Summit-ul Biden-Putin: O conversatie incomoda apare la Geneva

Joe Biden a declarat luna trecuta ca se va intalni fata in fata cu presedintele rus Vladimir Putin la un moment dat in curand. Acum avem o intalnire – si o locatie.

Primul summit SUA-Rusia al presedintiei Biden va avea loc la Geneva, Elvetia, pe 16 iunie. Acest lucru vine la sfarsitul calatoriei deja programate a lui Biden in Regatul Unit pentru summitul G7 si la Bruxelles pentru o intalnire a liderilor NATO, oferindu-i presedintelui suficient timp sa auda de la aliatii SUA inainte de a se aseza cu Putin.

Secretarul de presa de la Casa Alba, Jen Psaki, intr-o declaratie care anunta intalnirea, a declarat ca summitul va acoperi o „gama completa de probleme urgente”, deoarece SUA incearca sa „restabileasca predictibilitatea si stabilitatea” relatiilor sale rusesti. Acest lucru reflecta comentariile facute de secretarul de stat Antony Blinken in timpul unei intalniri cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, in Islanda saptamana trecuta, intrucat a spus ca obiectivul lui Biden era o ,,relatie previzibila si stabila cu Rusia”.

Cand Biden si Putin se vor intalni, vor avea multe de vorbit. O lista scurta de subiecte include controlul armelor, schimbarile climatice, implicarea militara rusa in Ucraina, activitatile de piratare cibernetica ale Rusiei, inclusiv atacul SolarWinds din 2020 asupra guvernului SUA si a retelelor de calculatoare private si incercarea de otravire si inchisoare a disidentului rus Alexei Navalny.

Aceste conversatii par destinate sa fie pline, intrucat Biden si Putin au schimbat bocanci verbali pe fondul cresterii tensiunilor in ultimele luni.

Intr-un interviu din martie, Biden a fost de acord cu descrierea lui Putin ca ,,ucigas”, determinand Rusia sa-si revoce temporar ambasadorul in SUA, iar Putin, la randul sau, sa spuna ca este nevoie sa cunoasca unul, inainte de a-i dori lui Biden ,,bine” sanatate”.

,,Este nevoie de unul ca sa stii unul” – Putin pe Biden

Exista putine asteptari cu privire la rezultate tangibile din aceasta intalnire, in afara de speranta ca va duce la imbunatatirea relatiilor si a intelegerii dintre cei doi lideri.

Sanctiuni impuse si renuntate

Contributia la tensiunile actuale SUA-Rusia sunt noile sanctiuni pe care administratia Biden le-a impus luna trecuta ca pedeapsa pentru hacking-ul Solar Winds, care a inclus noi limite pentru tranzactiile dintre institutiile financiare americane si guvernul rus, precum si sanctiuni asupra intreprinderilor ruse si expulzarea unii diplomati rusi din SUA.

Daca aceste sanctiuni ar fi un ,,bat” diplomatic, anuntul saptamanii trecute ca administratia Biden va renunta la sanctiunile mandatate de Congres asupra gazoductului Nord Stream 2 aproape finalizat intre Rusia si Germania ar putea ajuta la ameliorarea tensiunilor SUA-Rusia in perioada premergatoare celei din iunie varf. (De asemenea, evita iritarea Germaniei, care ar putea fi o preocupare la fel de importanta pentru administratia Biden, care intentioneaza sa repare relatiile SUA-UE.)

Factorul Trump

Daca previzibilitatea si stabilitatea fac parte din obiectivul lui Biden, aceasta va marca un contrast puternic fata de cei patru ani ai presedintiei Trump, care a inceput cu acuzatii – confirmate de comunitatea de informatii americane – ca Rusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale din 2016 si ca a stat in spatele ciberneticii -atacuri asupra Partidului Democrat si a candidatului sau la presedintie, Hillary Clinton.

Aceste atacuri au aruncat o umbra asupra multor presedintii Trump, ducand la ancheta avocatului special al lui Robert Mueller si la dezvaluirile de contact intre membrii campaniei Trump si cetatenii rusi (desi ancheta nu a gasit dovezi ale coordonarii dintre cele doua tabere).

Opt lucruri in raportul Mueller

Cand Trump si Putin au avut primul si singurul summit individual la Helsinki, Finlanda, in iulie 2018, Trump a declarat controversat ca el a crezut in insistenta lui Putin ca Rusia nu este implicata in pirateria alegerilor, in ciuda concluziilor informatiilor americane contrare.

In timpul campaniei sale prezidentiale si pe tot parcursul mandatului sau, Trump si-a exprimat admiratia si o ureche simpatica fata de Putin, desi administratia sa a urmat – dupa o anumita intarziere – sanctiunile impuse de Congres asupra Rusiei.

Linia fina a lui Biden

Retorica administratiei Biden fata de Rusia a fost semnificativ diferita, chiar daca actiunile sale nu s-au potrivit intotdeauna cu cuvintele mai puternice. Acest lucru a dus la unele critici ale politicilor Rusiei de la Casa Alba, atat din partea prietenilor politici, cat si a adversarilor.

In urma anuntului de renuntare Nord Stream 2, presedintele Comitetului pentru relatii externe al Senatului, Bob Menendez, un democrat, a declarat ca nu vede cum aceasta miscare a ajutat la ,,contracararea agresiunii rusesti in Europa”.

Si la scurt timp dupa ce informatiile la summit-ul de la Casa Alba au fost facute publice, senatorul republican Ben Sasse a lovit politica Rusiei lui Biden pe o serie de fronturi, inclusiv miscarea recenta a presedintelui belarus Alexander Lukashenko de a intercepta un avion de pasageri pentru a captura un jurnalist disident.