SUA indeamna la o ancheta ,,transparenta” a OMS asupra originilor Covid

Secretarul american pentru sanatate a cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa se asigure ca urmatoarea faza a investigatiei asupra originilor Covid-19 este ,,transparenta”. Vorbind la o reuniune ministeriala a OMS, Xavier Becerra a declarat ca expertilor internationali ar trebui sa li se permita sa evalueze sursa coronavirusului.

Rapoartele mass-media americane sugereaza dovezi din ce in ce mai mari ca virusul ar fi putut aparea dintr-un laborator din China. Covid-19 a fost detectat pentru prima data in 2019 in Wuhan, in provincia centrala Hubei.

De atunci, peste 167 milioane de cazuri si 3,4 milioane de decese au fost raportate la nivel mondial.

In luna martie a acestui an, OMS a emis un raport scris impreuna cu oamenii de stiinta chinezi cu privire la originile Covid-19, spunand ca sansele ca acesta sa inceapa intr-un laborator sunt ,,extrem de improbabile”. OMS a recunoscut ca este necesar un studiu suplimentar.

Insa intrebarile au persistat si rapoartele atribuite surselor de informatii americane spun ca trei membri ai Institutului de Virologie Wuhan au fost internati in spital in noiembrie 2019, cu cateva saptamani inainte ca China sa recunoasca primul caz de noua boala in comunitate.

Beijingul a respins suparat rapoartele, sugerand in repetate randuri ca virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator american.

Vorbind marti cu OMS, secretarul american pentru sanatate si servicii umane, Xavier Becerra, nu a mentionat China pe nume. Dar a precizat ca SUA se asteptau la mai multa rigoare din etapa urmatoare a oricarei investigatii.

„Pandemia Covid-19 nu numai ca a furat un an din viata noastra, ci a furat milioane de vieti”, a spus Becerra intr-un discurs adresat Adunarii Mondiale a Sanatatii, o conferinta organizata de OMS.

El a adaugat: ,,Faza 2 a studiului privind originile Covid trebuie lansata cu termeni de referinta care sa fie transparenti, bazati pe stiinta si sa ofere expertilor internationali independenta de a evalua pe deplin sursa virusului si primele zile ale focarului”.

Casa Alba a declarat marti ca se asteapta de la OMS o ,,evaluare bazata pe experti a originilor pandemiei, care sa fie libera de interferente sau politizari”.

Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase si consilierul sef al presedintelui SUA Joe Biden, a sustinut ca crede ca virusul a fost transmis de la animale la oameni, desi a recunoscut luna aceasta ca nu mai avea incredere in Covid-19 dezvoltat natural.

Afirmatiile privind scurgerile de laborator au fost respinse pe scara larga anul trecut ca o teorie a conspiratiei marginale, dupa ce presedintele de atunci, Donald Trump, a declarat ca Covid-19 provine de la Institutul de Virologie din Wuhan. Multe mass-media din SUA au descris astfel de afirmatii ca fiind respinse sau false.

Marti, dl Trump a incercat sa-si ia creditul printr-o declaratie prin e-mail la New York Post. ,,Pentru mine a fost evident de la inceput, dar am fost criticat grav, ca de obicei”, a spus el.