Ce este alfabetizarea financiara si de ce este importanta?

Educatia financiara este intelegerea increzatoare a conceptelor, inclusiv economisirea, investitia si datoria, care duce la un sentiment general de bunastare financiara si incredere in sine.

Incepe prin a construi cunostinte de baza despre chestiunile financiare si, desi americanii ar putea cu siguranta sa imbunatateasca acest punctaj, ei au facut castiguri in ultimii ani. Respondentii au raspuns corect la o medie de doar 52% dintre intrebarile privind finantele personale din 2020 TIAA Institute-Global Financial Literacy Excellence Center (GFLEC) Personal Finance Index. Indicele pune intrebari care evalueaza intelegerea participantilor cu privire la gestionarea datoriilor, riscul de investitii, optiunile de economisire si alte subiecte financiare.

In fiecare an, de la inceputul sondajului TIAA Institute-GFLEC, procentul mediu de intrebari la care s-a raspuns corect a crescut – de la 49% in 2017 la 52% in 2020. Desi mai este de facut pentru a educa consumatorii cu privire la finantele lor, americanii se muta in directia corecta. Pentru a afla mai multe despre educatia financiara intra pe meni.ro.

Ce inseamna sa fii alfabetizat financiar?

Scopul cunostintelor financiare este de a stabili un sentiment de control asupra finantelor tale, folosind, de asemenea, banii ca instrument pentru a face alegeri libere care creeaza o mai mare satisfactie in viata, potrivit unui raport din 2015 al Biroului pentru Protectia Financiara a Consumatorului (CFPB). Obiectivele suplimentare includ abilitatea de a aborda probleme neasteptate, cum ar fi pierderea locului de munca, si de a stabili si de a lucra pentru atingerea obiectivelor financiare.

Cand esti alfabetizat financiar, intelegi cum sa-ti aloci veniturile catre diverse obiective simultan – nu doar pentru cheltuielile curente, ci si pentru economii, rambursarea datoriilor si un fond de urgenta. Aveti instrumentele necesare pentru a cerceta si evalua amanuntit imprumuturile, cardurile de credit si oportunitatile de investitii. Chiar daca nu aveti foarte multe venituri disponibile care sa va ajute sa va atingeti toate obiectivele financiare, alfabetizarea financiara va va ajuta sa stiti cum sa le acordati prioritate si sa faceti pasi atunci cand puteti.

De ce este importanta alfabetizarea financiara?

Consumatorii cu cunostinte financiare nu numai ca gestioneaza banii cu mai multa incredere, dar au si o sansa mai mare de a face fata inevitabilelor suisuri si coborasuri ale vietii lor financiare, intelegand cum sa previna si sa gestioneze problemele pe masura ce apar.

Acest lucru poate insemna sa urmariti cu atentie conturile bancare si ale cardurilor de credit, astfel incat sa fie constienti de potentiala frauda cat mai curand posibil sau sa se poata recupera rapid dupa o reparatie neasteptata a masinii costisitoare datorita economiilor ample de numerar. Pe de alta parte, alfabetizarea financiara poate ajuta consumatorii sa economiseasca cu sarguinta pentru lucruri care conteaza pentru ei, cum ar fi o vacanta sau studiile universitare ale copilului lor.

Ce legatura are creditul cu educatia financiara?

Unul dintre motivele centrale pentru a dezvolta cunostintele financiare este sa va cresteti si sa va protejati scorul de credit, care este o componenta cruciala a vietii tale financiare.

Cu un scor de credit bun sau excelent, te poti califica pentru dobanzi mai mici la imprumuturi si carduri de credit, carduri de credit cu avantaje atractive si de economisire a banilor si o gama de oferte pentru produse financiare, care iti ofera sansa de a alege cea mai buna oferta .

Dar pentru a imbunatati creditul, trebuie sa stii ce factori contribuie la scorul tau. Istoricul platilor are cel mai mare impact asupra FICO® Score☉ , scorul de credit cel mai frecvent utilizat de catre creditori, reprezentand 35% din acesta. Platiti toate facturile la timp pentru a mentine acest element important al creditului dvs. cat mai puternic posibil. In continuare, veti dori sa va concentrati asupra utilizarii creditului sau asupra cantitatii de credit revolving pe care o utilizati in comparatie cu limitele dvs. de credit. Acesta este un alt factor important in Scorul tau FICO®. In mod ideal, platiti soldurile cardurilor de credit in fiecare luna pentru a va mentine utilizarea creditului cat mai scazut posibil.

Verificati-va in mod regulat scorul de credit, conturile bancare si soldurile cardurilor de credit pentru a mentine o intelegere clara a finantelor dvs. Cand vedeti raportul dvs. de credit, veti putea vedea daca soldurile cardului dvs. de credit sunt prea mari, de exemplu, sau daca ati ratat o plata si trebuie sa corectati cursul pentru a nu mai pierde nimic.

Puterea alfabetizarii financiare

In cele din urma, cel mai bun rezultat al angajamentului tau fata de educatia financiara va fi o incredere sporita in tine. Cand aveti cunostintele de care aveti nevoie pentru a lua decizii informate, veti putea avea incredere ca puteti evita sa va indatorati sau sa investiti cu prea mult risc. De acolo, va puteti crea si urmari obiective financiare care va vor sprijini cel mai mult viziunea pentru o viata fericita.