Cum ajuti un copil lent?

Unii copii viseaza mult mai mult decat altii. Accepta informatiile incet, devin somnoroase cand se plictisesc si actioneaza retras. Ele pot fi triste si anxioase, dar de obicei nu sunt perturbatoare. Au nevoie de medicamente?

Intr-un studiu din 1986 care a testat o scara de evaluare utilizata de profesori pentru a identifica elevii cu probleme de comportament, o problema a fost definita ca ,,tempo lent”. La acea vreme, cercetatorii ADHD dezbateau daca doua tipuri de ADHD, numite predominant hiperactive / impulsive si predominant neatente, erau, de fapt, conditii separate. Din cele sase milioane de copii americani care au fost diagnosticati cu ADHD, potrivit CDC, aproximativ doua milioane se incadreaza in grupul neatent.

Psihologul clinic Russell Barkley de la Virginia Commonwealth University Medical Center a concluzionat ca grupul predominant neatent suferea de fapt de o boala distincta. Acum se numeste Sluggish Cognitive Tempo (SCT).

In 2014, Journal of Abnormal Child Psychology a dedicat un numar special SCT, desi ideea ca ar putea fi o boala separata ramane controversata.

SCT nu este inclus in Manualul de diagnostic si statistic al tulburarilor mentale (DSM-5), o lista recunoscuta a diagnosticelor psihiatrice . Dar un psihiatru sau psiholog poate diagnostica SCT pe baza simptomelor. Persoanele cu SCT pot privi in gol in spatiu, isi pot pierde trenul gandirii si pot avea probleme cu exprimarea sau pot uita ceea ce gandeau sau pe cale sa spuna.

In timp ce persoanele cu ADHD se pot descurca bine atunci cand se afla intr-o situatie solicitanta de ,,sarcina mare”, care nu lasa loc pentru distragere a atentiei, persoanele cu SCT nu ar face-o.

Termenul SCT a prins in randul persoanelor cu probleme de atentie . Un grup Reddit pentru SCT are 4.400 de membri, multi dintre ei adulti care cred ca ar fi putut avea aceasta problema incepand din copilarie .

Cum se trateaza SCT?

Nu exista un plan de tratament standard sau cercetari care sa compare medicamentele sau terapia pentru acest grup. Un studiu din 2013 al Strattera (atomoxetina), un non-stimulant prescris pentru ADHD, a fost primul care a raportat un medicament care are un efect pozitiv asupra SCT, dar un studiu din 2017 a constatat ca nu a fost deosebit de util pentru simptomele SCT.

Un medic poate prescrie, de asemenea, Ritalin ( clorhidrat de metilfenidat ), un medicament standard pentru ADHD. Se poate prescrie si un medicament numit Luvox (fluvoxamina), un antidepresiv utilizat pentru tratarea anxietatii sociale sau a comportamentului obsesiv-compulsiv . Antidepresivele si terapia pot ajuta la combaterea tristetii si anxietatii .

Un nou medicament non-stimulant numit Qelbree a fost aprobat pentru copiii cu ADHD, care poate fi util, desi prezinta riscul declansarii gandurilor de sinucidere .

Un studiu de caz din 2020 a descris un baiat ai carui parinti l-au adus la o clinica cand avea cinci ani si sase luni. A invatat sa citeasca si sa scrie la timp, iar la varsta de sapte ani profesorul sau ,,a raportat ca obisnuia sa se miste foarte incet, sa priveasca ceva mult timp cu ochii goi, [si] visul cu ochii deschisi, dar din punct de vedere academic nu a avut probleme”. In cele din urma a fost tratat cu Ritalin. Cand asta nu i-a ajutat lenesul, la varsta de aproape zece ani, a primit Strattera timp de sapte luni si s-a imbunatatit.

Fiecare medicament prezinta riscul de efecte secundare. Este important, desigur, sa verificati daca lentitudinea este cauzata de lipsa somnului sau de apneea de somn, o afectiune in care somnul este perturbat sau de o alta tulburare de invatare sau de o problema neurologica.