioada cuprinsa intre doua si sase luni. In aceasta tehnica, suvitele de par sunt luate si atasate de o extensie, folosind un inel sau capsa. Procedura trebuie efectuata de un coafor expert. Ele produc o tractiune puternica asupra parului.
Silicon si cheratina
Este o tehnica asemanatoare cu cea a adezivilor; Consta in topirea siliconului sau a keratinei pe scalp pentru a fixa extensiile acolo. Necesita intretinere la fiecare trei sau patru luni. Pentru fixare trebuie folosita caldura, aer comprimat sau ultrasunete. Cu toate acestea, ele provoaca si tractiune pe par.
Fixare cu cleme
Sunt cea mai putin daunatoare modalitate. Suvitele de par adaugate au una sau mai multe agrafe care pot fi atasate de par. Acestea sunt apoi indepartate asa cum ati proceda cu o bareta sau o clema de par. Ele sunt de obicei folosite pentru anumite ocazii si doar pentru cateva ore.
Exista mai multe tipuri de extensii de par. Cu toate acestea, in general, toate provoaca daune intr-o masura mai mare sau mai mica.
Ce riscuri exista?
Niciunul dintre tipurile de extensii de par nu este inofensiv, dar, in orice caz, cele mai daunatoare tehnici sunt cele care implica o perioada mai lunga de timp. In spatiul urmator detaliem riscurile la care te expui atunci cand folosesti aceste accesorii.
Pierderea parului
Este unul dintre riscurile care este prezent in aproape toate tipurile de extensii. Deoarece acestea sunt fixate pe par, ele impiedica sa cada in mod natural. Acest lucru poate duce la o cadere brusca si voluminoasa a suvitelor de par atunci cand sunt indepartate.
Iritatie mecanica cronica
Extensiile exercita tractiune sau tensiune asupra foliculilor de par. Pe termen lung, acest lucru le poate atrofia si, in consecinta, face parul mai fin. In cazurile cele mai severe, pe diverse parti ale capului apar placi alopecice sau „pete chelie”. Daca extensiile nu mai sunt folosite, procesul este reversibil; altfel nu.
Deteriorare
Extensiile pot deteriora cuticulele parului. In primul rand, acest lucru determina o scadere a stralucirii si a vitalitatii parului. Apoi, poate provoca incretire sau fragilitate, cu ruperea consecventa a acesteia.
Leziuni ale scalpului
Exista cazuri in care extensiile de par provoaca leziuni ale scalpului. In special, ele pot duce la foliculita, care este inflamatia foliculilor de par. Daca se intampla acest lucru, apar papule rosii, uneori pline de puroi, provocand mancarime si durere.
Reactie alergica
Desi nu este foarte comun, exista persoane care au o reactie alergica la cleiurile folosite sau la extensiile in sine. Daca da, este necesar sa le indepartati imediat si sa consultati un medic.
In timp, utilizarea extensiilor poate provoca uscaciune, cadere excesiva, printre alte probleme de sanatate a parului.
Este recomandata utilizarea extensiilor?
Frumusetea nu trebuie sa intre in conflict cu sanatatea. De aceea, in termeni generali, utilizarea extensiilor nu este recomandata, deoarece toate implica un anumit risc. Daca acest lucru este foarte important pentru o persoana, este indicat sa le folositi cu moderatie si doar ocazional.
Uneori, acestea sunt plasate si pentru a ascunde unele tipuri de alopecie. Cu toate acestea, acestea sunt cazuri care necesita si prudenta, deoarece unele tehnici agraveaza starea si pot provoca inflamatii si iritatii ale scalpului.
Cel mai indicat este ca acestea sa nu dubleze lungimea parului natural pentru a nu exercita tractiune excesiva. La fel, corect este sa mergi la un bun profesionist in coafor pentru a te sfatui care este cel mai potrivit tip de extensie, in functie de tipul de par si de calitatea sanatatii parului.
Recomandari pentru utilizarea extensiilor
Daca optati pentru utilizarea extensiilor, idealul este sa alegeti parul natural si nu sintetic, deoarece acestea sunt mai usor de spalat si intretinut. La randul sau, trebuie implementata o buna rutina de ingrijire pentru a minimiza posibilele efecte adverse.
Nu este convenabil sa vopsiti parul pentru a omogeniza culoarea, deoarece acest lucru ar putea provoca uscaciune mai mare. De asemenea, ar trebui sa folositi uscatorul cu moderatie si sa va pieptanati usor parul.