Visele rele si ce sa facem despre ele

Somnul este ,,asistenta moale a naturii”, potrivit lui Shakespeare, dar prea des este ,,asistenta naturii rapita”. Nefericirea nu se limiteaza la orele de veghe, iar odihna pasnica ne este refuzata prea des.

Un psiholog pe nume Calvin Hall, nascut la Seattle la inceputul secolului trecut, a strans vise pe masura ce altii colecteaza scoici. Pana la moartea sa in 1985, Hall stransese peste 50.000. Propii sai studenti au furnizat multe dintre rapoarte, dar a scris si despre visele lui Kafka si chiar despre cele ale unui molestator condamnat. In rapoartele sale, emotiile neplacute, cum ar fi frica , furia si tristetea (in ordinea frecventei descendente) erau de doua ori mai probabile decat cele placute. Din anumite motive, usile apar frecvent in vise. Au existat mai multe sexe in visele barbatilor decat in   femei, dar alte teme au fost mult mai raspandite: visele despre a fi atacat, de exemplu, au fost raportate mult mai frecvent decat cele cu continut erotic.

Pentru a inrautati lucrurile, cercetarile au aratat, de asemenea, ca subestimam frecventa cu care suferim cosmaruri.

Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a ajuta lucrurile. Primul este putin contraintuitiv: visele rele si vii pot fi rezultatul unui somn de proasta calitate, care poate fi imbunatatit prin limitarea timpului petrecut in pat. Restrictia somnului a fost chiar folosita ca tratament pentru depresie , tocmai pentru ca este o modalitate simpla de imbunatatire a somnului. Poate fi dificil de pus in aplicare, totusi, mai ales daca cineva se simte emotional sau foarte obosit.

In unele cazuri, medicamentele pot ajuta. Exista un curat puritanism terapeutic in jurul prescriptiei de medicamente pentru a ajuta la somn, ca si cum un somn bun ar fi ceva care nu putea fi castigat decat si niciodata realizat prin mijloace chimice. Opinia mea este ca nu ar trebui sa excludem desfasurarea oricareia dintre armele din armeria noastra pentru a combate suferinta psihologica.

In cele din urma, exista ceva numit Terapie de repetitie a imaginilor , in care cineva trece in mod constient sfarsitul intr-un cosmar. Acest lucru pare sa reseteze visul rau si sa-l faca mai placut daca ar reaparea. Exista ceva minunat in ideea de a schimba un final dupa bunul plac. Daca am putea face asta cu toate celelalte lucruri care se termina prost in viata.