Care sunt promisiunile de campanie ale lui Trump?

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, aspira la realegerea prezidentiala la alegerile din 3 noiembrie, unde il va infrunta pe democratul Joe Biden.

Promisiunile de campanie sunt intotdeauna un element fundamental in orice concurs electoral si de data aceasta nu face exceptie, deoarece atat Trump, cat si Biden si-au facut propunerile pentru a convinge alegatorii.

In ciuda faptului ca nu ofera mai multe informatii despre propunerile sale, presedintele SUA incearca sa convinga alegatorii continuand cu multe dintre politicile sale dezvoltate in timpul mandatului sau, care se concentreaza pe imigratie, economie si cum sa ridice o tara grav afectata de pandemia de coronavirus.

Migratia

Cei aproape patru ani ai lui Donald Trump la Casa Alba au fost marcati de politicile sale migratorii de fier, unde ies in evidenta vetourile migratorii ale persoanelor de origine musulmana si construirea unui zid la granita cu Mexic, care a fost unul dintre cele ale sale. steaguri de cand este la presedintie.

In ciuda caracterului riguros al administratiei Trump pe frontul imigratiei, aceasta nu intentioneaza sa „inchida tara” migrantilor, intrucat propune un „sistem de merit” in care persoanele care doresc sa migreze in Statele Unite sa poata demonstra ca „vor face un bine” tarii.

O alta propunere a lui Trump este cresterea pretului vizelor si, in sfarsit, este cea mai controversata dintre toate; pune capat cetateniei prin nastere.

Prin aceasta masura, presedintele intentioneaza sa modifice constitutia pentru ca persoanele care, desi s-au nascut in Statele Unite, sa obtina cetatenia prin alte mecanisme.

De altfel, Trump a subliniat ca multe femei insarcinate calatoresc in Statele Unite pentru a da nastere, astfel incat copiii lor sa poata obtine cetatenia americana, numindu-le „copii ancora”.

Economie

Economia a fost un alt steag al lui de la sosirea sa la Casa Alba in 2017, pentru ca inca inainte de pandemia de coronavirus Trump se lauda ca are „cea mai puternica economie din lume”, intr-un context marcat vizibil de razboiul sau comercial cu China.

Cu toate acestea, acest 2020 cu urgenta covid-19 a schimbat drastic peisajul, deoarece milioane de locuri de munca au fost pierdute din cauza inchiderii multor companii.

Avand o economie vizibil afectata de pandemie, Trump si-a concentrat propunerile pe stimulente fiscale pentru marile companii si oferind un pachet de ajutor de 2 trilioane de dolari pentru a relansa economia.

Politica externa

Daca exista ceva care joaca un rol important in politica SUA, este politica externa adoptata de la Washington si in timpul mandatului lui Trump a fost marcata de punerea „Statele Unite pe primul loc” atunci cand vine vorba de stabilirea relatiilor diplomatice.

Presedintele, desi a pus sub semnul intrebarii contributiile tarii sale la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a asigurat ca acestea vor continua sa faca parte din alianta militara.

Un alt punct pe care l-a subliniat este intentia sa de a retrage trupele americane din Afganistan si de a cauta discutii de pace intre guvernul acestei tari si grupurile talibane.

Cele mai critice puncte in politica externa sunt retragerea din acordul nuclear cu Iranul, considerat contrar intereselor acestuia si apropierea sa istorica de liderul nord-coreean Kim Jong Un, in cautarea unei denuclearizari a acestei tari.

Ceva care a caracterizat si administratia Trump a fost si sprijinul pentru unul dintre aliatii sai strategici, Israelul , promovand acorduri intre aceasta tara si natiuni arabe precum Emiratele Arabe Unite si Bahrain.

Pentru America Latina

Pe parcursul a patru ani de guvernare, pozitia lui Donald Trump fata de America Latina a fost marcata de presiuni cu sanctiuni economice asupra guvernelor din Mexic si America Centrala daca nu reusesc sa impiedice inaintarea migrantilor catre teritoriul SUA.

Un alt punct forte al administratiei sale a fost presiunea constanta asupra guvernului lui Nicolas Maduro din Venezuela, tara in care a impus multiple sanctiuni oficialilor chavisti si sectorului petrolier, motorul economic al acelei natiuni.

Trump a ajuns sa-l clasifice pe Maduro drept „tiran” si a cautat in repetate randuri sa-si conceapa plecarea de la putere cu unele abordari, insa criza din Venezuela pare sa fie departe de a fi incheiata.

Sanatate

In ceea ce priveste sanatatea, Donald Trump isi propune sa transforme sistemul de sanatate, unde isi continua intentiile de a abroga „Obamacare”, care are milioane de americani asigurati.

In fata pandemiei de coronavirus, un alt punct care a fost atins este cursa pentru gasirea unui vaccin eficient impotriva covid-19, investind sume mari de bani, chiar a promis ca va fi gata pana la sfarsitul anului 2020.

Schimbarea climei

Donald Trump este un sceptic cu privire la schimbarile climatice, care a negat ca acestea se datoreaza extractiei de combustibili fosili si a pus sub semnul intrebarii avertismentele stiintifice despre pericolele acesteia.

Este un ferm aparator al utilizarii combustibililor fosili inaintea energiilor regenerabile, fapt pentru care s-a opus mult diferitelor protectii ale mediului, lasand deoparte limitele emisiilor de dioxid de carbon din centrale electrice si vehicule.

Fara indoiala, unul dintre steagurile sale in aceasta chestiune este promovarea retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.