7 Fapte ciudate despre regele Tut

Mai mult decat aproape orice alt conducator antic, faptele despre regele Tut, baiatul care a condus un imperiu si a fost ingropat intr-un mormant umplut cu aur si artefacte, au fost greu de dedus. Cui i s-a dat acestui tanar responsabilitatea de a continua o linie descendenta de la zei? Cum a trait? Si cum a murit?

De cand a fost gasit mormantul lui Tut in 1922 , aceste intrebari au primit incet raspuns. Datorita tehnologiei avansate in analiza ADN-ului, am gasit cateva fapte surprinzatoare despre mostenirea sa si statura sa fizica. Se pare ca el nu a fost baiatul senzual, descurcat, descris in iconografia gasita in mormantul sau si apoi in cultura pop. In schimb, el a fost produsul incestului, nascut cu deformari, cu sfori trase de generali puternici si o moarte nu din cauza crimelor, ci din ranile cauzate de afectiunile sale.

Fapte de baza

Tutankhamon s-a nascut in jurul anului 1341 i.Hr., fiul puternicului faraon Ankhenaton. Dupa ce faraonul a murit in 1334 i.Hr., doi regi minori au domnit pana cand Tut a preluat tronul in 1332. El a domnit in jur de opt sau noua ani, realizarea sa principala fiind restabilirea Egiptului la inchinarea sa politeista a zeului Amun. Apoi a murit in 1323 i.Hr., la 19 ani, si a fost ingropat intr-un mormant rapid construit, dar ornamentat, care a fost uitat pana la descoperirea sa in 1922 de catre cercetatorul britanic Howard Carter.

Tut a avut o varietate de nume

Inainte de a urca pe tronul Egiptului antic, Tutankhamun era cunoscut sub numele de Tutankhaten, sau ,,Imaginea vie a lui Aten”. Aten era intruchiparea vie a imaginii discului soarelui, venerat de tatal sau Akhenaton; in timp ce Amon (cunoscut si sub numele de Amun-Ra) era zeitatea principala a mitologiei egiptene. Schimbarea numelui implica o promovare destul de semnificativa pentru Tut.

El era cunoscut si printr-o varietate de alte nume , reflectand rolurile divine impotrivite faraonilor. Acestea includ Kanakht Tutmesut, Neferhepusegerehtawy Werahamun Nebrdjer, Wetjeskhausehetepnetjeru Heqamaatsehetepnetjeru Wetjeskhauitefre Wetjeskhautjestawyim si Nebkheperure. Dar aproape sigur nu a fost numit niciodata ,,Tut”.

Tatal si mama Lui erau inruditi

La fel ca familiile conducatoare europene din secolul al XIX-lea, incestul era extrem de comun in randul regalitatii Egiptului. Ei credeau in pastrarea puritatii liniilor genealogice nobile si, in general, se crede ca tatal si mama lui Tut erau frati.

Cercetatorii de la Institutul pentru mumii si oamenii de gheata din Italia au testat ADN-ul mitocondrial al lui Tut, care este mostenit doar de la mama si au stabilit ca mama lui era sora fostului faraon Akhenaton, cunoscut a fi tatal lui Tutankhamon. Da, mama lui era sora tatalui sau.

Identitatea mamei sale este necunoscuta

In ciuda acestor descoperiri, oamenii de stiinta nu stiu clar cine este de fapt mama lui Tut. Exista o posibilitate reala ca ea sa fie celebrul Nefertiti , de asemenea sotie a lui Akhenaton, si nu exista nicio modalitate de a sti cu siguranta. In limbajul tehnic al studiilor egiptene, este cunoscuta pur si simplu ca ,,Doamna mai tanara”.

A avut numeroase modificari

Din cauza incestului care a protejat linia genealogica a familiei regale egiptene, Tut a avut o serie de desfigurari fizice proeminente . Departe de a fi baiatul viril prezentat in masca sa aurie de moarte, Tut avea probabil o suprasolicitare severa, coloana vertebrala curbata, un picior desfigurat masiv, solduri extrem de subtiri, o fata inclinata si epilepsie. Este posibil sa fi avut si sani pronuntati. Probabil ca Tut a trait intr-o durere extrema cea mai mare parte a vietii sale scurte.

El nu putea merge fara ajutor

Din cauza piciorului sever al lui Tut, avea nevoie de ajutor pentru mers. Peste 100 de bastoane si bastoane au fost descoperite in mormantul lui Tutankhamun, impreuna cu scaune folosite pentru a trage un arc si o sageata. Abia ,,autopsia virtuala” a stiut de ce Tut ar fi fost ingropat cu toate aceste instrumente.

Nu a fost singurul conducator al copilului din istorie

In timp ce Tut a devenit faimos ca ,,baiat rege” in frenezia culturii pop care a urmat descoperirii sale, el este departe de a fi singurul din istorie . Un fahroh egiptean ulterior, Ptolemeu al XIII-lea, a preluat tronul la aproximativ 11 sau 12 ani si a plecat la razboi cu Roma lui Iulius Caesar pentru cultul personalitatii care inconjura sora sa Cleopatra. Copiii monarhi au condus, de asemenea, China, Anglia si Ierusalimul.